ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα το μπρα ντε φερ Τσίπρα-Μητσοτάκη για τις υποκλοπές

Σύγκρουση κορυφής με... 5 εβδομάδες καθυστέρηση

Με γεμάτη φαρέτρα προσέρχεται στη Βουλή σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, καθώς περιμένει την σύγκρουση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εδώ και... 1,5 μήνα. Τώρα, λοιπόν, διαμηνύει ότι ο πρωθυπουργός «σύρεται ως ένοχος στη Βουλή για τις υποκλοπές μετά από 1,5 μήνα κρυφτό», ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη προετοιμάσει το έδαφος της σημερινής σύγκρουσης κορυφής, έχοντας κλιμακώσει την «θεσμική πίεση» προς την κυβέρνηση.

«Αφού κρύβεται επί πέντε συνεχόμενες εβδομάδες από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και αρνείται να απαντήσει στις επίκαιρες ερωτήσεις του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης έρχεται σήμερα στη Βουλή ως ένοχος και απολογούμενος για το σκάνδαλο των υποκλοπών που ενορχηστρώθηκε με εντολή του και πλήττει το πυρήνα της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου στη χώρα και ταυτόχρονα θέτει σε διακινδύνευση την ίδια την εθνική ασφάλεια της χώρας», επισημαίνουν ανώτατοι παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι «πλέον, μετά και την κατηγορηματική διάψευση του Γρηγόρη Δημητριάδη πως «αποπέμφθηκε», όπως έχει ισχυριστεί πολλάκις ο κ. Μητσοτάκης, έχει καταρρεύσει πλήρως όλη η επιχειρηματολογία του και το μόνο που έχει μείνει είναι η μοναδική αλήθεια: Πως ο ίδιος ήταν ο εντολέας, ενορχηστρωτής και υπεύθυνος για τις παρακρατικές μεθόδους υποκλοπών σε βάρος πολιτικών, υπουργών, συνεργατών του, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και ακόμα και της ηγεσίας του Στρατεύματος».

«Νομοσχέδιο συγκάλυψης»

Παράλληλα, στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για «νομοσχέδιο συγκάλυψης», όπως έκανε χθες και ο εκπρόσωπος του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο κανάλι της «Ναυτεμπορικής». «Έρχεται (σ.σ. ο πρωθυπουργός) στη Βουλή για να υπερασπιστεί ένα νομοσχέδιο συγκάλυψης, την ώρα που μέχρι στιγμής η κυβέρνηση, ο εκπρόσωπός της και ο ίδιος δεν έχει τολμήσει να διαψεύσει απολύτως τίποτα από τις αποκαλύψεις από το σύνολο του Τύπου, φιλοκυβερνητικού και αντιπολιτευόμενου. Ακόμα και τα ίδια τα θύματα των παρακολουθήσεων δεν έχουν τολμήσει να προσφύγουν νομικά κατά των δημοσιογράφων που έκαναν τις αποκαλύψεις, παρά το γεγονός ότι προσπαθούν να τις απαξιώσουν», έλεγαν παράγοντες της Κουμουνδούρου.

Θεσμική πίεση

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε την ΑΔΑΕ για να παραδώσει στον Πρόεδρο της Αρχής επιστολή με την οποία ζητάει βάσει του νόμου (άρθρο 5 παρ. 4 εδ. στ΄ ν. 2225/1994), ως πολιτικός αρχηγός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα στοιχεία για τις άρσεις απορρήτου επί κυβέρνησης Μητσοτάκη που κοινοποιήθηκαν στην ΑΔΑΕ και αφορούν εν ενεργεία βουλευτές, ευρωβουλευτές, υπουργούς, δημοσιογράφους, δικαστικούς και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης, την περασμένη Δευτέρα ο κ. Τσίπρας επισκέφτηκε τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπου του εξέφρασε την έντονη του ανησυχία του για τις αποκαλύψεις ότι παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, λέγοντας ότι δεν θα γίνουν ανεκτά παιχνίδια με την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Το «σπιράλ» των ερωτήσεων

