ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Σαν παραμύθι

Ένας καθρέφτης
είναι η Διεθνής Έκθεση της Θεσσαλονίκης !
Ένας καθρέφτης ρεαλισμού,
που αποτυπώνει τις υπάρχουσες δυνάμεις και τις δυνατότητες της οικονομίας, που καταγράφει την υφιστάμενη δυναμική της εγχώριας παραγωγικής βάσης.
Ένας καθρέφτης
μπροστά στον οποίο η βασίλισσα - μάγισσα του παραμυθιού μας πολλάκις ξεροκαταπίνει, αφού "τα νέα που μας έφερες δεν ήτανε καλά" , κατά πώς ο Διονύσης της Θεσσαλονίκης μας τραγουδά στον Άγγελο - Εξάγγελό του, κι η αλήθεια του καθρέφτη γιά την ομορφιά πληγώνει , κι η ωμή πραγματικότητα γιά την ανάπτυξη που καθρεφτίζεται πληγώνει, αφού
η Χιονάτη παραμένει πιό όμορφη κι η μάγισσα υποχρεώνεται τέχνες να κατεργάζεται κι ο πρωθυπουργός συμπλεγματικά επιχειρεί στην καθιερωμένη ετήσια ομιλία του με καλλιέπειες, αντίθετες με την ωμή αλήθεια του καθρέφτη, να ωραίσει ...
Η Διεθνής Έκθεση όμως ως πρόκληση
ισχυρή τίθεται, πρόκληση προπάντων γιά τους αναλυτές, τους ερευνητές, τους ιστορικούς της οικονομίας να σκύψουν επάνω στον καθρέφτη της , ώστε να δείξουν, να καταγράψουν το είδωλο της οικονομικής πορείας της Ελλάδας , της τρικυμιώδους διακύμανσης της οικονομικής και παραγωγικής ανάπτυξης της χώρας, όπως αυτή αποτυπώνεται στον ιστορικό καθρέφτη ενός ισχυρού θεσμού με τις συμμετοχές των εκθετών.
Κι είναι απολύτως σαφές πώς το κρίσιμο μέγεθος γιά την αποτύπωση αυτού του ειδώλου, στον ακριβή ιστορικό και πάντοτε παρόντα καθρέφτη της Διεθνούς Έκθεσης δεν είναι απλά και μόνον ο αριθμός των μετεχόντων . Όχι , βέβαια .
Τα κρίσιμα μεγέθη που αναζητούμε είναι πρωτευόντως ποιοτικά, είναι τα μεγέθη που αποκρυπτογραφούνται μέσα από τα εικονοστοιχεία της μεγάλης εικόνας του φαντασιακού μας καθρέφτη, της ΔΕΘ, είναι εκείνες οι συμμετοχές που φανερώνουν κι αποδεικνύουν την ακριβή αναπτυξιακή διαδρομή της ελληνικής επιχειρηματικότητας, ανά τομέα, βιομηχανικό και βιοτεχνικό, πρωτογενή αγροδιατροφικό, εμπορικό κι εξαγωγικό, ενεργειακό και τεχνολογικό, ερευνητικό και τουριστικό , ...
Τούτη η άλλη ανάγνωση του καθρέφτη, ανάγνωση ειλικρίνειας, όχι με τα συμπλέγματα της μάγισσας του παραμυθιού ή μήπως της κυβέρνησης, πολύτιμη συνδρομή θά 'ναι γιά πολίτες και πολιτικούς, γιά οικονομολόγος κι αναπτυξιολόγους, γιά ερευνητές κι ιστορικούς, ιδιαίτερα τούτη την παρούσα, την δύσκολη οικονομική συγκυρία, όταν η ακρίβεια κορυφώνεται κάθετα κι απειλεί αυτήν την ίδια την ικανότητα επιβίωσης των αδύναμων της κοινωνίας μας, θυμίζοντας πρόσφατες εφιαλτικές στιγμές.
