ΕΛΛΑΔΑ

Για την κοπή της πίτας

Ομιλία Γ. Παπανδρέου στην εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Αγαπητές Συντρόφισσες, Αγαπητοί Σύντροφοι, Φίλες και Φίλοι,Αγαπητέ Πρόεδρε της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, Μιχάλη,  Η παρουσία σας είναι και συγκινητική και σημαντική για την πορεία μας, την πορεία της Παράταξής μας αλλά και την πορεία της χώρας. Το λέω, γιατί μπροστά μας έχουμε ένα εκρηκτικό μείγμα προβλημάτων, γεωπολιτικών, οικολογικών, ενεργειακών, επισιτιστικών, προσφυγικών, υγείας. Αντί για λύσεις προοπτικής βλέπουμε τις άγονες και εύκολες αντιπαραθέσεις μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Τα προβλήματα της εποχής

 

Πολλοί είναι οι κίνδυνοι στην ευρύτερη περιοχή μας, από τον τραγικό πόλεμο που ξεκίνησε ο Πούτιν, μέχρι τις αντιπαραθέσεις που αναβιώνουν στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο.

 

Η οικολογική κρίση, μας έφερε και θα μας φέρνει, νέες αρρώστιες και πανδημίες, νέους πρόσφυγες, προβλήματα στις καλλιέργειες και στη διατροφική μας ασφάλεια, ενώ η οικονομική κρίση είναι ακόμα μαζί μας με τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα του πολίτη.

 

Όπως και η ακρίβεια, η έλλειψη σιγουριάς, οι ανισότητες που συνεχώς μεγαλώνουν και οδηγούν στη φτωχοποίηση όλο και περισσότερα κοινωνικά στρώματα.

 

 

 Η ΝΔ προβάλλει μια επίπλαστη εικόνα

 

Σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, πρέπει να αντιδιαστείλουμε μια εικόνα επίπλαστη, ότι δήθεν όλα πάνε καλά στη χώρα μας, με την πραγματικότητα που βιώνουν οι περισσότερες και συντριπτικά μεγαλύτερες κοινωνικές ομάδες, σε σχέση με τους λίγους και ισχυρούς, που απολαμβάνουν προνόμια, σε βάρος των δικαιωμάτων μας.

 

Η ΝΔ επικαλείται την ανασφάλεια, τα μεγάλα προβλήματα της εποχής και προσπαθεί να πείσει, ότι αυτή είναιδύναμη σταθερότητας.

 

Στην πραγματικότητα κάνει το αντίθετο.

 

Το παιχνίδι της είναι ξεκάθαρο πια.

 

Είναι η ίδια που δημιουργεί συνθήκες ανασφάλειας, δεν αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, βαθαίνει ανισότητες, οικονομικές και κοινωνικές, επιφέρεισυνεχή πλήγματα στη Δημοκρατία, όπως απέδειξαν οι υποκλοπές, υποβαθμίζει δικαιώματα, όπως στην υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση, το περιβάλλον,  και μετά, με πολιτικές ελεημοσύνης, με πελατειακή διαχείριση των χρημάτων του Ελληνικού λαού, επιχειρεί να εξαγοράσει τις ψήφους του ανασφαλούςψηφοφόρου.

 

Η ΝΔ δεν εγγυάται την ασφάλεια, ούτε τη σιγουριά του Έλληνα.

 

Το αντίθετο, η ΝΔ εγγυάται τη συνέχεια της ανασφάλειας του λαού μας. Τη συνέχεια της εξάρτησής του από ένα σύστημα πελατειακό, που τον θέλει να απευθύνεται σε κάποιον παράγοντα για το πρόβλημά του.

 

Μήπως είμαι υπερβολικός;

 

Ας πάρουμε μερικά παραδείγματα:

 

Η πραγματικότητα τι μας λέει;

 

Κατοικία

 

Η κυβέρνηση συνεχίζει να μένει απαθής μπροστά στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας από τα διάφορα funds.

 

Αυτά τα funds αγόρασαν φτηνά χιλιάδες δάνεια και τώρα εισπράττουν ολόκληρες περιουσίες από συνανθρώπους μας που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

 

Μας λοιδορούσαν το 2010, όταν εμείς μέσα στην κρίση, προστατεύσαμε την πρώτη κατοικία, τώρα όμως η κυβέρνηση επιτρέπει να χάνουν χιλιάδες συμπολίτες μας την περιουσία τους.

 

Την ίδια ώρα, η Δικαιοσύνη, αποφασίζει σε ανώτατο επίπεδο, με συνοπτικές διαδικασίες, τη μοίρα οικογενειών, που βλέπουν τη ζωή τους να χάνεται χωρίς να έχουν ένα χέρι να πιαστούν.

 

Επιπλέον, αδιαφορούν και για τη μικρή και μεσαία επιχείρηση.

 

Πού οδηγεί αυτό, φίλες και φίλοι;

 

Η ΝΔ μας οδηγεί στον σταδιακό αφελληνισμό των Ελληνικών επιχειρήσεων, τον αφελληνισμό της Ελληνικής γης, ακόμα και τον αφελληνισμό της κατοικίας του Έλληνα.

