ΚΟΣΜΟΣ

Kρατούν ομήρους αστυνομικούς και στρατιώτες

Πακιστάν: Ταλιμπάν κατέλαβαν αστυνομικό τμήμα

Οι περίπου 30 Ταλιμπάν που είχαν συλληφθεί για τρομοκρατία, εξεγέρθηκαν και πήραν το αστυνομικό τμήμα υπό τον έλεγχό τους, κρατώντας και ομήρους.

Περισσότεροι από 30 Πακιστανοί Ταλιμπάν, οι οποίοι ήταν κρατούμενοι σε ένα αστυνομικό τμήμα, κατάφεραν να το θέσουν υπό τον έλεγχό τους και κρατούν ομήρους πολλούς αστυνομικούς, σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές.

Οι Ταλιμπάν, που είναι μέλη της οργάνωσης Τεχρίκ-ε-Ταλιμπάν Πακιστάν (TTP), είχαν συλληφθεί ως ύποπτοι για τρομοκρατία. Μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα αλλά κατά τη διάρκεια της ανάκρισής τους, την Κυριακή, άρπαξαν τα όπλα των αστυνομικών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κυβερνήτη της επαρχίας Χιμπέρ Παχτούνκουα, τον Μουχάμαντ Αλί Σαΐφ, ζητούν «ασφαλή διέλευση» προς το Αφγανιστάν.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της πακιστανικής κυβέρνησης, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, επιβεβαίωσε ότι θέλουν να καταφέρουν να φτάσουν με ασφάλεια, είτε δια ξηράς είτε από αέρος, στο Αφγανιστάν. «Θέλουν να πάρουν μαζί τους όλους τους ομήρους και να τους απελευθερώσουν αργότερα, στα σύνορα ή εντός του Αφγανιστάν», πρόσθεσε.

Μια επιχείρηση που οργανώθηκε για την απελευθέρωση των ομήρων απέτυχε.

Η TTP ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση και την ομηρεία και επιβεβαίωσε ότι ζητά από τις αρχές να επιτρέψουν στα μέλη της να φτάσουν με ασφάλεια στα σύνορα. «Διαφορετικά, την πλήρη ευθύνη για την κατάσταση θα έχει ο στρατός», προειδοποίησε.

Ένας άλλος αξιωματούχος της πακιστανικής κυβέρνησης ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μέχρι τώρα δεν έχει επιτευχθεί ουσιαστικά καμία πρόοδος.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, η αυθεντικότητά του οποίου επιβεβαίωθηκε από κυβερνητικές πηγές, δείχνει μια ομάδα ένοπλων ανδρών με μακριές γενειάδες και ένας από αυτούς απειλεί να σκοτώσει όλους τους ομήρους. Λένε ότι κρατούν τουλάχιστον οκτώ άτομα, αστυνομικούς και στρατιώτες.

Η ΤΤΡ, που δεν συνδέεται με τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν αλλά συμμερίζεται την ιδεολογία τους, έβαλε τέλος στις 28 Νοεμβρίου στην εύθραυστη εκεχειρία με την Ισλαμαμπάντ και απείλησε ότι θα εξαπολύσει επιθέσεις σε όλο το Πακιστάν. Από το 2007 –τη χρονιά που ιδρύθηκε– μέχρι το 2014 η οργάνωση διέπραξε αμέτρητες αιματηρές επιθέσεις στο Πακιστάν. Στη συνέχεια αποδυναμώθηκε όμως εδώ και έναν χρόνο έχει και πάλι ενισχυθεί, χάρη και στην επιστροφή των Αφγανών Ταλιμπάν στην εξουσία, τον Αύγουστο του 2021.

Το 2012 και το 2013 δεκάδες βαριά οπλισμένοι Ταλιμπάν απελευθέρωσαν περισσότερους από 600 κρατούμενους –μεταξύ των οποίων ήταν και πολλοί επικίνδυνοι μαχητές– σε δύο νυχτερινές επιθέσεις που εξαπέλυσαν σε μια φυλακή της πόλης Μπάνου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.