ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία

Την παράκαμψη του ουγγρικού βέτο για την βοήθεια προς την Ουκρανία θα επιδιώξει η τσεχική προεδρία

Η τσεχική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη, ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να παρακάμψει το ουγγρικό βέτο κατά της οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία για το 2023, ώστε να γίνει δυνατή η έναρξη των πληρωμών στις αρχές του Ιανουαρίου.
Η Ουγγαρία επιβεβαίωσε σήμερα το βέτο της στην ευρωπαϊκή μακροοικονομική υποστήριξη προς την Ουκρανία για το ποσόν των 18 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά την διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ecofin) στις Βρυξέλλες.
«Δεν θα αποθαρρυνθούμε, πρόθεσή μας είναι να αρχίσουμε την πληρωμή της βοήθειάς μας προς την Ουκρανία στις αρχές του Ιανουαρίου», δήλωσε ο τσέχος υπουργός Οικονομικών Σβίνεκ Στανιούρα, ο οποίος προήδρευε της σημερινής συνεδρίασης.
Ο τσέχος υπουργός Οικονομικών ζήτησε από την Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή, το συμβουλευτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να εξετάσει «εναλλακτικές» τεχνικές λύσεις για να παρακαμφθεί το ουγγρικό βέτο.
«Αυτό σημαίνει ότι θα αναζητήσουμε λύση που θα υποστηρίζεται από τα 26 κράτη μέλη», εξήγησε ο υπουργός.
Η βοήθεια προς την Ουκρανία εντάσσεται σε σειρά υποθέσεων προς τις οποίες η Βουδαπέστη προβάλλει το βέτο της στο πλαίσιο του μπρα-ντε-φερ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί θεμάτων παραβίασης του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία.
Η Ουγγαρία επιδιώκει μέσω του εκβιασμού να επιτύχει το ξεπάγωμα των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ των ευρωπαϊκών πόρων. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει μπλοκάρει τους πόρους αυτούς περιμένοντας από την Βουδαπέστη την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την βελτίωση της καταπολέμησης της διαφθοράς και την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.
Εκτός της βοήθειας προς την Ουκρανία, η Ουγγαρία μπλοκάρει το σχέδιο του ΟΟΣΑ για την επιβολή ελάχιστου φόρου επί των κερδών των πολυεθνικών.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, καμία λύση για την απεμπλοκή αυτών των θεμάτων δεν έγινε δυνατόν να βρεθεί κατά την σημερινή συνεδρίαση

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.