ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτήθηκαν υπουργοί, δικαστές, αστυνομικοί

Κόσοβο: Οι Σέρβοι αποχωρούν από τα θεσμικά όργανα, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική της Πρίστινας

Παραιτήθηκαν υπουργοί, δικαστές, αστυνομικοί - Ο Βούτσιτς ενημέρωσε για τις εξελίξεις τους πρέσβεις Ρωσίας, Κίνας, ΗΠΑ.

Οι εκπρόσωποι των Σέρβων στο Κόσοβο αποφάσισαν να αποχωρήσουν απ όλα τα θεσμικά όργανα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική που ασκεί η Πρίστινα. Η απόφαση ελήφθη κατά την συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου των Σέρβων στην πόλη Ζβέτσαν στο βόρειο Κόσοβο.

Την παραίτηση τους ήδη υπέβαλαν οι βουλευτές σερβικής εθνότητας, ενώ παραιτήθηκαν επίσης οι Σέρβοι υπουργοί στην κυβέρνηση του Κοσόβου, οι δήμαρχοι στο βόρειο Κόσοβο, οι δικαστές, οι εισαγγελείς και όλοι οι κρατικοί λειτουργοί. Οι Σέρβοι αστυνομικοί επίσης αποχώρησαν από την αστυνομία και επιδεικτικά έβγαλαν μπροστά στις κάμερες τις στολές τους.

Ο πολιτικός ηγέτης των Σέρβων του Κοσόβου Γκόραν Ράκιτς ανακοίνωσε ότι η απόφαση για αποχώρηση από τους θεσμούς θα ανακληθεί μόνο εάν η κυβέρνηση του Κοσόβου αποσύρει την απόφαση για την αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας και επιτρέψει την σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων.

Για αύριο έχουν προγραμματιστεί στο Βόρειο Κόσοβο διαδηλώσεις.

Στο Βελιγράδι συνεδρίασε χθες το κυβερνητικό συμβούλιο με την συμμετοχή και του προέδρου της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Το θέμα που κυριάρχησε ήταν το Κόσοβο ωστόσο δεν εκδόθηκε καμία επίσημη ανακοίνωση ούτε έγιναν δηλώσεις στον Τύπο.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ενημέρωσε για την κατάσταση στο Κόσοβο κατ΄ ιδίαν τους πρέσβεις της Ρωσίας και της Κίνας στην Σερβία, ενώ τηλεφωνικά επικοινώνησε και με τον πρέσβη των ΗΠΑ.

Σήμερα ο Βούτσιτς ενημέρωσε τον Πατριάρχη των Σέρβων Πορφύριο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.