ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα της Ελλάδας

Γ. Στουρνάρας: Στο 3% ενδέχεται να ανέλθη το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ τον Μάρτιο

Άλλες δύο αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έως και τον Μάρτιο του 2023, προανήγγειλε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στούνραρας.

Όπως προκύπτει από το απομαγνητοφωνημένο κείμενο συνέντευξής του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, που απέστειλε η Τράπεζα της Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας ο οποίος μετέχει και στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ (χωρίς δικαίωμα ψήφου όμως για τους δύο πρώτους μήνες) προανήγγειλε ότι το βασικό επιτόκιο (αποδοχής καταθέσεων) από 2% που είναι σήμερα, ενδέχεται να πάει στο 3% τον Μάρτιο,

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ αποφάσεις για το ύψος των επιτοκίων, αλλά και άλλα θέματα νομισματικής πολιτικής, θα ληφθούν στις 2 Φεβρουαρίου και στις 16 Μαρτίου.

Με δεδομένη λοιπόν τη «γραμμή που χάραξε» η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη Πέμπτη, αναφορικά με το «βηματισμό» που θα ακολουθηθεί στις νέες αυξήσεις επιτοκίων, πρακτικά σημαίνει ότι σε κάθε μία από τις δύο αυτές συνεδριάσεις θα πρέπει να αναμένουμε από μία αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50%, όσο δηλαδή ήταν και την τελευταία φορά. Αν επαληθευτεί το σενάριο αυτό το επιτόκιο κύρια αναχρηματοδότησης με το οποίο συνδέεται το κόστος εξυπηρέτησης των περισσοτέρων στεγαστικών δανείων κυμαινομένου επιτοκίου από 2,5% που είναι σήμερα θα φθάσει στο 3,5%.

Συνέπεια αυτού ο διοικητής της ΤτΕ προέβλεψε ότι θα υπάρξει ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων «Οι προβλέψεις μας δεν δείχνουν να είναι δραματική η αύξηση αυτή» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος προανήγγειλε ότι οι τράπεζες παράλληλα θα ανεβάσουν και τα επιτόκια καταθέσεων, όσο χρειάζεται -όπως είπε- προκειμένου να μπορέσουν οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.