ΕΛΛΑΔΑ

Τι θα ισχύσει για τους μη μισθωτούς

Υπ. Εργασίας: Παρατείνεται η ασφαλιστική ικανότητα για έναν χρόνο για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Με ρύθμιση, που περιλαμβάνεται σε τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, παρατείνεται χωρίς προϋποθέσεις για έναν χρόνο (έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024) η ασφαλιστική ικανότητα των μακροχρόνια ανέργων και των ανασφάλιστων υπερηλίκων, στο πλαίσιο της πρόνοιας που λαμβάνεται παγίως για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ώστε να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Με την ίδια ρύθμιση, παρατείνεται με τον ίδιο τρόπο για έναν χρόνο η ασφαλιστική ικανότητα εργαζομένων ειδικών κατηγοριών και των μελών των οικογενειών τους.

Συγκεκριμένα, στη ρύθμιση υπάγονται:

- Οι εργαζόμενοι που συνέχισαν να υφίστανται τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού κατά το 2022.

- Επιχειρήσεις και εργοδότες που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα σε πληγείσες περιοχές από θεομηνίες ή άλλες φυσικές καταστροφές.

- Πρώην επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους, παραμένουν άνεργοι και ανασφάλιστοι και έχουν ρυθμίσει τυχόν οφειλές τους.

- Οι ξεναγοί που, ενώ έχουν καταβάλει κανονικά ασφαλιστικές εισφορές, δεν έχει ολοκληρωθεί από τον e-ΕΦΚΑ η εφαρμογή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) και, άρα, δεν εμφανίζονται στο σύστημα οι ημέρες ασφάλισής τους.

- Οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας και στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος.

Τι θα ισχύσει για τους μη μισθωτούς

Επιπροσθέτως, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ανανεώνεται η ειδική ρύθμιση που ίσχυσε το 2022 για τους μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους), προκειμένου να τακτοποιηθούν ταμειακά και να μπορέσουν να ανανεώσουν χωρίς πρόβλημα την ασφαλιστική τους ικανότητα.

Ειδικότερα, δίνεται στους μη μισθωτούς, κατ' εξαίρεση, ασφαλιστική ικανότητα έως τις 31 Μαΐου 2023, ανεξαρτήτως ύπαρξης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ταυτόχρονα, καλούνται να καταβάλουν το ποσό που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές του κλάδου υγείας της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει, προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική τους ικανότητα έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Εφόσον δηλαδή, ένας μη μισθωτός καταβάλει το ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά υγείας - αναδρομικά για το έτος 2022 - θα ανανεωθεί η ασφαλιστική του ικανότητα έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2024, έστω και αν έχει άλλες ασφαλιστικές οφειλές.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.