 

Αυτή είναι η ασφάλεια που πρεσβεύουν;

 

Όταν οι νέες γενιές θα ψάχνουν σπίτι και θα αναγκάζονται να μένουν σε νοίκι, υψηλότατο σε σχέση με άλλες χώρες, δυσβάστακτο σε σχέση με το μισθό τους, νοίκι που θα τους αναγκάζει να βιώνουν συνεχώς καθεστώς φόβου, μπροστά στο ενδεχόμενο αδυναμίας να το πληρώσουν.

 

Όχι μόνο σιγουριά δεν θα νιώθουν, αλλά θα έχουν περιέλθει σε τέτοια κατάσταση που θα  φοβούνται να φωνάξουν δυνατά, να κάνουν μια απεργία, να διαμαρτυρηθούν, μήπως χάσουν τα λίγα που έχουν.

 

Εκεί πάμε, σε μια κοινωνία φόβου και ανασφάλειας, με τηΝΔ.

 

Θυμίζω για την ιστορία, φίλες και φίλοι, ότι το 2011 όταν μας ανέτρεψαν, ήταν οι τράπεζες που φοβήθηκαν, όχι οι πολίτες. Φοβήθηκαν, γιατί είχαμε στόχο, για ένα χρονικό διάστημα, δίνοντάς τους τεράστια κεφάλαια από το κράτος μετά από το κούρεμα του ελληνικού χρέους, να τις κρατικοποιήσουμε για να τις εξυγιάνουμε, ώστε να λειτουργεί σωστά το τραπεζικό σύστημα και να επιτελεί τον αναπτυξιακό του ρόλο, και μαζί, για να αντιμετωπίσουμε με κοινωνικά δίκαιο τρόπο το ζήτημα των κόκκινων δανείων.

 

Επιπλέον, το δημόσιο, όταν οι τράπεζες θα αποδίδονταν και πάλι στον ιδιωτικό τομέα, θα εισέπραττε τα χρήματα που είχε επενδύσει και προσθέτως, ένα σημαντικό κέρδος αφού η αξία τους θα είχε αυξηθεί σημαντικά, λόγω της εξυγίανσης. 

 

Είχα προσωπικά μιλήσει και τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας, γιατί είχαν παρόμοιο πρόβλημα τη δεκαετία του ’90 και είχαμε αποκομίσει μια σημαντική εμπειρία. Θα δημιουργούσαμε όπως και αυτοί, μια Bad Bank, μια κρατική τράπεζα που θα έπαιρνε όλα τα κόκκινα δάνεια για να τα διαχειριστεί με κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά αποτελεσματικό τρόπο.

 

Με ασφάλεια και σιγουριά για τον Έλληνα δανειολήπτη.

 

Δυστυχώς, με τις επιλογές των κυβερνήσεων που ακολούθησαν, και τα χρήματα των ανακεφαλαιοποιήσεων χάθηκαν οριστικά και το πρόβλημα δεν επιλύθηκε.

 

ΥΓΕΙΑ

 

Ας δούμε όμως και την υγεία.

 

Η πραγματικότητα μας λέει ότι, ενώ περάσαμε μια θανατηφόρα πανδημία, που μας δίδαξε τη σημασία και την αξία των δημοσίων συστημάτων υγείας, η κυβέρνηση αντί να μεριμνά για τη δημόσια, δωρεάν και ποιοτική υγεία για όλους, αδιαφορεί για την αναμόρφωση του ΕΣΥ και την ενίσχυσή του με ανθρώπινο δυναμικό και σύγχρονες υποδομές.

 

Αντιθέτως, υπονομεύει τη δημόσια υγεία. Είναι γνωστά τα μεγάλα προβλήματα στην υγεία και στις υποδομές του νομού Ηλείας, αλλά και η ανάγκη στελέχωσης με το απαιτούμενο προσωπικό. Καταφεύγουν σε απαράδεκτες λύσεις, με αποσπάσεις γιατρών από την Πάτρα, στερώντας παράλληλα από την Αχαΐα απαραίτητο δυναμικό.

 

Την ίδια ώρα μάλιστα, η ιδιωτική δαπάνη για την υγεία αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς, ενώ πληθαίνουν οιρυθμίσεις που υπονομεύουν τη δημόσια, δωρεάν και ποιοτική υγεία για όλους.

 

Αυτή είναι η ασφάλεια που εγγυώνται, φίλες και φίλοι;

 

Αυτή είναι η ασφάλεια των εχόντων - και η εξάρτηση των ψηφοφόρων από τις βουλήσεις των ισχυρών.

