ΚΟΣΜΟΣ

COP27

Λούλα: Δεν υπάρχει κλιματική ασφάλεια χωρίς προστατευμένο Αμαζόνιο

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε σήμερα ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα έχει την ύψιστη προτεραιότητα στην κυβέρνησή του και ότι ο ίδιος θα δώσει προτεραιότητα στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Η παγκόσμια κλιματική ασφάλεια, είπε, εξαρτάται από την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, η οποία είναι απαραίτητη για την ισορροπία του κλίματος και της βιοποικιλότητας.

«Δεν υπάρχει κλιματική ασφάλεια για τον κόσμο χωρίς έναν προστατευμένο Αμαζόνιο», είπε ο Λούλα σε ομιλία του στην COP27, τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα που διεξάγεται στην Αίγυπτο. «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να έχουμε μηδενική αποψίλωση των δασών και θα δράσουμε κατά της υποβάθμισης του μεγαοικοσυστήματός μας».

Ο Λούλα συμπλήρωσε ότι πιστεύει ότι ο αγώνας κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη δεν διαχωρίζεται επίσης από τον αγώνα κατά της φτώχειας.

Ο κόσμος αγνοεί τις προειδοποιήσεις για την κλιματική αλλαγή ενώ ξοδεύει τρισεκατομμύρια δολάρια για πολέμους, τόνισε. Όπως ανέφερε στην ομιλία του, η διεθνής κοινότητα χρειάζεται καλύτερη ηγεσία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και πρόσθεσε ότι η Βραζιλία είναι έτοιμη να επανενώσει τις προσπάθειες για την οικοδόμηση ενός πιο υγιούς πλανήτη.

Πρόσθεσε ότι απαιτεί από τα πλούσια έθνη να τηρήσουν τη δέσμευσή τους να χορηγούν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τη χρηματοδότηση για την προστασία του κλίματος.

Πρόσθεσε ότι η κλιματική αλλαγή θα αποτελέσει προτεραιότητα όταν η Βραζιλία φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής της G20 το 2024.

Νωρίτερα σήμερα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Βραζιλίας ανακοίνωσε στο Σαρμ ελ-Σέιχ την επιθυμία του να φιλοξενήσει τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα το 2025 «στην Αμαζονία».

«Θα μιλήσουμε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και θα του ζητήσουμε η COP30 να διεξαχθεί στην Αμαζονία», είπε ο Λούλα, που θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου και πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό --μετά την εκλογή του στα τέλη Οκτωβρίου-- στην COP27, που διεξάγεται μέχρι τις 18 Νοεμβρίου στην Αίγυπτο.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Προοδευτικοί άνθρωποι που βρίσκονται γεωγραφικά τόσο μακρυά από την Ελλάδα σαν τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα, ο οποίος δια των θυσιών του και την πίστη του στον υπαρκτό Σοσιαλισμό έρχεται δίπλα -δίπλα στις αρχές της Αθηναϊκής Δημοκρατίας του Περικλή και της Δημοκρατίας .
    Με την τοποθέτησή τους στην Σοσιαλιστική Διεθνή -ακόμη ύστερα από 10 ολόκληρα χρόνια υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου –
    επιμένουν στον ρόλο τους σαν σωτήρες του περιβάλλοντος του Πλανίτη μας και εργάζονται ακατάπαυστα μέχρι να το επιβάλουν .
    Δείχνουν τον δρόμο στις ανήθικες κερδοσκοπικές και ευκαιριακές χώρες του καπιταλισμού.
    Να που εδρεύει τώρα Σοσιαλισμός . Στο .Μαναους του Αμαζόνιου .ξεχάστε ελληναράδες «αριστερούληδες » την Μόσχα και τον Πούτιν της .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.