ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Η 26χρονη Ρομίνα Πουρμοχταρί ιρανικής καταγωγής, η νέα υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος

Ο νέος πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον διόρισε σήμερα την 26χρονη Ρομίνα Πουρμοχταρί νέα υπουργό Κλίματος και Περιβάλλοντος.

Η Πουρμοχταρί είναι η νεότερη υπουργός στην ιστορία της χώρας και μία από τους πέντε υπουργούς που προέρχονται από το Φιλελεύθερο Κόμμα στο υπουργικό συμβούλιο που αριθμεί 24 μέλη.

Ιρανικής καταγωγής, είναι αρχηγός της νεολαίας των Φιλελευθέρων, θέση από την οποία θα παραιτηθεί τον επόμενο μήνα.

Χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία στα κλιματικά ζητήματα, η Πουρμοχταρί είναι γεννημένη από ιρανικής καταγωγής γονείς και μεγάλωσε σε ένα προάστιο της πρωτεύουσας Στοκχόλμης.

Ο νέος δεξιός πρωθυπουργός της Σουηδίας, ηγέτης των Μετριοπαθών Ουλφ Κρίστερσον, διόρισε υπουργό Οικονομικών την Ελίζαμπεθ Σβάντεσον και υπουργό Εξωτερικών τον Τομπάιας Μπίλστρομ, αμφότερους στελέχη του κόμματός του, στην κυβέρνηση μειοψηφίας που έχει σχηματίσει.

Το κοινοβούλιο της Σουηδίας έδωσε χθες, Δευτέρα, ψήφο εμπιστοσύνης στον Κρίστερσον έπειτα από πάνω από ένα μήνα συνομιλιών για να εκπονηθεί μια συμφωνία συνασπισμού και να συμφωνηθεί μια πολιτική πλατφόρμα με το αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, που θα υποστηρίξει την κυβέρνηση στο κοινοβούλιο.

Η νέα δεξιά κυβέρνηση αντιμετωπίζει μείζονες προκλήσεις.

Η οικονομία οδεύει προς ύφεση και ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό σχεδόν 10%.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αποσταθεροποιήσει την περιφέρεια της Βαλτικής και η κυβέρνηση χρειάζεται να βρει τα κεφάλαια για να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ, καθώς και να περιορίσει την αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού και να μειώσει τους φόρους.

Στο μεταξύ, η Τουρκία θα μπορούσε ακόμη να εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, η οποία θα μπορούσε να γίνει σημαντικά χειρότερη», δήλωσε ο Κρίστερσον στο κοινοβούλιο κατά την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματός του.

Ο Πολ Τζόνσον, επίσης μέλος των Μετριοπαθών του Κρίστερσον, θα είναι υπουργός Άμυνας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.