 

 

E-gov

 

Και επειδή, σύντροφοι και συντρόφισσες, ακούω συνεχώς να καυχώνται για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, το gov.gr, το open.gov, και το πώς και πόσο διευκόλυναν τους εμβολιασμούς με τις άυλες συνταγές, να τους θυμίσω ότι:

 

Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση ξεκίνησε πολύ πριν. Αρχικά με τα ΚΕΠ, μετά, με γρήγορους ρυθμούς, το 2009, μέσα στην κρίση, όπου καταφέραμε να δημιουργήσουμε νέους θεσμούς διαφάνειας και νέα ψηφιακά εργαλεία,από τη Διαύγεια μέχρι τις ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις.

 

Δεν θα μπορούσε η Κυβέρνηση της ΝΔ να κάνει καμίαηλεκτρονική συναλλαγή με τους πολίτες, για τα φάρμακα, για τα εμβόλια, εάν δεν υπήρχε έτοιμη η υποδομή που δημιουργήσαμε το 2010.

 

Αλλά και κάτι ακόμα. Όταν δημιουργήσαμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, δεν το κάναμε απλά και μόνο για να εξυπηρετηθεί ο πολίτης.

 

Το κάναμε για να ελέγχουμε και την αυθαιρεσία σε βάρος του δημοσίου, σε βάρους του φορολογούμενουΈλληνα, σε βάρος των Ασφαλιστικών του Ταμείων.

 

Όπως και το πρόβλημα με τις συντάξεις, δεν αφορούσεκυρίως το ύψος των συντάξεων. Ήταν η διαφθορά, που υπονόμευε τη βιωσιμότητα των Ταμείων, αγαπητοί σύντροφοι.

 

Οι μεγάλες πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείεςλεηλατούσαν τα Ταμεία μας έχοντας δυστυχώς και μερικούς πρόθυμους γιατρούς με συνταγές υπερβολικές, κοστοβόρες, αχρείαστες, βλαπτικές και για την υγεία και για τα ταμεία.

 

Τα έχω ξαναπεί, μειώσαμε το φαρμακευτικό κόστος κατα 50%. Πάνω από 3-4 δις ευρώ. ετησίως υπολογίζεται η εξοικονόμηση από το φάρμακο.

 

Εξοικονομούμε από τη σπατάλη για το φάρμακο, όσα εισπράττει το δημόσιο κάθε χρόνο από τον ΕΝΦΙΑ.

 

Σκεφτείτε τη λεηλασία που γινόταν. Και ακόμη υπάρχουν μεγάλα περιθώρια.

 

Σε βάρος ποιανού;

Του Ελληνικού λαού.

Του ασθενούς, του συνταξιούχου, του φορολογούμενου.

 

Για αυτά τι κάνει σήμερα η Κυβέρνηση της ΝΔ;

Χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική διακυβέρνηση για να ελεγχθεί η αυθαιρεσία της εξουσίας; Να χτυπηθεί η διαφθορά, να πάνε εκεί που πρέπει τα χρήματα του Ελληνικού λαού, τα χρήματα της ΕΕ;

 

Κάθε άλλο, φίλες και φίλοι.

 

Βλέπουμε καθημερινά τις αποκαλύψεις, για το πώςχρησιμοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία.

 

Είναι «άσσοι» στις παρακολουθήσεις. Παράνομες, απαράδεκτες, αντι-δημοκρατικές. Και πολύ σωστά χθες, στην Ευρωβουλή, όχι μόνο ο Πρόεδρός μας, αλλά και η υπεύθυνη για την έρευνα επί του ζητήματος αυτού Ευρωβουλευτής, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημοκρατία μας.

 

Έφεραν στη Βουλή, και ψήφισαν με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει η ΝΔ, διάταξη που επιτρέπει την εφαρμογή ρυθμίσεων λόγω εκτάκτων συνθηκών, ένεκα της πανδημίας.

 

Έτσι, μπορούν ακόμη να ξεπερνάνε τις προβλεπόμενεςδιαδικασίες για τη Διαύγεια και τους ηλεκτρονικούςδιαγωνισμούς, ώστε να δίνουν απευθείας αναθέσεις στους ημέτερους, στους φίλους και στους ισχυρούς.

 

Έχουν δώσει ήδη, τουλάχιστον 8 δις ευρώ σε απευθείας αναθέσεις.

Λεφτά υπάρχουν, αλλά ποιος τα διαχειρίζεται και πού πάνε;

 

Και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση προβάλλει την επιστροφή στην κανονικότητα, εντούτοις ψηφίζει κάθε τρίμηνο την ανανέωση ισχύος της έκτακτης νομοθεσίας. Γιατί; Για να συνεχίζει να αυθαιρετεί με τα χρήματα του Έλληνικού λαού.

 

Τα δικά σας χρήματα.

 

Το δημοκρατικό ερώτημα, που αποτελεί και διακύβευμα σήμερα, για κάθε χώρα που θέλει να λέγεται σύγχρονη δημοκρατία, είναι αν αξιοποιεί μέσα, χρήματα, τεχνολογία, δυνατότητες, για να υπηρετήσουν τιςανάγκες της κοινωνίας, του πολίτη, του λαού, ή αν πρωταρχικός στόχος είναι να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για κατοχή και νομή της εξουσίας με κάθε τρόπο.

