ΕΛΛΑΔΑ

Τι προβλέπεται για την Αττική

Νέο έκτακτο δελτίο με χιονοπτώσεις και ισχυρό παγετό: Πώς συνεχίζεται η κακοκαιρία

Συνεχίζεται η επέλαση της κακοκαιρίας Barbara με ένα νέο κύμα χιονοπτώσεων να αναμένεται από τα ξημερώματα της Τρίτης σε Αττική, Βοιωτία και Εύβοια.

Σύμφωνα με το νέο επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ, σταδιακή ύφεση των έντονων καιρικών φαινομένων αναμενεται από το μεσημέρι και από τα βόρεια, ενώ αισθητή βελτίωση ο καιρός θα παρουσιάσει από την Παρασκευή.

Ειδικά για την Αττική, το νέο δελτίο της ΕΜΥ προβλέπει χιονόνερο ή χιόνι, ενώ κατά περιόδους στις βορειότερες περιοχές θα υπάρχει πρόσκαιρη ένταση των χιονοπτώσεων οπότε τα φαινόμενα θα εκδηλώνονται και σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου. Από το απόγευμα αναμένεται σταδιακή ύφεση των φαινομένων. Γι' αυτό τον λόγο, η Πολιτική Προστασία, ύστερα από έκτακτη σύσκεψη, αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά σχολεία της βόρειας και βορειοανατολικής Αττικής, να ανοίξει στις 10:00 το Δημόσιο και στις 11:00 τα εμπορικά καταστήματα στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την κακοκαιρία.

Επί ποδός βρίσκονται οι περισσότεροι δήμοι της Αττικής, με εκχιονιστικά και αλατιέρες να εργάζονται ασταμάτητα και όπου παρουσιάζεται πρόβλημα να επιχειρούν.
Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

1) Οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις που εκδηλώνονται ήδη στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας, προβλέπεται να συνεχιστούν στις Σποράδες, την ανατολική Μαγνησία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων (κυρίως στα δυτικά τμήματα) και της Κρήτης (κυρίως στα δυτικά και κεντρικά). Σταδιακή ύφεση των φαινομένων αναμένεται από το μεσημέρι και από τα βόρεια.

2) Ειδικά για την Αττική αναμένεται χιονόνερο ή χιόνι, ενώ κατά περιόδους στις βορειότερες περιοχές θα υπάρχει πρόσκαιρη ένταση των χιονοπτώσεων οπότε τα φαινόμενα θα εκδηλώνονται και σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου. Από το απόγευμα αναμένεται σταδιακή ύφεση των φαινομένων.

3) Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

4) Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο έως τις μεσημβρινές ώρες.
Ο καιρός σήμερα

Προβλέπονται χιονοπτώσεις σε Ανατολική Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Σποράδες, Εύβοια, στα πεδινά τμήματα της Ανατολικής Πελοποννήσου, χιονόνερο στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο (με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα) με χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Κρήτης.

Οι χιονοπτώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες σε Μαγνησία, Φθιώτιδα, Μαγνησία θα είναι κατά περιόδους πυκνές. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στο Νότιο Ιόνιο και στη Νότια Πελοπόννησο. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα ηπειρωτικά, όπου στα βόρεια θα είναι ισχυρός και κατά τόπους ολικός.

Αναλυτικά

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με χιονόνερο και κατά διαστήματα χιονοπτώσεις μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και εκ νέου για λίγο το απόγευμα. Σταδιακή ύφεση από το βράδυ.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 έως 05 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον) έως 03 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και στα νότια τμήματα της κεντρικής και της δυτικής Μακεδονίας.
Ανεμοι: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση το μεσημέρι, στις υπόλοιπες περιοχές βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον δύο) έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το μεσημέρι. Ασθενείς τοπικές βροχές στα νησιά του Ιονίου, την δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Στερεά και στα ορεινά – ημιορεινά παροδικές χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στις Σποράδες (έως τις προμεσημβρινές ώρες), στην ανατολική Μαγνησία, την ανατολική Στερεά, καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου.
Σταδιακή ύφεση των φαινομένων αναμένεται από το μεσημέρι και από τα βόρεια.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και πρόσκαιρα στα ανατολικά 8 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 07 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά – ημιορεινά χιονοπτώσεις, στις Κυκλάδες(κυρίως στα δυτικά τμήματα), και στην Κρήτη κυρίως στα δυτικά τμήματα και κεντρικά τμήματα.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7, πρόσκαιρα τοπικά έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου χιονόνερο και κατά περιόδους χιονοπτώσεις. Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7, πρόσκαιρα στα βόρεια το πρωί τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με χιονόνερο και κατά περιόδους χιονοπτώσεις. Σταδιακή ύφεση από το απόγευμα
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7, στα νότια πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 04 βαθμούς Κελσίου.
Ερχεται το τρίτο κύμα της κακοκαιρίας

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, αναμένεται ένα νέο κύμα χιονοπτώσεων, που κατά διαστήματα θα είναι έντονες.