Αυτή η άλλη, η ειλικρινής ανάγνωση του καθρέφτη που αντικειμενικά μας εμφανίζει η Διεθνής Έκθεση της Θεσσαλονίκης παρουσιάζει , και, λυπούμαι που το γράφω, πραγματικά θα προτιμούσα να μην διέθετα στην φαρέτρα μου τέτοιο επιχείρημα, εμφανίζει την γύμνια των κυβερνητικών ισχυρισμών γιά ανάπτυξη της οικονομίας, γιά αναδιάταξη της παραγωγικής βάσης της Ελλάδας ! Ελλείπουν τα παραδείγματα μιάς άλλης πορείας, μιάς ανοδικής πορείας της οικονομίας, μιας στιβαρής αναπτυξιακής πολιτικής παρέμβασης, μιάς στρατηγικής γιά ώθηση της παραγωγικής μας βάσης.
Και τούτο είναι φανερό, ολοφάνερο στον αψευδή καθρέφτη του μεγάλου Εκθεσιακού Θεσμού της Θεσσαλονίκης !
Τις αντιδράσεις της κυβέρνησης, όπως και της μειονεκτούσης βασίλισσας τις συμπλεγματικές κραυγές, θα τις ακούσουμε, την επιχείρηση ωραιοποίησης από την κατευθυνόμενη κυβερνητική προπαγάνδα θα την υποστούμε, η εικόνα όμως του αψευδούς μάρτυρα , η εικόνα του καθρέφτη της Έκθεσης είναι παρούσα !
Και οι ειδότες , πολίτες επισκέπτες κι ενδιαφερόμενοι της αγοράς, παραγωγοί κι έμποροι, εισαγωγείς κι εξαγωγείς περιηγούνται, βλέπουν, κατανοούν γνωρίζουν ! Τα συμπεράσματα από τις ηχηρές απουσίες εξάγονται εν πρώτοις !
Το έλλειμμα μιας συγκροτημένης αναπτυξιακής πολιτικής, μιάς στιβαρής οικονομικής στρατηγικής γιά την ανάταξη της Ελληνικής παραγωγικής βάσης κι οικοδόμησης ενός νέου παραγωγικού μοντέλου , ικανού να σταθεί και να πορευτεί μέσα στις ανταγωστικές συνθήκες του 21ου αιώνα, το έλλειμμα της οικονομικής κυβερνητικής πολιτικής και του αναπτυξιακού σχεδιασμού είναι εξόφθαλμο !
Ο καθρέφτης της Διεθνούς Εκθέσεως ειλικρινής κι αμείλικτος !
Η πρόκληση , όμως, παρούσα !
Η Ελλάδα και εξαιρετικές ανθρώπινες δυνάμεις έχει και ισχυρές δυνατότητες διαθέτει , έτσι πού ένα ισχυρό ρεύμα εξ αντικειμένου υφίσταται , μιά ισχυρή δυναμική που γιά την ενεργοποίησή της απαιτείται Πολιτική, δηλαδή έγνοια γιά τον τόπο και τους πολίτες, δηλαδή σχέδιο και ισχυρή βούληση γιά ένα νέο ξεκίνημα γιά τα νιάτα μας, με τα νιάτα μας !
Κάποιοι ακόμη, ανοήτως θεωρούν ότι η νεολαία μας τους έχει ανάγκη και τους εκλιπαρεί γιά να επιστρέψει ! Δεν αντιλήφτηκαν ότι η νεολαία μας , το δείχνει κι ο καθρέφτης, τα νιάτα μας κι εδώ και στο εξωτερικό είναι η δύναμη που δημιουργεί δυνατότητες, είναι η δύναμη που περιμένει το σχέδιο γιά να ξεδιπλώσει την δυναμική γιά την άλλη πορεία της Ελλάδας !
Καιρός του ποιήσαι !

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.