 

Η δεξιά, όπως αποκαλύπτεται καθημερινά, ενδιαφέρεται για το δεύτερο.

 

Την ιδιοποίηση της εξουσίας.

 

Και βέβαια, για να το πετύχουν, κάτι θα πρέπει να δώσουνπριν τις εκλογές.

Ελπίζοντας ότι θα εξαγοράσουν ψήφους.

 

Υπερβολικός, μήπως;

 

Θυμηθείτε τον Δήμαρχο Σπάρτης και τον κ. Λιβανό, τότε υπουργό, όταν πριν από ένα χρόνο, Φεβρουάριο του 2022, καυχιόντουσαν δημοσίως για το πώς μοιράζανετο 2007 τα 3χιλιάρα, προκειμένου να αποσιωπήσουν τις ευθύνες τους για την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε και ετούτη εδώ την όμορφη περιοχή με δεκάδες θύματα.

 

Καυχιόταν ο Δήμαρχος, για το πώς άλλαξαν το παιχνίδι, για να εισπράξει τον θαυμασμό του παριστάμενου υπουργού: «έχετε μείνει στην ιστορία με αυτά που κάνατε» και αμέσως μετά «ό,τι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιΐα, υπολειπόμεθα»!

 

Τον Υπουργό τον έπαυσε ο κ. Μητσοτάκης. Είπε κάτι λάθος; Όχι κύριοι, τον έπαυσε γιατί αποκάλυψε, άθελάτου πιθανά, αλήθειες.

 

Αυτή την αντίληψη πλήρωσε ο Ελληνικός λαός.

Αυτή η αντίληψη μας οδήγησε στην κρίση του 2009.

 

Η έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου, διαφάνειας, λογοδοσίας και διαβούλευσης, μας οδήγησε στην κρίση του 2009.

 

Μήπως όμως δεν κάνουν τα ίδια και σε άλλους κρίσιμους τομείς για τη ζωή της Ελληνικής οικογένειας;

 

 

Τιμές ενέργειας

 

Ποια η πραγματικότητα για την ενέργεια;

 

Η κυβέρνηση με τις επιλογές της, λεηλατεί το εισόδημα των πολιτών με τιμές ενέργειας από τις ακριβότερες στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα μεταφέρει από τα φορολογικά έσοδα το μεγαλύτερο μέρος στις μεγάλες επιχειρήσεις και την ίδια ώρα δίνει επιδόματα ελεημοσύνης στους πολίτες.

 

 

ΜΜΕ και ελευθερία του Τύπου

 

Η πραγματικότητα μας λέει ότι, ενώ η κυβέρνηση ζητά την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού γιατί θεωρεί εαυτήν επιτυχημένη, συνεχίζει την αντιδημοκρατική τακτική να ταΐζει με κρατικές διαφημίσεις όλα τα ΜΜΕ για να μην κάνουν κριτική, να μην αποκαλύπτουν αλήθειες και να ωραιοποιούν την κατάσταση της χώρας και του Έλληνα πολίτη.

 

 

Δεν θα μπορούσαμε αλλιώς;

 

Υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις, φίλες και φίλοι;

 

Και βέβαια, υπάρχουν.

 

Εμείς φίλες και φίλοι δεν πιστεύουμε στην Ελλάδα της μιζέριας, της ελεημοσύνης και της εξάρτησης.

 

Εμείς, φίλες και φίλοι, μιλάμε για την ανάγκη απελευθέρωσης του πολίτη, για να αισθάνεται σίγουρος, ασφαλής, όχι εξαρτημένος από ένα κράτος δυνάστη, αλλά απελευθερωμένος, πολίτης αυτοδύναμος και ανεξάρτητος, σε μια πολιτεία αλληλεγγύης. 

 

Δεν θα μπορούσαν, για παράδειγμα, τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης να πάνε στην αναβάθμιση του συστήματος υγείας;

 

Δεν θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης για ποιοτική δημόσια παιδεία, αξιοπρεπείς υποδομές πολιτισμού και αθλητισμού, που θα είχαν και αναπτυξιακό χαρακτήρα;

 

Δεν θα μπορούσαν να πάνε σε προγράμματα και υποδομές για άτομα με ειδικές ανάγκες, σε εργασιακές σχέσεις ανθρώπινες, σε μισθούς που να εγγυώνται τα προς το ζην σε ένα περιβάλλον προστασίας για όλους;

 

Θα μπορούσαν.

 

Να αισθάνεται ασφαλής ο Έλληνας, να αισθάνεται ελεύθερος, να αισθάνεται ότι η ζωή του, η ζωή των παιδιών του, έχει αξία, ότι είναι άνθρωπος και αξίζει ανθρώπινη συμπεριφορά και κατοχύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων του.

 

Να αισθάνεται πως υπάρχει μια πολιτεία που τον περιβάλλει με αξιοπρέπεια, που μεριμνά για την εμπέδωση κοινωνικής δικαιοσύνης και κράτους δικαίου.

 

 

Οι βασικές αρχές μας.

