ΕΛΛΑΔΑ

4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η πρώτη και μεγαλύτερη σεισμική δόνηση

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι Τσελέντης και Σκορδίλης για το σεισμό στην Εύβοια

Σειρά σεισμικών δονήσεων καταγράφονται στην περιοχή της Εύβοιας, από το πρωί της Τρίτης. Η αρχή έγινε με σεισμική δόνηση 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που καταγράφηκε στις 06:32 στον θαλάσσιο χώρο 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τον οικισμό Ζάρακες της Εύβοιας, ή περίπου 58 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της Αθήνας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αθήνα.

Ακολούθησε ασθενής σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,1 στην κλίμακα Ρίχτερ, στις 07:23 ώρα Ελλάδος, σε απόσταση 56 χλμ. ανατολικά/βορειανατολικά των Αθηνών, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, με το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 8 χλμ. βορειανατολικά των Νέων Στύρων Εύβοιας.

Ένα λεπτό αργότερα, στις 07:24, σημειώθηκε νέος σεισμός 4,2 βαθμών της κλίμακας, στον θαλάσσιο χώρο 8 χλμ. ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας, 56 χλμ. ΑΒΑ των Αθηνών.

 

Τσελέντης: Με μεγάλη πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Καθηγητης Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, μετά τον σεισμό 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Εύβοια.

«Κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσελέντης και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει μεγάλη μετασεισμική ακολουθία.

Όπως ανέφερε, ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι και την Κόρινθο, ενώ επισήμανε ότι η περιοχή από την οποία προήλθε δεν έχει παρελθόν σημαντικής σεισμικής δραστηριότητας.

 

Καθησυχαστικός για τον σεισμό στην Εύβοια ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Μ. Σκορδίλης
Αισιόδοξος όσον αφορά τη σεισμική διέγερση που καταγράφηκε νωρίς το πρωί στην περιοχή της Εύβοιας εμφανίζεται ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ξεκαθαρίζει ότι δεν έχουμε στον χώρο ιστορικά στοιχεία που να δείχνουν ότι είχε ισχυρούς σεισμούς.

«Το γεγονός ότι παλαιότεροι σεισμοί έχουν καταγραφεί 30 με 40 χιλιόμετρα μακρύτερα από το επίκεντρο του σημερινού σεισμού, δίνει ένα αισιόδοξο μήνυμα», λέει ο κ. Σκορδίλης, προσθέτοντας ότι οι σημερινές σεισμικές δονήσεις δείχνουν ότι υπάρχει μια μικροδιέγερση, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν ανησυχία.

Όσον αφορά τη σεισμική δόνηση των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που καταγράφηκε στις 06:32, εκτίμησε ότι μάλλον πρόκειται για τον κύριο σεισμό και ακολούθησαν δύο μετασεισμοί: στις 07:23, με μέγεθος 4,1 και στις 07:24, μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας.

 

Ε. Λέκκας: Πρόκειται για μια περιοχή που δεν έχει μεγάλη σεισμικότητα- Ήταν έκπληξη ο σεισμός

«Έκπληξη» χαρακτήρισε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας τον σεισμό 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που καταγράφηκε σήμερα το πρωί στον θαλάσσιο χώρο 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τον οικισμό Ζάρακες της Εύβοιας.

Ο κ. Λέκκας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκανε λόγο για μια περιοχή που δεν έχει μεγάλη σεισμικότητα και για ένα ρήγμα που δεν βρίσκεται στην επιφάνεια. «Πρόκειται για μια περιοχή που δεν έχει μεγάλη σεισμικότητα. Ήταν έκπληξη ο σεισμός από αυτή την περιοχή. Δεν έχουμε ρήγμα στην επιφάνεια πρέπει να είναι στο υπέδαφος το ρήγμα και να μην είναι ορατό», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι έγινε έντονα αισθητός στο λεκανοπέδιο γιατί υπάρχει κατευθυντικότητα της ενέργειας από το ρήγμα, χωρίς ωστόσο να προκληθούν ζημιές.

Τέλος ο κ. Λέκκας εκτιμά ότι κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός, ωστόσο, τονίζει ότι δεν μπορούν ακόμη να είναι βέβαιοι αν δεν περάσουν αρκετές ώρες και προσθέτει ότι υπήρξαν προσεισμοί και μετασεισμοί πάνω από 2 και μέχρι 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.