ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Αλλαγή δημοσιονομικών κανόνων ΕΕ: δυο βήματα εμπρός, ένα πίσω

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρότασή της για αναθεώρηση των δυσλειτουργικών δημοσιονομικών κανόνων της Ένωσης. Το νέο στοιχείο της πρότασης είναι ότι επικεντρώνεται στην ανάλυση των κινδύνων που επηρεάζουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Η ΕΕ θα συζητά με τις χώρες τετραετή σχέδια με δημοσιονομικούς στόχους που θα διασφαλίζουν ότι οι χώρες υψηλού κινδύνου είναι σταθερά προσανατολισμένες στη μείωση του δημόσιου χρέους,, ώστε να είναι βιώσιμο ακόμη και σε κάποια δυσμενή σενάρια. Οι χώρες μπορούν να  διαπραγματευτούν επέκταση των προγραμμάτων κατά τρία έτη υπό την προϋπόθεση ότι τα σχέδια θα συνοδεύονται από μεταρρυθμίσεις και επενδυτικούς στόχους. Οι κυβερνήσεις πέρα από την υποχρέωση συμμόρφωσης με τους ποσοτικούς δημοσιονομικούς στόχους θα καλούνται να εξηγήσουν πως θα πετύχουν τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Επιχειρησιακός δείκτης θα είναι οι καθαρές πρωτογενείς δαπάνες που βρίσκονται  υπό τον έλεγχο των κυβερνήσεων ώστε να ενισχυθεί ο αντικυκλικός χαρακτήρας της δημοσιονομικής πολιτικής. Στη πρόταση διατηρούνται οι στόχοι για έλλειμμα και χρέος (3% και 60% του ΑΕΠ). Καταργείται όμως η υποχρέωση των χωρών να μειώνουν το χρέος σε ετήσια βάση κατά το 1/20 της απόστασης από το 60%. Η Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος επεκτείνεται ώστε πέρα από τις αποκλίσεις από το στόχο του ελλείμματος 3% να περιλαμβάνει και αποκλίσεις από τον συμφωνημένο ρυθμό μείωσης του χρέους.

Η ΕΕ επιθυμεί να επιτευχθεί συμφωνία και να τεθούν σε λειτουργία οι νέοι κανόνες την 1η Ιανουαρίου 2024 μόλις λήξει η αναστολή των υφιστάμενων που ενεργοποιήθηκε το 2020 με την κρίση πανδημίας. Αν και όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφωνούν στην ανάγκη αναθεώρησης των κανόνων, η σύγκλιση αυτή δεν προδικάζει την επίτευξη συμφωνίας καθώς οι απόψεις των χωρών διαφέρουν.

Συγκρούσεις θα προκαλέσει η πρόταση να συζητά η ΕΕ με τις χώρες τα δημοσιονομικά τους σχέδια. Η ΕΕ επιχειρεί με τις απ’ ευθείας συζητήσεις να απαντήσει στο πρόβλημα της ιδιοκτησίας των δημοσιονομικών προγραμμάτων μετά την αρνητική εμπειρία των μνημονίων όπου αντιμετωπίζονταν ως μέτρα που επιβλήθηκαν από τους δανειστές. Σε αυτό αντιτίθεται η Γερμανία που ζητά ενιαίους κανόνες για όλες τις χώρες. Αυτό που φοβίζει τη Γερμανία είναι η πολιτικοποίηση της διαδικασίας εποπτείας, η οποία δίνει στην ΕΕ καθοριστικές αρμοδιότητες χωρίς όμως να διαθέτει την πολιτική ισχύ για αποτελεσματική εποπτεία χωρών ως προς τη συμμόρφωση και επιβολή κυρώσεων όταν παρεκκλίνουν.

Κομβική είναι και η αντίληψη των αγορών για την αξιοπιστία της πρότασης και της αποτελεσματικότητας της Επιτροπής να την επιβάλει χωρίς πρόσθετες απειλές συμμόρφωσης όπως η σύνδεση με τη στάση της ΕΚΤ (για τα μέλη της Ευρωζώνης) έναντι χρεογράφων των χωρών που έχουν υψηλό χρέος αν δεν τηρούν τα  συμφωνηθέντα. Μια τέτοια σύνδεση θα μπορούσε να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά αν εκληφθεί ως απειλή μειωμένης στήριξης από την ΕΚΤ αυξάνοντας τον κατακερματισμό στην ευρωζώνη.

Ένα άλλο ζήτημα που μπορεί να προκαλέσει αντιπαραθέσεις είναι ότι η χώρα δεσμεύεται σε χρονικό βάθος για τους δημοσιονομικούς στόχους. Η δέσμευση αυτή εγείρει ζητήματα δημοκρατίας. Η αντιπολίτευση σε περίπτωση εκλογικής νίκης δύσκολα θα εξασφαλίσει τη συναίνεση της ΕΕ για αναθεώρηση των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων. Η μόνη της επιλογή η αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος για την επίτευξη τους.

