ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δείτε την δήλωση

Χρ. Σταϊκούρας: Καταβλήθηκε το επίδομα θέρμανσης

Στην καταβολή του επιδόματος θέρμανσης συνολικού ύψους 188 εκατ. σε 842.397 δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, επί συνόλου 1.149.979 πολιτών που έχουν υποβάλει αίτηση μέχρι σήμερα, προχώρησε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα.

Όπως τονίζει ο υπουργός «το ποσό αυτό αντιστοιχεί, περίπου, στα 2/3 του συνολικού προϋπολογισθέντος ποσού ύψους 300 εκατ. ευρώ για το επίδομα θέρμανσης της χειμερινής περιόδου 2022-2023, καθώς οι παλαιοί δικαιούχοι λαμβάνουν σήμερα ως προκαταβολή ενίσχυση που ανέρχεται έως και το συνολικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης που τους είχε χορηγηθεί κατά την προηγούμενη χειμερινή περίοδο. Η προκαταβολή θα συμψηφίζεται με τις επόμενες πληρωμές, η πρώτη εκ των οποίων προβλέπεται να πραγματοποιηθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023».

Όλοι οι δικαιούχοι θα δουν τη σημερινή πίστωση στους λογαριασμούς τους έως το βράδυ, ανάλογα με τις ροές πίστωσης της κάθε τράπεζας.

Σημειώνεται ότι, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, έχει παραταθεί έως τις 13 Ιανουαρίου του 2023.

Και ο Χρ. Σταϊκούρας αναφέρει μεταξύ των άλλων, «το επίδομα θέρμανσης της τρέχουσας χειμερινής περιόδου, μετά την αύξηση του χορηγούμενου ποσού και της περιμέτρου των δικαιούχων, καλύπτει την πλειοψηφία των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο και τις άλλες επιδοτούμενες μορφές καυσίμου.

Παράλληλα, το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης είναι μειωμένο για τους καταναλωτές, χάρη στην επιδότηση ύψους 20 λεπτών ανά λίτρο (25 λεπτών, με ΦΠΑ) στην αντλία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου αυτού εκτιμάται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2022. Μέτρο το οποίο παρατείνεται, έως τις 31 Μαρτίου 2023, με επιδότηση ύψους 12 λεπτών ανά λίτρο (15 λεπτών, με ΦΠΑ), που έχει επιπλέον δημοσιονομικό κόστος περίπου 70 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω, στοχευμένα, μέτρα για την αντιμετώπιση των αναγκών θέρμανσης των νοικοκυριών κατά τη χειμερινή περίοδο ανέρχονται, συνολικά, στα 520 εκατ. ευρώ.

Ποσό στο οποίο προστίθενται περίπου 470 εκατ. ευρώ, που καταβάλλονται μέχρι σήμερα σε 2,3 εκατομμύρια ευάλωτους συμπατριώτες μας, με τη μορφή εφάπαξ ενίσχυσης.

Ενίσχυση ύψους 250 ευρώ, την οποία λαμβάνουν περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι, 33.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ, 140.000 δικαιούχοι επιδόματος ΑμεΑ και περίπου 70.000 μακροχρόνια άνεργοι, ενώ, επιπλέον, 225.000 δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος λαμβάνουν διπλή δόση αυτόν τον μήνα και 820.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ εισπράττουν μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση.

Με τις παρεμβάσεις αυτές, η κυβέρνηση αποδεικνύει, έμπρακτα, για ακόμα μία φορά ότι βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών - ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων -, υλοποιώντας μέτρα οικονομικά αποτελεσματικά και κοινωνικά δίκαια για τη στήριξή τους στην παρούσα, δύσκολη - διεθνώς - συγκυρία».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.