ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ

Χριστουγεννιάτικο κέικ έλατο με γεύση πορτοκάλι

Το αγαπημένο κέικ των ημερών έχει γεύση και άρωμα πορτοκαλιού από τον πουρέ ολόκληρων βρασμένων πορτοκαλιών. Σε συνδυασμό με τα αλεσμένα αμύγδαλα γίνεται… ακαταμάχητο!

Υλικά
250γρ. βούτυρο φρέσκο, σε θερμοκρασία δωματίου
5 αβγά
400γρ. ζάχαρη
250γρ. πορτοκάλι πολτοποιημένο, βρασμένο
100γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα, αλεσμένα σε πούδρα
400γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ή για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

Για τη διακόσμηση
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
καραμελάκια πολύχρωμα

Διαδικασία

Βήμα 1
Για τον πουρέ πορτοκαλιών: Πλένετε δύο πορτοκάλια και τα τρυπάτε με αιχμηρό αντικείμενο σε τρεις-τέσσερις μεριές. Τα βάζετε σε κατσαρόλα, προσθέτετε νερό μέχρι να σκεπαστούν και τα βράζετε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Τα σουρώνετε και τα αφήνετε να στεγνώσουν. Τα κόβετε στη μέση, αφαιρείτε κουκούτσια και άσπρη μεμβράνη και τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ.

Βήμα 2
Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτετε τα αβγά ένα ένα και τον πουρέ των πορτοκαλιών. Ρίχνετε την πούδρα των αμυγδάλων και σταδιακά, το αλεύρι. Ανακατεύετε μέχρι να πάρετε ένα λείο και ομοιογενές μίγμα.

Βήμα 3
Βουτυρώνετε μια φόρμα σε σχήμα χριστουγεννιάτικου δέντρου και τη βάζετε για 6-8 λεπτά στην κατάψυξη για να παγώσει το βούτυρο και να ελέγξετε αν όλη η επιφάνεια της φόρμας είναι βουτυρωμένη. Την πασπαλίζετε με αλεύρι και ρίχνετε μέσα το μίγμα του κέικ.

Βήμα 4
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC για 1 ώρα. Ελέγχετε αν ψήθηκε βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα. Αν βγει καθαρή, είναι έτοιμο. Το αφήνετε να μισοκρυώσει για 10 λεπτά και το αναποδογυρίζετε σε σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς. Κατόπιν, το μεταφέρετε σε πιατέλα ή χαρτόνι ζαχαροπλαστικής σκεπασμένο με το δαντελένιο χάρτινο πετσετάκι.

Βήμα 5
Πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη μέχρι να καλυφθεί τελείως και στολίζετε με γιρλάντες από πολύχρωμα καραμελάκια.

Tips
Αν προτιμάτε, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα πορτοκάλια με μανταρίνια τύπου Χίου.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή

Πηγή: olivemagazine.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.