Για την Ελλάδα με το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη η πρόταση της ΕΕ δεν δημιουργεί πρόσθετες δημοσιονομικές υποχρεώσεις πέρα από την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος του 2% σε βάθος δεκαετίας. Η χώρα πρέπει να θέσει επιτακτικά ζήτημα εξαίρεσης των αμυντικών και ενεργειακής ασφάλειας δαπανών ειδικά σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών και γεωοικονομικών ανακατατάξεων.

11 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Ξεφτιλισμένος και ρεζίλης είσαι εσύ τενεκέ Δημοσθένη Μπόγδη. Δυστυχώς για εσένα τα εγκλήματα του κλεφτοπασόκ είναι τόσα πολλά και μεγάλα που δεν μπορούν να σβήσουν όσο και να χτυπιέσαι εδώ μέσα. Όσο για εσένα θα προλάβεις ελπίζω να δεις άλλη μια εκλογική συντριβή από το κόμμα που ρήμαξε και χρεοκόπησε την Ελλάδα. Ντροπή σου ανθέλληνα να υποστηρίζεις πολιτικούς εγκληματίες. Αυτό το βήμα λόγου είναι δημοκρατικό και ρίχνει πόρτα στους φασίστες.Τζούς λοιπόν γελοίε!

 2. Scripta manent,
  Κυρία Βερύκιου !
  ( συγνώμη , που δεν σε αποκαλώ κύριο όπως θα επιθυμούσες αφού προτιμάς να είσαι κύριος , εστω και παρά φύση …..
  Και μας το τονίζεις αυτό με τα γραπτά σου κάθε φορά ….
  Αλλά βλέπετε εγώ παραμένω τυπικός στις εκφράσεις μου και δεν γράφω ποτέ κάτι αν δεν το αποδεικνύω !
  Λοιπόν κυρία Βερύκιου ,
  όλα αυτά που έχεις γράψει για τους άλλους και τον εαυτό σου εδώ ξεσκεπάζουν την ψυχή σου, σε Ξεφτιλίζουν και σε κατατάσσουν εκεί που ανήκεις !

 3. Γελοίο κατασκεύασμα Μπόγδη, φασίστα. Νομιμοποιείς το μαύρο χρήμα και το φακελάκι που έπαιρναν οι επίορκοι γιατροί του ΕΣΥ επί ΠΑΣΟΚ. Όταν αρρώστησε ο Γενηματάς από καρκίνο, όταν αρρώστησε η κόρη του η Φώφη επίσης από καρκίνο, όταν αρρώστησε η Μερκούρη από καρκίνο, στην Νέα Υόρκη στα αφεντικά τους έτρεξαν για βοήθεια και όχι στο διαλυμένο ΕΣΥ του ΠΑΣΟΚ. Ομοίως και ο Ανδρέας Παπανδρέου του οποίου η εγχείρηση στοίχισε τον μισό κρατικό προυπολογισμό. Ατο το πανάκριβο Αγγλικό Νοσοκομείο Χέρφιλντ εγχειρήστηκε αλήτη. Και εσύ αν είχες καρκίνο στην Αμερική θα έτρεχες λιποτάκτη. Αφήνετε τους ανθρώπους να πεθαίνουν στα ράντζα δίπλα στους αλλοδαπούς λαθρομετανάστες και το διαφημίζεις κιόλας καραγκιόζη, φασίστα.

 4. Μεγάλο επίτευγμα του ΠΑΣΟΚ το ΕΣΥ, των διορισμένων γενειοφόρων πρασινορουφιάνων γιατρών του κινήματος. Όποιος δεν έδινε φακελάκι στο ΕΣΥ του Αντρέα Παπατζή Παπανδρέου, πέθαινε σε κάποιο ράντζο αβοήθητος. Τα παραδείγματα είναι χιλιάδες. Χιλιάδες και οι νεκροί στο δολοφονικό σύστημα υγείας του Παπανδρέου και του Γεννηματά. Ο ίδιος αυτός ο υποκριτής ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν εμπιστεύτηκε το δικό του σύστημα υγείας που δήθεν έφτιαξε για τον λαό και πήγε να νοσηλευτεί σε πανάκριβα νοσοκομεία του εξωτερικού. Βλέπε Χέρφιλντ και Κρόμγουελ. Γελοίε υποκριτή Μπόγδη που θέλεις να κάνεις και κριτική αλήτη με το δολοφονικό κόμμα που υποστηρίζεις. Για την χούντα δυστυχώς ξέχασες να ρωτήσεις τον μακαρίτη Βαγγέλη Γιαννόπουλο γελοίο κατασκεύασμα.