Σχεδόν 50 χρόνια ΠΑΣΟΚ

 

Το τρίπτυχο της Διακήρυξής μας, της 3ης Σεπτέμβρη:

 

Εθνική Ανεξαρτησία

Λαϊκή Κυριαρχία και Συμμετοχική Δημοκρατία

Και κοινωνική δικαιοσύνη - απελευθέρωση

 

Ο Ανδρέας έλεγε πάντα, ότι για να ζήσει ο Έλληνας με αξιοπρέπεια, με ασφάλεια, με σιγουριά για το μέλλον του, πρέπει να καταστεί κυρίαρχος.

 

Ο πολίτης να έχει λόγο, η φωνή του να έχει δύναμη. Τόνιζε δηλαδή, την ανάγκη διαβούλευσης και εμπέδωσηςδημοκρατικών και συμμετοχικών θεσμών.

 

Αλλιώς, άλλος θα αποφασίσει για εμάς.

 

Ο Ανδρέας έλεγε πάντα, ότι δημοκρατία μπορούμε να έχουμε μόνο αν έχουμε και εθνική ανεξαρτησία.

 

Να μην μας διαφεντεύουν άλλοι. Να μην υφιστάμεθα τα δεινά μιας ξενοκρατίας.

 

Σήμερα, οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Η εξάρτηση έχει πάρει άλλες μορφές. Η δημοκρατία απειλείται από πολύ πιο ύπουλες πρακτικές. 

 

Όμως, πάντα, όπως και τότε, ισχύουν οι ίδιες αρχές.

 

Το 2009 φίλες και φίλοι, η Ελλάδα είχε χάσει την ανεξαρτησία της. Ήδη. Όχι από εμάς. 

 

Από τις ασυλλόγιστες επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ, που υπηρέτησε με απίστευτη συνέπεια τις πελατειακές αντιλήψεις.

 

Με τα πολλά δάνεια που έπαιρνε η κυβέρνηση της ΝΔ και κατέληγαν στη σπατάλη, στη διαφθορά, τις πελατειακές εξυπηρετήσεις ημετέρων. Μια πρακτική που μας κατέστησε ευάλωτους, εξαρτημένους από τιςβουλήσεις των αγορών.

 

Η Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων, η ηγέτιδα δύναμη των Βαλκανίων, των δίκαιων λύσεων των εξωτερικών μας θεμάτων, της βιώσιμης ανάπτυξης, εξανεμίστηκε, χάθηκε.

 

Εμείς, δεν είχαμε άλλες επιλογές, παρά μόνον να επιλέξουμε μεταξύ ενός κακού και ενός χειρότερου κακού.

 

Να μείνουμε όρθιοι για να κάνουμε επίπονες αλλαγές - αφού δεν κάναμε τις πραγματικά αναγκαίες έγκαιρα ή να γίνουμε φτερό στον ανεμοστρόβιλο της χρεοκοπίας;

 

Και με πολύ πιθανή την έξοδο από το Ευρώ και την ΕΕ.

 

Εκεί μας κατάντησε η ΝΔ, δυστυχώς.

 

Και φοβάμαι ότι, εκεί μας πάει και πάλι.

 

 

Δημοκρατία και Διαβούλευση - η Σχέση με την Οικονομία

 

Φίλες και Φίλοι,

 

Περιοδεύει ο Πρωθυπουργός στη χώρα, μοιράζοντας έργα, ασύνδετα, χωρίς σχέδιο, χωρίς να υπάρχει διαβούλευση και συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, ως κομματάρχης μιας εποχής που πιστεύαμε ότι είχε παρέλθει.

 

Αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς.

 

Γιατί δεν υπάρχει εθνική διαβούλευση για την αξιοποίηση του πλούτου του Ελληνικού λαού και για το πού θα πάνε οι τεράστιοι πόροι που έρχονται από την ΕΕ;

 

Διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς, διαβούλευση με τα πανεπιστήμια, διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και την αυτοδιοίκηση.

 

Διαβούλευση για το πού θέλουμε να πάμε την Ελλάδα, ποια Ελλάδα θέλουμε να δημιουργήσουμε, για να μπορούμε όχι απλά να επιβιώσουμε αλλά να ζήσουμε πραγματικά ανθρώπινα, σε αυτόν τον κατά τα άλλα ευλογημένο τόπο. 

 

Αξιοποιούν μέσα, χρήματα, τεχνολογία, δυνατότητες, για να υπηρετήσουν τις ανάγκες της κοινωνίας ή πρωταρχικός τους στόχος είναι να υπηρετήσουν δικές τους σκοπιμότητες που μόνο τους πολίτες δεν αφορούν;

 

Ένα παράδειγμα που αναδεικνύει το αδιέξοδο της αντίληψης από την οποία διακατέχεται η κυβέρνηση και με την οποία ζητά την ψήφο του λαού, είναι η ενεργειακή φτώχεια, ως αποτέλεσμα των επιλογών της.

 

Θυμηθείτε, το 2010, όταν εμείς μιλούσαμε για πράσινη ανάπτυξη και ενεργειακή δημοκρατία, εκείνοι μιλούσαν για πράσινα άλογα.

