ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα ερωτήματα Μητσοτάκη προς Τσίπρα, το ασφυκτικό πρέσινγκ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό

Σύγκρουση κορυφής μέχρις εσχάτων στη Βουλή

Με όλα τα βέλη που διαθέτουν στη φαρέτρα τους προσέρχονται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής οι δύο κύριοι μονομάχοι, για την σύγκρουση κορυφής που θα ξετυλιχθεί πριν την ονομαστική ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος του πρωθυπουργού.

Αμφότεροι, αυτονοήτως, θα δώσουν την «μάχη της ατζέντας»: δηλαδή ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να μην είναι μονοθεματική η συζήτηση  ώστε να ξεφύγει από το «άβολο» για τον ίδιο θέμα που αφορά στις υποκλοπές. Εξάλλου, με την φράση «εγώ δεν επιδιώκω την σύγκρουση, αλλά την σύγκριση», ο πρωθυπουργός από την Κρήτη, ήδη από προχθές, κατέστησε σαφή την πρόθεσή του να γυρίσει την συζήτηση στην οικονομία, τις επενδύσεις και τα κυβερνητικά πεπραγμένα του. Στον αντίποδα, η βασική επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα θα είναι να μην μπορέσει να ξεφύγει από την θέση του «απολογούμενου» για τις παρακολουθήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και να μην πετύχει ο συμψηφισμός που θα επιχειρηθεί σε σχέση με υποθέσεις που η ΝΔ χαρακτηρίζει ως «σκάνδαλα του ΣΥΡΙΖΑ».

«Κατηγορούμενος»

Ο πρωθυπουργός, όπως έλεγαν χθες κυβερνητικές πηγές, θα επιχειρήσει να μετατρέψει τον Αλέξη Τσίπρα «από κατήγορο σε κατηγορούμενο». Η κυβέρνηση, πάντως, σε σχέση με τις υποκλοπές έχει ήδη ενεργοποιήσει την τελευταία γραμμή άμυνας: πως, δηλαδή, ό,τι κι αν συνέβαινε, ο πρωθυπουργός δεν ήταν ενήμερος και δεν είχε ιδέα για τα τεκταινόμενα στην ΕΥΠ. Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός αναμένεται σήμερα να επιχειρήσει σύγκριση των διακυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της δικής του σε όλα τα επίπεδα: στο κράτος Δικαίου, στην εξωτερική πολιτική, στην οικονομία, στην προσέλκυση επενδύσεων.

Επιπροσθέτως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να απευθύνει και ορισμένα «καυτά» όπως τα αποκαλούν στο επιτελείο του- ερωτήματα προς τον Αλέξη Τσίπρα. Πρώτον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να απαντήσει αν επιβεβαιώνει παρακολουθήσεις πολιτικών επί των ημερών του. Δεύτερον, θα κληθεί από τον πρωθυπουργό να δηλώσει τί έχει να πει για τις παρακολουθήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας του ΚΚΕ, στον Περισσό, ενώ αυτονοήτως ο πρωθυπουργός θα εξαπολύσει επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για την παραβίαση του απορρήτου: «ρωτήσατε τα 6 άτομα πριν δημοσιοποιήσετε τα ονόματά τους», θα ρωτήσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός. Επίσης, θα τον ρωτήσει αν ξέρει «ποιος καθοδηγούσε τη ροή του μαύρου χρήματος στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ», αν «γνωρίζει για τις μαύρες σακούλες», αλλά και «ποιος ήταν ο καθοδηγητής πίσω από το μοίρασμα καναλιών». Από την συζήτηση δε θα λείψουν και ζητήματα που προσφάτως έφεραν διχοστασία στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο φράχτης του Έβρου. «Αν κερδίσετε τις εκλογές θα τον διατηρήσετε ή θα τον γκρεμίσετε ως παράνομο», θα ρωτήσει τον κ. Τσίπρα ο κ. Μητσοτάκης.

«Καυτά» ερωτήματα

Με τα δικά του «καυτά ερωτήματα» προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα προσέλθει το απόγευμα στη συζήτηση ο Αλέξης Τσίπρας, υπενθυμίζοντας κατά την ομιλία του πολλές φορές ότι ο πρωθυπουργός τελεί και πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ. Καταρχάς, λοιπόν, θα καλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητήσει να μάθει «για ποιους εθνικούς λόγους ασφαλείας ήταν υπό παρακολούθηση οι «6» από την ΕΥΠ. Θα μιλήσει για «παρακρατικό μηχανισμό», θα διαπιστώσει «ρήγμα στη Δημοκρατία» και στόχος του είναι να μην αφήσει τον πρωθυπουργό να αλλάξει την ατζέντα. Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο Αλέξης Τσίπρας θα διερωτηθεί αν ο πρωθυπουργός έχει κάνει κάτι για να «ξηλώσει» τα περίφημα «ρυπαρά δίκτυα» που έχει εντοπίσει στην ΕΥΠ η κυβέρνηση, όπως επίσης και γιατί τελεί στο απυρόβλητο η εισαγγελέας της Υπηρεσίας, Βασιλική Βλάχου. Σε ό,τι αφορά στη «προσπάθεια συμψηφισμού με ψέματα», που περιμένουν στην Κουμουνδούρου, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα προαναγγέλλουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «προφανώς  και θα σηκώσει το γάντι, αλλά όχι αφήνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αλλάξει την ατζέντα». Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός θα σηκώσει και το γάντι της σύγκρισης των διακυβερνήσεων μεταξύ του ίδιου και του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάνοντας έναν μίνι απολογισμό σε ποια κατάσταση άφησε τη χώρα από πλευράς κοινωνικών ανισοτήτων ο ΣΥΡΙΖΑ και πώς έχουν τα πράγματα τώρα.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.