ΚΟΣΜΟΣ

Απέσπασε το 53,7% των ψήφων

Γαλλία: Ο Ερίκ Σιοτί εξελέγη πρόεδρος του κόμματος της παραδοσιακής δεξιάς

Ο βουλευτής Ερίκ Σιοτί, μορφή της "σκληρής" δεξιάς, κυρίως όσον αφορά τη μετανάστευση, εξελέγη σήμερα πρόεδρος του γαλλικού κόμματος της παραδοσιακής δεξιάς Οι Ρεπουμπλικανοί (LR).

Ο Σιοτί απέσπασε το 53,7% των ψήφων έναντι του Μπρουνό Ρεταγιό, επικεφαλής των γερουσιαστών του LR, επίσης πολύ συντηρητικό, στον δεύτερο γύρο της εσωκομματικής ψηφοφορίας που χαρακτηρίστηκε από την ισχυρή συμμετοχή: 69,7%.

Το LR, το οποίο διαδέχθηκε το πρώην RPR του προέδρου Ζακ Σιράκ, κυριαρχείτο για πολύ καιρό από τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί -- ο οποίος πλέον έχει εμπλακεί σε μια σειρά από δικαστικές υποθέσεις -- και αποδυναμωμένο από την καταστροφική επίδοση (4,8%) της υποψήφιάς του στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, της Βαλερί Πεκρές, αναζητεί μια νέα αρχή και ένα νέο ηγέτη.

Τα 91.110 μέλη του επέλεξαν τη γραμμή που υιοθετεί ο Ερίκ Σιοτί, 57 ετών, βουλευτής του νομού Αλπ-Μαριμίμ, στη νοτιοανατολική Γαλλία.

Ο ειδικός αυτός σε θέμα μετανάστευσης προσπάθησε να διευρύνει το πεδίο του στα οικονομικά θέματα, κάνοντας λόγο για κατάργηση του φόρου κληρονομιάς και δωρεών, και για μείωση των φόρων και των επιβαρύνσεων.

Στο τέλος της προεκλογικής του εκστρατείας, προσπαθώντας να αμβλύνει την πολύ έντονα δεξιά εικόνα του, συζήτησε επίσης κοινωνικά θέματα όπως η ενδοοικογενειακή βία, η αναπηρία, η ισότητα ανδρών - γυναικών, παρουσιάζοντας "μια δεξιά ανοιχτή στην κοινωνία, στην ελευθερία, που μιλά γι αυτά τα θέματα".

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο Ολιβιέ Βεράν, κάλεσε τους Ρεπουμπλικανούς "να βρουν μια ιδεολογική πυξίδα γιατί πρέπει να συνεργαστούμε με τη ρεπουμπλικανική δεξιά", δήλωσε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.