ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία

Πυρκαγιές στον Αμαζόνιο: Αυτός ο Αύγουστος ήταν ο χειρότερος της τελευταίας 12ετίας

Το βραζιλιάνικο τμήμα του Αμαζονίου έζησε τον χειρότερο Αύγουστο από το 2010, καθώς καταγράφηκε αύξηση των δασικών πυρκαγιών κατά 18% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς που δημοσιοποιήθηκαν χθες Πέμπτη.

Οι δορυφόροι του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας (INPE) εντόπισαν 33.116 εστίες πυρκαγιών στην Αμαζονία τον περασμένο μήνα, έναντι 28.060 τον Αύγουστο του 2021.

Ο Αύγουστος είναι συνήθως ο πιο κρίσιμος σε ό,τι αφορά τις δασικές πυρκαγιές, στην καρδιά της ξηρής περιόδου.

Μόνο την 22η Αυγούστου, εντοπίστηκαν όχι λιγότερες από 3.348 εστίες· πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό σε ημερήσια βάση από τον Σεπτέμβριο του 2007.

Πρόκειται για αριθμό τριπλάσιο από τη 10η Αυγούστου 2019, τη λεγόμενη «ημέρα της φωτιάς», όταν βραζιλιάνοι αγρότες είχαν επιδοθεί σε ευρεία καύση για τον καθαρισμό χωραφιών στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Ο καπνός είχε φθάσει ως το Σαν Πάουλου (νότια), σε απόσταση 2.500 χιλιομέτρων από εκεί. Η διεθνής κοινότητα είχε καταδικάσει έντονα τα γεγονότα εκείνης της ημέρας.

Τους πρώτους οκτώ μήνες της χρονιάς, το INPE εντόπισε συνολικά 46.022 εστίες φωτιάς. Ο αριθμός τους είναι αυξημένος κατά 16% σε σύγκριση με την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2021.

Σε ό,τι αφορά τον συγκεκριμένο μήνα, είχαν να εντοπιστούν τόσες εστίες πυρκαγιάς δώδεκα χρόνια (το 2010 είχαν εντοπιστεί 45.018).

Από το 2010 μέχρι σήμερα, οι τέσσερις χειρότεροι αριθμοί για τον συγκεκριμένο μήνα αντιστοιχούν στα τέσσερα χρόνια της θητείας του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου (30.900 το 2019, 29.307 το 2020, 28.060 το 2021 και 33.116 το 2022). Ο κ. Μπολσονάρου θα διεκδικήσει νέα θητεία στο αξίωμα τον Οκτώβριο.

«Η αχαλίνωτη αύξηση του αριθμού των πυρκαγιών αυτά τα τέσσερα τελευταία χρόνια συνδέεται στενά με την άνοδο της αποψίλωσης του δάσους», εξηγεί η Μαριάνα Ναπολιτάνου του βραζιλιάνικού παραρτήματος του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF).

«Το δάσος του Αμαζονίου είναι τροπικό και υγρό. Η φωτιά δεν είναι μέρος του φυσικού του κύκλου. Οι πυρκαγιές δεν είναι αυτοφυείς, οφείλονται πάντα σε ανθρώπινες ενέργειες», συνεχίζει.

Σύμφωνα με ειδικούς, οι πυρκαγιές μπαίνουν κυρίως από γεωργούς που εκχερσώνουν παράνομα εκτάσεις καίγοντας δέντρα.

Η αποψίλωση του δάσους του Αμαζονίου έχει επίσης φθάσει στην κορύφωσή της στη Βραζιλία, με 3.988 τετραγωνικά χιλιόμετρα να αποψιλώνονται μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο, έκταση-ρεκόρ αφότου άρχισαν να συλλέγονται δεδομένα από το σύστημα επιτήρησης με δορυφόρους Deter του INPE, εν έτει 2016.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.