Οπως αναφέρει το meteo.gr, τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες της Τρίτης οι χιονοπτώσεις, που θα είναι τοπικά έντονες, θα επηρεάσουν τα βόρεια και δυτικά τμήματα της Αττικής, της Βοιωτίας και της Εύβοιας. Ωστόσο, οι επιστήμονες του Αστεροσκοπείου επισημαίνουν ότι "η ακριβής πρόγνωση για το χωρικό και χρονικό προσδιορισμό των ισχυρών χιονοπτώσεων δεν είναι πάντα εύκολη και απαιτείται συνεχής μελέτη των τελευταίων προγνωστικών δεδομένων".

Μαρουσάκης: Νέα επιδείνωση τις επόμενες ώρες

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόγνωση του μετεωρολόγου, Κλέαρχου Μαρουσάκη, ο οποίος με ανάρτησή του έκανε λόγο για νέο χιονοκύμα. "Και τα τελευταία στοιχεία που πήραμε πριν από λίγο από το προγνωστικό μας σύστημα συγκλίνουν σε νέα επιδείνωση του καιρού από τις αμέσως επόμενες ώρες και μέχρι αύριο λίγο πριν το μεσημέρι με πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα του νομού Αττικής. Αυξημένες οι πιθανότητες αυτό το νέο χιονοκύμα να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα. Δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή!" έγραψε χαρακτηριστικά.

Καλλιάνος: Χιόνια έως και την Πέμπτη

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Καλλιάνος προβλέπει χιονοπτώσεις κατά διαστήματα έως και την Πέμπτη "ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα στις παρακάτω περιοχές:

▪️ Νότια Χαλκιδική
▪️Ανατολική & Νότια Θεσσαλία
▪️Σποράδες & Εύβοια
▪️Κεντρική & Ανατολική Στερεά
▪️Αττική
▪️Ανατολική Πελοπόννησος
▪️ΒΑ, Κεντρικό & Νότιο Αιγαίο"
Αρναούτογλου: Επιμένουν οι μπόρες χιονιού με ενισχυμένο βοριά

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου παγερή θα είναι η εβδομάδα που διανύουμε και ειδικά τη νύχτα η θερμοκρασία θα πέφτει πολύ και θα σχηματίζεται παγετός. Τα ανοίγματα του καιρού θα επιτρέπουν στο χιόνι να λιώνει μέσα στην ημέρα, αλλά το βράδυ θα παγώνει πάλι ακαριαία ακόμα και σε περιοχές με χαμηλά υψόμετρα.

Σήμερα οι μπόρες χιονιού θα επιμείνουν στις περιοχές που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες ενώ πολλές περιοχές θα έχουν ηλιοφάνεια -κυρίως στα δυτικά και στα βόρεια-, με "δόντια" όμως, καθώς ο βοριάς θα κρατήσει τις θερμοκρασίες πολύ χαμηλές.
Μετά το μεσημέρι της Τρίτης, οι μπόρες χιονιού θα εξασθενήσουν ή θα περιοριστούν στα πιο ορεινά ενώ το βράδυ θα επικρατήσει ξαστεριά στις περισσότερες περιοχές, εκτός Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Σποράδων, Κυκλάδων και Κρήτης, όπου οι μπόρες θα διατηρηθούν. Στις παραπάνω περιοχές μάλιστα δεν αποκλείεται αυτές οι μπόρες χιονιού να πυκνώσουν μέσα στις βραδινές ώρες της Τρίτης προς Τετάρτη.

Στην Αττική, η Τρίτη θα ξεκινήσει με μπόρες χιονιού, πιο έντονες στα ορεινά και βορειοδυτικά. Από το μεσημέρι και μετά τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο ορεινό κομμάτι του νομού ενώ το βράδυ αναμένονται νέες μπόρες χιονιού ασθενούς έως και μέτριας έντασης.

Οι άνεμοι βοριάδες στα 6 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία στους 1 με 6 βαθμούς Κελσίου.

Η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία το πρωί θα έχουν λίγα σύννεφα, περισσότερα στην Χαλκιδική, ενώ μέσα στην ημέρα θα βγάλει αρκετό ήλιο. Το βράδυ θα επικρατήσει ξαστεριά αλλά υπάρχει η πιθανότητα για παροδικές χιονοπτώσεις στα νότια και ανατολικά της Χαλκιδικής.

Οι άνεμοι στα ανοιχτά θα φτάσουν τα 6 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 2 με 5 βαθμούς Κελσίου.

Η παγωνιά θα διατηρηθεί μέχρι και τα τέλη της εβδομάδας με μια μικρή άνοδο της θερμοκρασίας, ωστόσο μέχρι και τα μέσα του μήνα υπάρχουν ενδείξεις για νέα κύματα κρύου που θα επισκεφτούν τη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.