 

Αφού χάσαμε πάνω από 15 χρόνια, χωρίς να γίνει το παραμικρό προς την ορθή κατεύθυνση, επέτρεψαν τη συγκέντρωση και τον έλεγχο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα χέρια λίγων.

 

Αποτέλεσμα;

Τιμές στα ύψη.

 

Και η ακρίβεια να κατατρώει τα αναιμικά εισοδήματα των εργαζομένων.

 

Ενώ η τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους αποτελεί βραχνά για τους αγρότες και τις επιχειρήσεις γενικότερα. Το βιώνετε καθημερινά και εδώ στην Ηλεία.

 

Τώρα θυμήθηκαν την πράσινη ενέργεια, μόλις πέτυχαν το σκοπό τους τα συμφέροντα, αποκομίζοντας τεράστια υπερκέρδη και αποκλείοντας ουσιαστικά τους πολίτες από την παραγωγή, επομένως και από τα οικονομικά οφέλη.

 

Όμως, υπάρχουν επιλογές και είναι καθοριστικές για τη ζωή μας, το βιος μας, για το μέλλον των παιδιών μας, για την πορεία της πατρίδας.

 

Η σημερινή τεχνολογία μας δίνει και τη δυνατότητα αλλά και μας προτρέπει - ειδικά με τις καιρικές συνθήκες της Ελλάδας -, να γίνει ο πολίτης εκτός από καταναλωτής ενέργειας και παραγωγός ενέργειας.

 

Να καταστεί ενεργειακά αυτοδύναμος - και κυρίαρχος.

 

Η πραγματικότητα λοιπόν και σε αυτόν τον τομέα, μας λέει ότι, η κυβέρνηση δεν αξίζει την ψήφο των πολιτών.

 

Γιατί;

 

Γιατί δεν επενδύει στις υποδομές, στα ηλεκτρικά δίκτυα, ώστε με την αναβάθμισή τους να είναι εφικτή η προσβασιμότητα σε όσους θέλουν να επενδύσουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και η προσβασιμότητα όλων σε φτηνή ενέργεια; Το βιώνετε και αυτό εδώ στην Ηλεία.

 

Γιατί εξυπηρετεί τα μεγάλα ενεργειακά συμφέροντα, δημιουργώντας μεγαθήρια που ελέγχουν τον ήλιο, τους ανέμους, τη γεωθερμία μας, έναν τεράστιο πλούτο, που όμως, ανήκει στον Ελληνικό λαό. Έτσι ο καταναλωτής εξαρτάται από τις βουλήσεις και τις τιμές που θέτουν οι ισχυροί.

 

 

Πανεπιστήμιο στην Ηλεία

 

Υπάρχει επίσης το θέμα των Πανεπιστημιακών Σχολών, οι οποίες καταργήθηκαν από τον Πύργο και την Αμαλιάδα, με αποτέλεσμα, η Ηλεία να είναι ο μοναδικός νομός στη χώρα χωρίς Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

Οι δυνατότητες που υπάρχουν για την Ηλεία:

 

- Το πλεονέκτημά της να γίνει παγκόσμιο κέντρο παιδείας και ειρήνης, με όχημα τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, που άφησαν πίσω τους οι Αρχαίοι μας πρόγονοι, με την Αρχαία Ολυμπία, την Αρχαία Ήλιδα και τα άλλα τοπόσημα του νομού.

 

- Το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο, που είχε οραματιστεί ο Γιάννης Σκουλαρίκης και πρέπει και αυτό να πάρει επιτέλους το δρόμο της υλοποίησης.

 

 

Δεν νοιάζεται ο Έλληνας για την Δημοκρατία. Αυτόυποστηρίζει η ΝΔ!

 

Φίλες και φίλοι,

 

Η πραγματικότητα μας λέει ότι, η κυβέρνηση της ΝΔ ευτελίζει την αξιοπρέπεια του πολίτη, όταν υποστηρίζει, με αφορμή τις υποκλοπές, ότι δεν νοιάζεται ο Έλληνας πολίτης για τη δημοκρατία, αλλά νοιάζεται για την τσέπη του.

 

Η Δημοκρατία, αφορά τα πάντα, αφορά και την τσέπη του πολίτη, γιατί όταν οι θεσμοί λειτουργούν δημοκρατικάκαι υπάρχει έλεγχος της εξουσίας, τότε διασφαλίζεται και το σύνολο των δικαιωμάτων του πολίτη, ενώ περιορίζονται τα προνόμια συμφερόντων και κατεστημένων.

 

Η ΝΔ ζητά την ψήφο του Ελληνικού λαού, αλλά στην πραγματικότητα φοβάται το λαό.

 

Φοβάται τους πολίτες που έχουν αυτοπεποίθηση, που απορρίπτουν τη μοιρολατρία, που ασκούν κριτική, που συμμετέχουν, που ενδιαφέρονται και έχουν άποψη. 

