ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οργιώδες παρασκήνιο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Κίνδυνος απώλειας της πλειοψηφίας για τη ΝΔ

Ένα οργιώδες παρασκήνιο λαμβάνει χώρα τα τελευταία 24ωρα μεταξύ Μαξίμου και ΝΔ, καθώς η κυβέρνηση τελεί σε κατάσταση συναγερμού προκειμένου να μην απωλέσει την πλειοψηφία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ενόψει της κλήσης των πρωταγωνιστών του σκανδάλου των υποκλοπών σε αυτή.

Ως γνωστόν, η επόμενη πράξη του δράματος αναφορικά με τις υποκλοπές θα παιχτεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αφού με απόφαση της αντιπολίτευσης και χρήση του «προνομίου» να καλούνται μάρτυρες με την ψήφο των 2/5 της επιτροπής, ανεξαρτήτως της βούλησης της πλειοψηφίας, έχει προγραμματιστεί στην επόμενη συνεδρίαση να καταθέσουν όλοι οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης, που έχουν «προστατευθεί» από την «γαλάζια» πλειοψηφία και δεν εκλήθησαν στην εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει κληθεί ο πρώην διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρης Δημητριάδης, αλλά και τα εμπλεκόμενα στις εταιρείες παράνομου λογισμικού Krikel και Intellexa, Γιάννης Λαβράνος και Φέλιξ Μπίτζιος, ενώ οι συνεδριάσεις της επιτροπής ανανμένεται να προγραμματιστούν είτε για τις 28 είτε για τις 29 Νοεμβρίου.

Θέμα ερμηνείας

Βεβαίως, όπως παραδέχονται και κυβερνητικές πηγές, η προτεραιότητα της διασφάλισης του απορρήτου παραμένει βασική για την ΝΔ. Ως εκ τούτου, δε θα ήταν έκπληξη αν η ΝΔ «ανεχόταν» από τους κληθέντες προς κατάθεση την επίκληση του απορρήτου -ειδικά από τον Γρηγόρη Δημητριάδη, αφού το έχει ήδη ξανακάνει απαντώντας σιβυλλικά σε όλες τις ερωτήσεις που είχε δεχθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση. Ταυτοχρόνως, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι κκ. Μπίτζιος και Λαβράνος θα καταθέσουν. Όμως, τα δύο θέματα αυτά είναι αντικείμενα αξιολόγησης, που «περνούν» από τους συσχετισμούς στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας: κατά πόσον, δηλαδή, τα μέλη της συμπολίτευσης θα στέρξουν στην επίκληση του απορρήτου από τον κ. Δημητριάδη ή θα «ανεχθούν» τυχόν αρνητική απάντηση των κκ. Μπίτζιου και Λαβράνου στην πρόσκληση να παραστούν και να καταθέσουν.

Κεφαλογιάννη και Τζαβάρας

Όλα τούτα στρέφουν τα φώτα στους -οριακούς για την κυβέρνηση- συσχετισμούς στο εσωτερικό της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, καθώς η ΝΔ διαθέτει πλειοψηφία 10 βουλευτών έναντι 9 της αντιπολίτευσης. Με άλλα λόγια, αν η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Κώστας Τζαβάρας «σπάσουν», τότε ο οριακός συσχετισμός 10-9 μπορεί να γίνει… 8-11. Κατά πληροφορίες, μέσω αρμοδίων στελεχών, το Μαξίμου επιχειρεί να προσεγγίσει την κ. Κεφαλογιάννη και (λιγότερο) τον κ. Τζαβάρα, ώστε να διασφαλίσει ότι θα τηρήσουν την κυβερνητική γραμμή. Ωστόσο, ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με το Μαξίμου και είναι «απελευθερωμένος» έχοντας αποφασίσει ότι δε θα είναι εκ νέο υποψήφιος, ενώ έχει εκλάβει και ως «εχθρική» ενέργεια την επιστράτευση του Βασίλη Κοντογιαννόπουλου στην εκλογική του περιφέρεια, την Ηλεία. Η δε Όλγα Κεφαλογιάννη, μόλις προχθές ξεκαθάρισε ότι δε θα ανεχθεί επίκληση απορρήτου από κανέναν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και, ως εκ τούτου, η αγωνία στην κυβέρνηση για την έκβαση της συνεδρίασης μεγαλώνει. Κι αυτό διότι αν «σπάσει» η πλειοψηφία, τότε μπορεί όχι απλώς να μην γίνει ανεκτή η επίκληση του απορρήτου, αλλά και να αποφασιστεί η βίαιη προσαγωγή όσων τυχόν εκ των κλητευθέντων αποφασίσουν να απουσιάσουν…

 • Ετικέτες: 

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Ο Κοντογιαννόπουλος υπηρέτησε σαν πιστό σκυλί του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη (Ααρών Αβουρή). Είναι ένα φθαρμένο πολιτικό προϊόν όπως ήταν παλαιότερα ο Γιάννης Μπούτος. Τέτοιους πολιτικούς διπρόσωπους θα πρέπει να τους κάνεις οριστικά στην πάντα.

 2. Έχω την εντύπωση οτι στην περίπτωση του βουλευτή Ηλείας της ΝΔ κ. Κώστα Τζαβάρα , τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά από τα σενάρια τα οποία μας προωθούν«οι δημοσιογραφικές Πληροφορίες » που διαβάσαμε εδώ .
  Ο άνθρωπος ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με την τοπική
  Αυτοδιοίκηση, όπερ και μπράβο του !
  Γιατί με την πείρα, τις γνώσεις και το πολιτικό ήθος που τον διακρίνει, θα δημιουργήσει τις βάσεις για μια πολύ Ωφέλιμη ευκαιρία στην πρόοδο και την ανθρώπινη διακυβέρνηση της πόλης του Πύργου .
  Από την άλλη, ο διακριθείς σαν μη κωστακαραμανλικός πρώην υπουργός ,με τέσσερις διαφορετικούς και αντίθετους μεταξύ των πρώην πρωθυπουργούς,
  ο κ.Baσίλης Κοντογιαννόπουλος, αν συμπεριληφθεί στον συνδιασμό της ΝΔ άστην Ηλεία θα δείχνει την απαρχή της αλλαγής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην θέση του και την διάθεση του ν´απαλλαγεί από τον Κωστακαραμανλησμο που βασανίζει τα πολιτικά της πατρίδας μας,όχι μόνον του κομματός του ….
  Προσπάθεια κατάργησης των ρουσφετιών δηλ .ή,της υποστήριξης των ειδικών συμφερόντων όπως έγινε μετά την πτώση της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ της εποχής 2009 -2011 και του 44% της λαϊκής θέλησης των Ελλήνων !
  Με την Όλγα , δεν ξέρω τι γίνεται . Ξέρω μονάχα ότι έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτόν της ειδικα μετα τον δεύτερο γάμο της !

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.