 5. Σε αντίθεση με τις δικές σου αηδίες και αισχρολογίες κ. μαργαρίτα Βερύκιου εγώ παίρνω θέση με πραγματικά γεγονότα προόδου , ετσι Με την σωστή ενέργεια των Ευχαριστιών που εξέφρασε ο ειλικρινής Νίκος Κωνσταντόπουλος προς τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του Ε.Σ.Υ. ,
  παίρνω και εγώ την ευκαιρία να τονίσω εδώ ότι αυτό
  ΤΟ ΕΠΙΤΕΥΥΓΜΑ για όλο τον ελληνικό πληθυσμό
  δεν το έκανε η Φρειδερίκη ή , ο Παπάγος !
  Ούτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ,
  τότε που οι πάρα πάνω του χάρισαν την πρωθυπουργία για τα μεγάλα του φρύδια. ….., ή ότι άλλο θα προσθέσει σε ομοιοκαταληξία η ΒΕΡΥΚΙΟΥ ….,
  Ρεζιλεύοντας έτσι τους Ζακυνθινούς συμπατριώτες της !
  Δεν έφεραν το Ε.Σ.Υ. ούτε οι αποστάτες της Ε.Κ. του Μητσοτάκη πατρός ,
  μηδέ οι χουντικοί του Παιδόπουλου και του ΙΩΑΝΝΙΔΗ !
  Ακούς τώρα Βερύκιου;
  Δεν το σκέφτηκε καν, ούτε και την δεύτερη φορά όταν τον ξανάφεραν τα πλουτοκρατικά συμφέροντα τον εθνάρχη σου και διακυβέρνησε την χώρα μας μετά την επταετή του κρυψώνα στο Παρίσι .
  Ναι ο εθνάρχης σου,Μαργαρίτα !
  Δεν το το σκέφτηκε κανείς ! Το γέννησε και το εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου ,
  του Γεννηματα ,
  του Σημίτη του Γιώργου και της Φώφης …. Και των υπολοίπων του ΠΑΣΟΚ σαν τον εκλεκτό μας κ. Σαχινιδη.
  Μπες τώρα και δώσε μας τον βούρκο σου αντί ευχαριστιών Γιαυτό το επίτευγμα της Ελληνικής Κοινωνίας μας ,
  εσυ και τα τρόλς του ΣΥΡΙΖΑ .

 6. Λούζεσαι με τα ξερατά σου Μαργαρίτα Βερύκιου !
  Είσαι τελειωμένη πολιτικά και ανθρώπινα .
  Σκέτος απόπατος !
  Συνέχιζε την δυσφήμιση της ΝΔ και του Μητσοτάκη σου ,αφού στην πραγματικότητα και με
  με αυτά που γράφεις αποδεικνύεσαι Χρυσαυγήτισσα και τον βλάπτεις …
  Σεξουαλικά είσαι ότι είσαι!
  Αυτό δεν μας μας ενδιαφέρει αν και όταν δεν χρησιμοποιείς και βρομίζεις τον ιστότοπο με τέτοια γλώσσα και εκφράσεις ,

 7. Είσαι ανενεργός σεξουαλικά Μπόγδη, παλιόγερε. Είδες και απόειδες γέρο Μπόγδη και το έριξες στην καβάλα με τον Χασάν. Με εσένα φυσικά να είσαι από κάτω και να κάνεις την φοράδα. Ότι και να γράφεις σε έχουμε χεσμένο και εσένα και τον πολιτικό εγκληματία Τζέφρι Παπανδρέου. Αν θέλεις σου χέζω επιτόπου και τον Άρη Βελουχιώτη. Δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα και κανένα εντελώς κόλλημα. Κατάλαβες φασίστα;

 8. οκ 11:07 30/11/2022

  δεν καταλαβαίνω πού είναι το πρόβλημα δημοκρατίας στην μείωση των ελλειμμάτων…

  δηλαδή οι χρεοκοπίες είναι ….δίκαιες;!

  κατά τ άλλα πάντα τεκμηριωμένος κι σαφής ο Σαχινίδης, τον χρειαζόμαστε πάλι στη βουλή.οκ

 9. Όλοι οι σοσιαλιστές στον κόσμο, με πρώτο τον πρωθυπουργό της Ισπανίας ύστερα από την επιτυχημένη και μ@κρα θητεία του Γιώργου Α. Παπανδρέου σαν προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνους τον ανακυρηξαν επίτιμο πρόεδρο τους για το υπόλοιπο της ζωής του ….
  Διαβαστε εδώ όμως τι έγραψε η μαργαρίτα Βερύκιουσε σε σχόλια της :