 

Ζητά την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού, αλλά δεν εμπιστεύεται το λαό.

 

Οι υποκλοπές αυτό αποδεικνύουν. Γιατί επιβεβαιώνουν ότι, ούτε τους υπουργούς τους, ούτε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων εμπιστεύονται - πόσο μάλλον τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

 

Και βέβαια, αποδεικνύουν και κάτι άλλο: ότι ακόμη και εξουσίες που θέλουν να αυτοαποκαλούνται φιλελεύθερες και μεταρρυθμιστικές, αξιοποιούν την τεχνολογία και άλλα νέα εργαλεία, προκειμένου να χειραγωγούν πολίτες και πολιτικούς αντιπάλους, με μοναδικό σκοπό την κατοχή και νομή της εξουσίας.

 

Υπ’ αυτό το πρίσμα, η Δημοκρατία δέχεται βαρύτατα πλήγματα από την ίδια την κυβέρνηση, που ο θεσμικός της ρόλος είναι να υπερασπίζεται τη Δημοκρατία.

 

Αυτό, αποτελεί ασύμμετρη απειλή για τη Δημοκρατία και συνακόλουθα για τον λαό.

 

 

Πολιτική και Νέοι

 

Φίλες και Φίλοι,

 

Όλα αυτά τα προβλήματα που βιώνουν οι πολίτες, σε συνδυασμό με την εικονική πραγματικότητα που προβάλλει η κυβέρνηση, αλλά και την απουσία  εναλλακτικής πρότασης από την αξιωματική αντιπολίτευση, αποτελούν και έναν από τους βασικούς λόγους που πολλοί προβληματισμένοι πολίτες και ακόμη περισσότεροι νέοι, αποστρέφουν το πρόσωπό τους από την πολιτική.

 

Οι νέοι, που βλέπουν ότι η ισονομία είναι είδος εν ανεπαρκεία, όπως και η αξιοκρατία, η διαφάνεια, η λογοδοσία, οι νέοι που βλέπουν ότι οι ικανότητές τους εισπράττουν την απαξίωση από την ισχύ του μέσου, του γνωστού, του ημέτερου, που έχει πρόσβαση στην εξουσία, υποφέρουν από το ασφυκτικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί.

 

Ένα περιβάλλον τοξικό, χωρίς αξιοπρέπεια, ελπίδα και προοπτική.

 

Πώς θα ανοίξουμε το δρόμο προς ένα βιώσιμο μέλλον, αν στερούμε το ζωογόνο οξυγόνο από τους νέους, την ίδια ώρα που αφυδατώνουμε τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες;

 

Οι νέοι μας, δεν μπορούν να ονειρευτούν μια καλύτερη ζωή, όταν υπονομεύονται δικαιώματα και δεν λειτουργούν δημοκρατικά θεσμοί που ελέγχουν την εξουσία.

 

 

Υπερσυγκέντρωση πλούτου και διεθνείς συμμαχίες προοδευτικών δυνάμεων

 

 Φίλες και φίλοι,

 

Η δημοκρατία, με όλα όσα βλέπουμε και βιώνουμε, δεν απειλείται μόνο στην Ελλάδα από τις δυνάμεις της δεξιάς, αλλά παντού, γιατί η υπερσυγκέντρωση πλούτου, η εξαγορά ΜΜΕ, δικαστών, πολιτικών, αστυνομικών κ.λπ., οδηγεί σε κοινωνίες - ζούγκλα, όπου το δίκιο έχει ο ισχυρός αντί να εμπεδώνεται η ισχύς του δικαίου.

 

Όμως, οι κοινωνίες που θα χτυπηθούν πιο άσχημα από τις παγκόσμιες εξελίξεις είναι εκείνες που θα έχουν πολίτες ανασφαλείς, κυνικούς, παραδομένους στη μοιρολατρεία, εξαρτημένους λόγω κοινωνικής ανέχειας από τα πελατειακά δίκτυα - όπως στη χώρα μας.

 

Οι χώρες που θα αντέξουν, οι κοινωνίες που θα επιβιώσουν, οι κοινωνίες που θα προκόψουν, θα είναι εκείνες που έχουν δημοκρατικά λειτουργούντες θεσμούς, πολίτη συμμέτοχο, ικανό, ισχυρό, με αυτοπεποίθηση. Πολίτη που ζει και δρα σε μια κοινωνία αλληλεγγύης και συλλογικότητας.

 

Εμείς, ως Παράταξη, έχουμε υπηρετήσει ιστορικά μια αντίληψη απελευθερωτική για την κοινωνία, που σπάει τα αδιέξοδα του συντηρητικού πολιτικού προσήμου, για τις υγιείς παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις.

 

Υπηρετήσαμε μια αντίληψη, που θέλει κοινωνίες και πολίτες αδέσμευτους, ανεξάρτητους, ολοκληρωμένους και ικανούς να αποφασίζουν για τη ζωή τους, χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς μεσσίες και σωτήρες, χωρίς ηγέτες που αποφασίζουν δήθεν στο όνομα του λαού.

