ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατατέθηκε χθες

Στη Βουλή η ρύθμιση για τα υπερέσοδα των προμηθευτών ρεύματος

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή η τροπολογία με την οποία θεσπίζεται μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, που είχε αναγγείλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με την ρύθμιση, τα υπερέσοδα προσδιορίζονται ως η διαφορά ανάμεσα στην «Εύλογη Μέση Τιμή Λιανικής» που θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση με βάση το κόστος και ένα εύλογο περιθώριο κέρδους και την πραγματική τιμή που χρέωσαν οι προμηθευτές τους πελάτες τους. Κατά την πρώτη εφαρμογή της ρύθμισης, θα ανακτηθούν τα υπερέσοδα της περιόδου από 1ης Αυγούστου μέχρι 31 Οκτωβρίου και στη συνέχεια θα ανακτώνται ανά τρίμηνο. Σε πρώτη φάση θα καταβάλλεται το 60% των υπερεσόδων και το υπόλοιπο 40% στη λήξη του μηχανισμού ανάκτησης. Το σύνολο των εσόδων θα διοχετεύονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για χρηματοδότηση των επιδοτήσεων των λογαριασμών ενέργειας.

Με την ίδια τροπολογία συστήνεται Υπηρεσία Μείωσης Ζήτησης Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω της οποίας θα εφαρμοστεί η Κοινοτική υποχρέωση για μείωση της κατανάλωσης κατά τις ώρες αιχμής, θα προσδιοριστούν οι υπόχρεοι καταναλωτές και το αντάλλαγμα που αυτοί δικαιούνται.

Τέλος, προβλέπεται η δυνατότητα προκήρυξης προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και κατοικιών που θα περιλαμβάνουν συμπληρωματικά και παρεμβάσεις αισθητικής και λειτουργικής ανακαίνισης.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.