  «το μυαλό σου και μα λίρα και του μπογιατζή ο κόπανος, που έλεγε και ο θυμόσοφος λαός μας. Γίνεσαι εντελώς ρεζίλι με αυτά τα γελοία που γράφεις»
  Και μετά : Μαργαρίτα.
9:04 30/11/2022
«Δεν θα γίνουμε κλακαδόροι και χειροκροτητές ενός πολιτικού απατεώνα. Οι Έλληνες πολίτες έχουν το δικαίωμα κριτικής ακόμα του χαρακτηρισμού με όποια λόγια θέλουνε, στο πρόσωπο ενός μοιραίου πολιτικού που έβαλε τα συμφέροντα των Μασόνων, των Εβραίων και των Αμερικάνων, πάνω από τα συμφέροντα των Ελλήνων. Ρουφιάνοι σαν τον προλαλήσαντα πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν, όσο επίσης υπάρχουν κόμματα που τους ταΐζουν. Τον Τζέφρι Παπανδρέου οι Έλληνες πολίτες τον έριξαν στον Καιάδα της Ελληνικής ιστορίας, μόνιμα και για πάντα ».
  Τώρα τι γράφει η αμαζόνα μας εδώ είναι μια δόση από τα αντιεβρ@ικα της κ@ι τα ρατσιστικά της με τα οποία έχει «ωθεί στον βουρκο της , @νοχι καπου @λλου. Που θα προτιμούσε. Να χωθεί , @λα ειν@ι τόσο γρια και ανέραστη !,,,

 10. Τα λάθη είναι των πολιτικών και των πολιτών που τους ψηφίζουν. Γιατί να έχω την ψευδαίσθηση ότι θα κάνει ότι μπορεί καλύτερο για εμένα ένας Αμερικανοεβραίος σαν τον Τζέφρι Παπανδρέου, που νοιάζεται μόνο για τα συμφέροντα των ΗΠΑ παραδοσιακά και οικογενειακά και τους Έλληνες τους έχει χεσμένους και μόνο για να του πληρώνουν τους φόρους από τα μνημόνια που έφερε στην χώρα. Μέλος αυτού του κόμματος είναι και ο εν λόγο αρθρογράφος. Το κόμμα του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Μινέικο Παπανδρέου, του Κώστα Σημίτη (Ααρών Αβουρή), του Τζέφρι Παπανδρέου και τώρα του ελάχιστου Νίκου Ανδρουλάκη, είναι μια εγκληματική συμμορία που δεν αλλάζει. Θα βρίζουμε και θα λέμε ότι θέλουμε για τους πολιτικούς που μας κατέστρεψαν. Κανείς δεν θα είναι στο απυρόβλητο. Οι κολαούζοι τους σαν τον Μπόγδη, ας τους γλύφουν. Εξάλλου έχουν πληρωθεί αδρά για αυτό.

 11. «……Η ρήση του Σωκράτη «γνώθι σ’ αυτόν» εκφράζει αυτόν ακριβώς το θεμέλιο λίθο της συναισθηματικής νοημοσύνης: να αντιλαμβάνεσαι τα συναισθήματά σου μόλις γεννηθούν μέσα σου.
  Με μια πρώτη επιφανειακή ματιά θα μπορούσε να πει κανείς πως τα συναισθήματά μας είναι φανερά. Μια πιο βαθιά σκέψη όμως μας θυμίζει εποχές που προσπερνούσαμε αδιάφοροι τα συναισθήματά μας ή τα παίρναμε είδηση πολύ καθυστερημένα. …. »
  (ΠΗΓΗ:  Daniel Goleman, Η συναισθηματική Νοημοσύνη: γιατί το EQ είναι πιο σημαντικό από το IQ? (ΜτΑ΄), εκδ. Πεδίο, σ.82 )

  Εδώ αντίθετα ο εκλεκτός μας αρθρογράφος και εντιμότατος πολιτικός του ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής κ. Σαχινίδης
  για να προχωρήσει σε λύσεις των οικονομικών μας προβλημάτων αναφέρεται όχι μόνον στα του ευρωπαϊκού μας περιβάλλοντος αλλά και στα δικά μας λάθη .
  Μας λέει θα πρέπει ν´αρχίσουμε παίρνοντας τα μέτρα που χρειάζονται .
  Έτσι συμβάλουμε και στο να διορθώνουμε τις λανθασμένες για τους πολίτες ευρωπαϊκή τάση στην συνεχή της προστασίας του κεφαλαίου και των κερδών για ολίγους .
  Συμπεραίνω λοιπόν ότι ο αρθρογράφος μας υπενθυμίζει την φιλοσοφία «πρώτα ο λαός και μετά τα κέρδη για τα ειδικά συμφέροντα και για ρουσφέτια» που δυστυχώς βρίσκει σύμφωνους την σημερινή διακυβέρνηση αλλά και την Αξιιωματική της Αντιπολίτευση .
  Ένα καταστρεπτικό δηλ. Δίπολο !

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.