Η θεσμική πίεση είχε στοιχειοθετηθεί και με τις πέντε... επίκαιρες ερωτήσεις του Αλέξη Τσίπρα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη «στις οποίες αρνήθηκε να απαντήσει παίζοντας κρυφτό για περισσότερο από έναν μήνα, επιβεβαιώνοντας έτσι την ενοχή του», όπως λένε από την Κουμουνδούρου. Υπενθυμίζεται ότι οι ερωτήσεις αυτές έχουν ως εξής:
1. Στις 31 Οκτωβρίου 2022 ο κ. Τσίπρας καταθέτει επίκαιρη ερώτηση με θέμα: “Εκλογές με ενεργό το κέντρο που διενεργεί παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων;”.
2. Στις 7 Νοεμβρίου 2022, με θέμα “Ήταν σε επίσημη επισύνδεση της ΕΥΠ οι 33 της λίστας που φέρονται ως στόχοι του κακόβουλου λογισμικού predator;”.
3. Στις 14 Νοεμβρίου 2022, με θέμα “Δεσμεύεστε ότι κανένας υπουργός και μέλος της κυβέρνησης που παρακολουθούνταν από το Predator δεν παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ;”.
4. Στις 21 Νοεμβρίου 2022, με θέμα “Θα δώσετε στη δημοσιότητα τα ονόματα των αστυνομικών που μετατάξατε στην ΕΥΠ για να χειρίζονται το Predator;”.
5. Στις 28 Νοεμβρίου 2022, με θέμα “Θα βρείτε το θάρρος να έρθετε στη Βουλή για να διαψεύδετε ότι παρακολουθούσατε την εισαγγελέα της ΕΥΠ, τον οικονομικό εισαγγελέα και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ; Θα απευθυνθείτε στην ΑΔΑΕ και στους παρόχους για να μάθουμε την αλήθεια;”.

«Συνεπώς, επί ενάμιση μήνα ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος πήρε την ΕΥΠ στο γραφείο του από την πρώτη μέρα διακυβέρνησής του, αρνείται να απαντήσει στα καίρια ερωτήματα, τα οποία προκύπτουν από τις αποκαλύψεις της ερευνητικής δημοσιογραφίας πολλών και διαφορετικών μέσων ενημέρωσης, για την ενιαία λειτουργία ενός παρακρατικού μηχανισμού ΕΥΠ – Predator, που δεν έχει διαψευσθεί ότι λειτουργούσε σε χώρο της ΕΥΠ από αποσπασμένους αστυνομικούς και που είχε βάλει στο στόχαστρο πολιτικούς αντιπάλους, μέλη της κυβέρνησης, δημοσιογράφους, δικαστές, επιχειρηματίες, την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλους παράγοντες του δημόσιου βίου», τονίζουν παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, για να προσθέσουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «σήμερα εμφανίζεται στη Βουλή δήθεν ότι ενδιαφέρεται για το θεσμικό πλαίσιο φέρνοντας όμως ένα νομοσχέδιο συγκάλυψης του σκανδάλου και συσκότισης της αλήθειας, αφού προηγουμένως είχε αποκλείσει από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής όλους του κρίσιμους μάρτυρες και αφού επικαλείται πέρα από κάθε έννοια νόμου και συντάγματος το “απόρρητο” για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια».

Η αποδόμηση του νομοσχεδίου

Σημειωτέον ότι η Κουμουνδούρου σταχυολογεί τα βασικά θολά σημεία του νομοσχεδίου ως εξής:

- Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο παραπέμπει ενδεχόμενη ενημέρωση των πολιτών για παρακολούθησή τους μετά το πέρας τριετίας, χωρίς να προβλέπει αναδρομική ισχύ, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι τις εκλογές δεν θα μπορεί κανείς να μάθει ποιος ήταν ο λόγος παρακολούθησης από την ΕΥΠ όχι μόνο των κ. Ανδρουλάκη και Κουκάκη αλλά ακόμα και υπουργών του κ. Μητσοτάκη. Αρνείται να επαναφέρει το καθεστώς ενημέρωσης όσων έχει γίνει άρση του απορρήτου των επικοινωνιών τους στην προτέρα της από 31 Μαρτίου 2021 κατάσταση, όταν ο κ. Πικραμένος μαζί με τον κ. Τσιάρα έφεραν τη σχετική τροπολογία στο άρθρο 87 του νόμου που αφαιρούσε το δικαίωμα της ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους θιγόμενους». «Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι απέναντι στο νομοσχέδιο βρέθηκαν στην αρμόδια επιτροπή η ΑΔΑΕ, η Αρχή Διασφάλισης Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, αλλά είναι αντίθετο και το σύνολο του νομικού κόσμου της χώρας. Συνεπώς, ο κ. Μητσοτάκης μένει μόνος και απομονωμένος ως ένοχος και σε αυτή την προσπάθεια συγκάλυψης», σημειώνεται από παράγοντες που απηχούν τις απόψεις της Κουμουνδούρου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα καταψηφίσει στο σύνολό του αυτό το νομοσχέδιο και θα το καταργήσει στο σύνολό του μετά τις εκλογές, με τη δέσμευση ότι θα υπάρξουν πολύ συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις που θα εγγυώνται την τήρηση των δημοκρατικών κανόνων, των κανόνων λογοδοσίας και των κανόνων διαφάνειας», προαναγγέλλουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.