ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο στόχαστρο τράπεζες, ΔΕΗ και ΟΤΕ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ηχηρή επιστροφή των πωλητών

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες άνω του 1%, υποχωρώντας κάτω των 910 μονάδων - Πιέσεις σε τράπεζες και blue chips, ποιες μετοχές αντιστάθηκαν στην πτώση.

Σε αρνητικό έδαφος τερμάτισε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε διορθωτικές κινήσεις, με τις τράπεζες και τις ΔΕΗ – ΟΤΕ να δέχονται το μεγαλύτερο κύμα ρευστοποιήσεων. Οι traders είχαν το βλέμμα στραμμένο αφενός στα προβλήματα της Κίνας, αφετέρου στο Λονδίνο, όπου διεξάγεται το «Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο» της Morgan Stanley.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αξιοσημείωτη πτώση κατά 1,15% και διαμορφώθηκε στις 907,06 μονάδες, χάνοντας περίπου 10,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (917,64 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 10 μονάδες (από 906,74 έως 916,58 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 43 εκατομμύρια ευρώ.

Σε Λονδίνο και Κίνα τα βλέμματα
Το ενδιαφέρον των επενδυτών, αναμφίβολα, ήταν στραμμένο στο Λονδίνο, όπου διεξάγεται το πρώτο «Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο» από το Χρηματιστήριο Αθηνών και τη Morgan Stanley, παρουσία μάλιστα και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, μέσω της ανάδειξης των επενδυτικών ευκαιριών της εγχώριας κεφαλαιαγοράς και της ενίσχυσης της θεσμικής εμπιστοσύνης.

Στη λίστα των εταιρειών που συμμετέχουν στο διήμερο συνέδριο (28 και 29 Νοεμβρίου), συγκαταλέγονται οι Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Motor Oil, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Sarantis, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, TITAN, VIOHALCO, ΑΔΜΗΕ, Aegean, ΕΧΑΕ, Autohellas, ΕΥΔΑΠ, Cenergy, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Intracom, Intralot, Lamda Development, αλλά και οι μη εισηγμένες Preoplecert και Noval Properties ΑΕΕΑΠ.

Το «Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο» λαμβάνει χώρα σε μια σχετικά ευνοϊκή συγκυρία για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ο Γενικός Δείκτης έχει υπερβεί το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, καταγράφοντας σωρευτικά κέρδη άνω του 6% στο τελευταίο 30ήμερο, με το «ισοζύγιο» από τις αρχές του έτους να είναι θετικό κατά περίπου 3%.

Αυτό, ωστόσο, προσφέρει ορισμένες ευκαιρίες για αφομοίωση των κεκτημένων, με αποτέλεσμα οι πωλητές να προχωρούν τη Δευτέρα σε ήπιου εύρους ρευστοποιήσεις. Σ’ αυτό συνέβαλε και το αρνητικό κλίμα στο εξωτερικό, καθώς τα διαδοχικά lockdowns στην Κίνα, η επιμονή του Πεκίνου στην πολιτική της «μηδενικής ανοχής» στην Covid και οι οργισμένες αντιδράσεις των κατοίκων έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες για την πορεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Την ίδια στιγμή, πάντως, τα άκρως ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα παρέχουν στηρίγματα στην αγορά, ενώ επιπλέον ώθηση προσφέρουν οι προσδοκίες για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων, με την αμερικανική Federal Reserve -σημείο αναφορά για τις κεντρικές τράπεζες διεθνώς- να προαναγγέλλει μια σταδιακή αποκλιμάκωση των επιτοκιακών παρεμβάσεων.

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους ελλοχεύοντες κινδύνους, οι οποίοι συντηρούν (δικαιολογημένα) την επιφυλακτικότητα των επενδυτών και αποτρέπουν μια άμεση κίνηση προς τις 930 – 950 μονάδες. Άλλωστε, οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στο μέτωπο του πληθωρισμού, των επιτοκίων ή της ανάπτυξης μπορεί να επηρεάσει άκρως δυσμενώς τις διεθνείς αγορές, επαναφέροντας τους πωλητές στο προσκήνιο και σβήνοντας την όποια ανάκαμψη του τελευταίου 1 – 1,5 μήνα.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές
Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ήπια στο -0,64% και τις 437 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,84%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,26%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,64% και ο ιταλικός FTSE ΜΙΒ κατά 0,91%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, o Dow Jones σημειώνει πτώση κατά περίπου 150 μονάδες.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές κατρακλούν στο χαμηλότερο σημείο από το 2021, εν μέσω των ανησυχιών για τη ζήτηση στην Κίνα. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο -1,9% και τα 74,8 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο -2,2% και τα 81,7 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο -0,40% και τα 1.746 δολάρια ανά ουγγιά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.