ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ

Μελομακάρονα γεμιστά

Η απόλυτη γλύκα των Χριστουγέννων με μια ωραία γέμιση από καρύδια.

Υλικά
250ml ελαιόλαδο
250ml αραβοσιτέλαιο
200ml χυμό πορτοκαλιού
1 κουτ. γλυκού σόδα
200ml μπίρα
50ml κονιάκ
5 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κουτ. γλυκού κανέλα
½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
1.100γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη γέμιση
250γρ. καρύδια κοπανισμένα, ανακατεμένα με 3 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα

Για το σιρόπιασμα
2½ φλιτζάνια νερό
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι μέλι θυμαρίσιο
φλούδα από 1 πορτοκάλι
3-4 γαρίφαλα
1 ξυλάκι κανέλας

Διαδικασία

Βήμα 1
Για το σιρόπι: μπήγετε τα γαρίφαλα στην πορτοκαλόφλουδα και τη ρίχνετε σε κατσαρολάκι μαζί με την κανέλα, τη ζάχαρη και το νερό. Βράζετε το σιρόπι για 2 λεπτά, προσθέτετε το μέλι και ανακατεύετε. Μόλις πάρει μια βράση, τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.

Βήμα 2
Μέσα σε μια λεκανίτσα ανακατεύετε με σύρμα τα δύο λάδια και προσθέτετε τη σόδα διαλυμένη στο χυμό πορτοκαλιού, την μπίρα, το κονιάκ, τη ζάχαρη, το ξύσμα του πορτοκαλιού και τα μπαχαρικά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα για λίγο ακόμη.

Βήμα 3
Προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας με το σύρμα στην αρχή και στη συνέχεια με το χέρι, μέχρι να φτιάξετε μια μαλακή ζύμη. Μην τη ζυμώσετε πολύ γιατί θα σφίξει. Την αφήνετε για λίγο να ηρεμήσει και ετοιμάζετε τη γέμιση αναμιγνύοντας τα υλικά σε ένα μπολ.

Βήμα 4
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης -όσο ένα καρύδι- και την πλάθετε μπαλίτσα. Την πατάτε με τις παλάμες να ανοίξει σαν πιτάκι και με το δείκτη του ενός χεριού την πιέζετε στο κέντρο να κάνει μια κοιλότητα. Ρίχνετε εκεί μισό κουταλάκι γέμιση και κλείνετε το πιτάκι ενώνοντας τις δύο απέναντι πλευρές με μικρές τσιμπιές.

Βήμα 5
Τοποθετείτε τα μελομακάρονα σε δύο ταψιά και τα ψήνετε εναλλάξ στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά.

Βήμα 6
Μόλις βγάλετε το πρώτο ταψί από το φούρνο, βάζετε το δεύτερο να ψήνεται και περιχύνετε τα ψημένα μελομακάρονα με το μισό σιρόπι. Ύστερα από 5 λεπτά γυρίζετε τα μελομακάρονα από την ανάποδη και 10 λεπτά αργότερα τα ξαναγυρίζετε από την καλή. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα μελομακάρονα στο δεύτερο ταψί και το υπόλοιπο σιρόπι.

Βήμα 7
Όταν κρυώσουν τα μελομακάρονα τα μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος, πασπαλίζοντας με το καρύδι της γέμισης που περίσσεψε και όσο σιρόπι από το ταψί δεν έχουν απορροφήσει.

Πηγή: olivemagazine.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.