ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ

Κανελόνια με κολοκύθα, σπανάκι και πράσο

Μια θρεπτική και νόστιμη συνταγή που συνδυάζει τα ζυμαρικά με φθινοπωρινά λαχανικά, όπως η κολοκύθα, το σπανάκι και το πράσο.

Υλικά

Μερίδες: 4

500 γρ. κολοκύθα πορτοκαλί, σε κυβάκια, βρασμένη
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον
2 πράσα κομμένα οριζόντια, ψιλοκομμένα
20 γρ. σπανάκι φύλλα, χοντροκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φέτες
1 κόκκινη πιπερίτσα τσίλι χωρίς σπόρους, ψιλοκομμένη
250 γρ. τυρί ρικότα
1 λεμόνι, το ξύσμα + 1-2 κουτ. σούπας χυμό
250 γρ. κανελόνια
1200 γρ. ντοματάκια ψιλοκομμένα, κονσέρβα
250 γρ. τυρί μασκαρπόνε
½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
50 γρ. παρμεζάνα ψιλοτριμμένη + επιπλέον
1 χούφτα φύλλα βασιλικού
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία

Βήμα 1
Βάζουμε την κολοκύθα στεγνή σε ένα μπολ, αλατοπιπερώνουμε και τη λιώνουμε. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το πράσο με μια πρέζα αλάτι για 15΄ μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σπανάκι, το σκόρδο και το τσίλι και σοτάρουμε για λίγα λεπτά να μαραθεί το σπανάκι. Τα ρίχνουμε στο μπολ με την κολοκύθα και ανακατεύουμε.

Βήμα 2
Προσθέτουμε τη ρικότα, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε. Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει προβράζουμε τα κανελόνια για 3΄-4΄ ίσα να ξεκινήσουν να μαλακώνουν. Τα στραγγίζουμε καλά και μόλις κρυώσουν λίγο κόβουμε το καθένα στη μέση οριζόντια. Στο μπλέντερ πολτοποιούμε τα ντοματάκια με λίγο αλάτι.

Βήμα 3
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μασκαρπόνε με λίγο αλάτι, το μοσχοκάρυδο και μπόλικο μαύρο πιπέρι, την παρμεζάνα και 100 ml νερό για να πάρουμε μια κρεμώδη σάλτσα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα και λαδώνουμε μια χαμηλή πυρίμαχη κατσαρόλα διαμέτρου 30 εκ. που μπαίνει και στον φούρνο.

Βήμα 4
Στη βάση του σκεύους ρίχνουμε την ντομάτα. Γεμίζουμε κάθε μισό κανελόνι καλά με γέμιση με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού και τα τοποθετούμε κυκλικά και όρθια στη βάση τους σκεύους μέσα στη σάλτσα. Στο τέλος πρέπει να χωράνε όλα σφιχτά το ένα δίπλα στο άλλο.

Βήμα 5
Με ένα κουτάλι μοιράζουμε από πάνω μείγμα μασκαρπόνε και πασπαλίζουμε με μπόλικη παρμεζάνα ψιλοτριμμένη. Ψήνουμε στον φούρνο για 30΄ ή μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα και το τυρί να κάνει φουσκάλες. Πασπαλίζουμε με φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε.

Φωτογραφία: Jonathan Gregson- Yuki Sugiura

Πηγή: olivemagazine.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.