ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επί ποδός πολέμου για τις υποκλοπές...

Στα «μαρμαρένια αλώνια» της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Σε κατάσταση αγωνίας τελούν όλα τα κόμματα του πολιτικού σκηνικού με αφορμή την σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, καθώς μένει να φανεί κατά πόσον θα πάρει το σκάνδαλο νέα τροπή ή όχι.

Στο Μαξίμου το κλίμα έχει ήδη βαρύνει, καθώς μετά και την δημοσιοποίηση της χθεσινής λίστας παρακολουθήσεων, πλέον το ερώτημα «στις πόσες λίστες καίγεται ο Μητσοτάκης», έχει αρχίσει να ακούγεται συχνότερα στους παροικούντες την νεοδημοκρατική Ιερουσαλήμ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από χθες, κατηγορεί πλέον τον πρωθυπουργό ανοιχτά για «εκτροπή», ενώ είναι αυτονόητο ότι η αγωνία στην κυβέρνηση για την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας συνδέεται με τις καταθέσεις των κλητευθέντων σε αυτή.

Παρασκήνιο

Βεβαίως, η σημερινή διαδικασία δεν αποτελεί κινούμενη άμμο μόνο για όσα θα πουν ή δε θα πουν οι τέσσερις που έχουν προσκληθεί, αλλά και για το κατά πόσον θα υπάρξουν ή όχι ρωγμές στο κυβερνών κόμμα. Ειδικά γι’ αυτό το τελευταίο, άλλωστε, ήδη από την περασμένη Παρασκευή υπάρχουν ειδικές... πρόνοιες, καθώς έπειτα από αφόρητες πιέσεις, ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας δέχθηκε να «διευκολύνει» την κυβέρνηση «για να μην αλλάξει απόψεις», όπως λένε συνομιλητές του. Σήμερα το πρωί, λοιπόν, αναμένεται να εμφανιστεί επιστολή με την οποία ζητεί την αντικατάστασή του. Ωστόσο, τον ίδιο δρόμο δεν θα ακολουθήσει η Όλγα Κεφαλογιάννη –άλλωστε, ουδείς από το Μαξίμου θα διανοείτο να τής το ζητήσει. Κατά συνέπεια, με δεδομένη την οριακή πλειοψηφία της ΝΔ στην εν λόγω επιτροπή, μένει να φανεί πώς θα αντιδράσει η κρητικιά βουλευτής, στην περίπτωση που κάποιοι εκ των κλητευθέντων επιχειρήσουν να «κρυφτούν» πίσω από το απόρρητο –επίκληση με την οποία διαφωνεί, όπως... παντοιοτρόπως έχει δηλώσει.

Οι κλητευθέντες

Πάντως, ως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές, όλα έδειχναν ότι από τους τέσσερις που είχαν κληθεί να καταθέσουν, ο μόνος που θα δώσει το «παρών» είναι ο Γρηγόρης Δημητριάδης. Ο κ. Δημητριάδης, πρώην διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, είχε διαμηνύσει από την πρώτη στιγμή ότι δεν υπήρχε περίπτωση να φερθεί αντιθεσμικά και να αγνοήσει το αίτημα της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας –εξάλλου, ο ίδιος έχει μεταβεί εκ νέου και έχει εξεταστεί απ’ αυτήν. Πάντως, είναι εξαιρετικά απίθανο να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του ή να πει πράγματα που θα έφερναν σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό, αν και θα δεχθεί εξαντλητικές ερωτήσεις από τους βουλευτές όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σε ό,τι αφορά τους Ντίλιαν, Λαβράνο και Μπίτζιο των εταιρειών Intellexa και Krikel, όλα δείχνουν ότι θα καταθέσουν μέσω υπομνήματος, που θα έχουν αποστείλει στις πρεσβείες των χωρών που διαμένουν. Το τί θα αναφέρουν σ’ αυτό, όμως, ουδείς μπορεί να το γνωρίζει...

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.