ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κονταροχτυπιούνται αύριο Μητσοτάκης-Τσίπρας

Το πρώτο κοινοβουλευτικό «μπρα ντε φερ» σε προεκλογικό περιβάλλον

Τους κρυφούς «άσσους» στο μανίκι, αλλά και τα τρωτά σημεία τους, ενόψει της αυριανής κοινοβουλευτικής τους αντιπαράθεσης έπειτα από 1,5 μήνα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμελώς απέφευγε να πάει στη Βουλή, εξετάζουν ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επί της ουσίας θα πρόκειται για το πρώτο κοινοβουλευτικό μπρα ντε φερ κορυφής που θα διεξάγεται σε προεκλογικό πλαίσιο, αφού πλέον και οι δύο μονομάχοι συνομολογούν ότι... έχει «μυρίσει» εκλογές: ο πρωθυπουργός το είπε πριν 10 ημέρες μιλώντας σε περιοδεία στην Καλλιθέα, ο Αλέξης Τσίπρας το επανέλαβε μόλις χθες από την Καστοριά, υπερθεματίζοντας κιόλας: «δεν μύρισε απλώς εκλογές, μύρισε πολιτική αλλαγή», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πανταχόθεν βαλλόμενος

Ο πρωθυπουργός ξέρει δύο πράγματα, ενόψει της αυριανής παρουσίας του στη Βουλή: πρώτον ότι ο ίδιος έχει φροντίσει να σηκώσει ψηλά τον πήχυ των προσδοκιών για όσα θα υποστηρίξει, αφού χρησιμοποιούσε την αυριανή συζήτηση ως πρόσχημα ώστε να αποφεύγει, επί 5 ολόκληρες εβδομάδες, να απαντά στις διαδοχικές ερωτήσεις που κατέθετε προς τον ίδιο στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» ο Αλέξης Τσίπρας. Συν τοις άλλοις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέρει ότι στη Βουλή θα είναι απελπιστικά μόνος: όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι εναντίον, το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη λειτουργία της ΕΥΠ έχει απορριφθεί από μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση, ενώ ήδη από προχθές οι επικεφαλής των Ανεξάρτητων Αρχών που είναι συναρμόδιες για το νομοσχέδιο, ήτοι οι επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και η ΑΔΑΕ, έχουν απορρίψει ως απαράδεκτο το νομοσχέδιο. Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός θα κληθεί να μιλήσει εναντίον όλων, με την ελπίδα ότι η συμμετοχή και το χειροκρότημα των βουλευτών της συμπολίτευσης δε θα είναι «χλιαρό» και δε θα δώσει αφορμή για... άλλου τύπου σχόλια.

Ανταλλαγή πυρών

Εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να επιμείνει σε δύο πράγματα: πρώτον, ότι δεν θα διακυβεύσει κανένα απόρρητο ούτε θα παίξει στα ζάρια την λειτουργία και τα «στεγανά» της ΕΥΠ, σε μία συγκυρία που προβάλλουν τόσο πολλές προκλήσεις στον ορίζοντα. Δεύτερον, πως η υπόθεση αυτή αρχίζει να θυμίζει Novartis και η αντιπολίτευση επιχειρεί να την «εργαλειοποιήσει» για να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους –δηλαδή την κυβέρνηση.
Όμως, είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι αυτονόητο ότι την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι «προσπαθεί να στήσει σκηνικό κουκουλοφόρων μαρτύρων», θα πρέπει να βρει μία πειστική απάντηση για ποιον λόγο δεν διαψεύδει έστω ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ταυτοχρόνως, είναι προφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα αξιοποιήσει όλες τις «περίεργες» συμπτώσεις που έχουν εμφανιστεί στην υπόθεση αυτή, ώστε να τεκμηριώσει την κατηγορία ότι υπήρχε συγκεκριμένο και πολυπλόκαμο σχέδιο για την παρακολούθηση κυβερνητικών στελεχών, πολιτικών αντιπάλων και επιχειρηματικών κέντρων «με εντολή Μαξίμου». Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα καλέσει, για μία ακόμη φορά, τον πρωθυπουργό «να λύσει τα χέρια» της ΑΔΑΕ, ώστε να μπορεί να έχει πρόσβαση σε όσους έχουν παρακολουθηθεί βάσει των στοιχείων από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ενώ θα επιχειρήσει, αυτονοήτως, να «διασπάσει» και τη ΝΔ, σπέρνοντας... καινά δαιμόνια και καλώντας «ειδικούς» κυβερνητικούς παράγοντες –όπως τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια- να απαντήσουν γιατί δεν έχουν «ψαχτεί» σε σχέση με το αν έχουν παρακολουθηθεί ή όχι.
Αυτονοήτως, έπειτα από 1,5 μήνα αποκαλύψεων απανωτών και κλεφτοπόλεμου, η αυριανή σύγκρουση Μητσοτάκη και Τσίπρα στη Βουλή έχει το δικό της ενδιαφέρον, καίτοι αμφότεροι οι βασικοί αντίπαλοι γνωρίζουν ότι οι υποκλοπές δεν είναι το ζήτημα που θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.