 

 

Διαφέρουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ

 

Γι’ αυτό, διαφέρουμε και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ηγεσία του οποίου διακατέχεται από μια αντίληψη κομματικής νομενκλατούρας που θέλει να έχει τον έλεγχο των πάντων.

 

Γι’ αυτό και αδυνατεί να εκφράσει μια πειστική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. 

 

Γιατί, προοδευτική διακυβέρνηση θέλει πολίτη συμμέτοχο και κυρίαρχο, όχι υποταγμένο στα κελεύσματα μιας κομματικής ηγεσίας που θεωρεί ότι είναι μια αριστερή και επαναστατική αυθεντία.

 

Αλλά, μήπως αυτό δεν έπραξαν και ως κυβέρνηση;

Υιοθετώντας παράλληλα, όλη την αφήγηση της δεξιάς, για τις αιτίες της κρίσης.

 

Γι’ αυτό είναι αναγκαία και η αυτοκριτική τους, αν μη τι άλλο.

Για πολλά θέματα και ειδικά στο θέμα των θεσμών.

Η παραδοσιακή αριστερά πολιτεύτηκε με την αντίληψη, ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Αδυνατίζουν όμως έτσι οι θεσμοί, που αδυνατούν πια να προστατεύσουν τους αδύναμους - όλους μας.

 

 

Εμείς, τι πιστεύουμε;

 

Πιστεύουμε στον δημοκρατικό σοσιαλισμό. 

 

Για εμάς τα μέσα που χρησιμοποιεί κανείς αναδεικνύουν την ποιότητα του πολιτισμού μας, την πραγματική σχέση μας με τον πολίτη, το σεβασμό στην προσωπικότητά του, μια δημοκρατική πρακτική που χτίζει δρόμους και ένα διαφορετικό δημοκρατικό μέλλον.

 

Με κοινωνική δικαιοσύνη και κράτος δικαίου.

 

Και είμαστε υπερήφανοι, γιατί παρά τις περιπτώσεις διαφθοράς που και εμείς αντιμετωπίσαμε, είμαστε η μόνη παράταξη που τολμήσαμε να θέσουμε τις δικές μας εξουσίες υπό δημοκρατικό έλεγχο.

 

Είχαμε και έχουμε αντισώματα ισχυρά. 

 

Για αυτό και δημιουργήσαμε θεσμούς που από τη μια προστατεύουν τα δικαιώματα του πολίτη, από την άλλη ελέγχουν την εξουσία, για να χτυπηθεί η λογική της νομής της, της ιδιοποίησης του πλούτου του Ελληνικού λαού.

 

Ανεξάρτητες Αρχές, Αποκέντρωση στην Αυτοδιοίκηση, ΚΕΠ, ΑΣΕΠ, ΔΙΑΥΓΕΙΑ Ηλεκτρονικές Συνταγογραφήσεις και Προμήθειες, Οικονομικός Εισαγγελέας, Πράσινο Ταμείο για μια δίκαιη μετάβαση στην πράσινη εποχή, Συμμετοχή του Πολίτη στη Νομοθέτηση μέσω Διαδικτύου, οι αμυντικές δαπάνες να περνάνε από τον έλεγχο της Βουλής, ακροάσεις ανώτατων δικαστών από την Βουλή να γίνονται πριν κριθούν για προαγωγή, θεσμοθέτηση open.gov για τις θέσεις υψηλόβαθμων στη διοίκηση.

 

Αυτή η δημοκρατική βούληση πολεμήθηκε - και άγρια, από τα κατεστημένα.

 

Αλλά, φίλες και φίλοι, είμαστε υπερήφανοι και γιατί η Παράταξή μας, είναι η μόνη που ιστορικά, έχει αποδείξει ότι, διαθέτει μια εναλλακτική προοδευτική πρόταση, που τη διαφοροποιεί από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

 

Γιατί είναι μια πρόταση δημιουργική, είναι μια πρόταση που αλλάζει δομές και οικοδομεί δημοκρατικούς θεσμούς, αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού, υπέρ του πολίτη, και γι’ αυτό δρα απελευθερωτικά για την κοινωνία, για τις υγιείς παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις.

 

Είναι μια πρόταση που ενισχύει τη συλλογική λειτουργία και την κοινωνική συνοχή.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Είναι πια η ώρα, όλοι οι δημοκράτες πολίτες, να συσπειρωθούν γύρω από μια πατριωτική ιδέα.

 

Της δημιουργίας μιας απελευθερωμένης από τις χρόνιες παθογένειες πολιτείας.

 

Αλλιώς θα ευνουχίζεται συνεχώς η ικανότητα του Ελληνισμού, της κοινωνίας μας, να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις της εποχής:

 

Κλιματική κρίση, πανδημίες, προσφυγιά, τεχνολογικές εξελίξεις που επηρεάζουν το μέλλον της εργασίας, ριζική αλλαγή των εκπαιδευτικών μας συστημάτων, ενίσχυση των δικτύων κοινωνικής προστασίας.

 

Καλούμε κάθε δημοκράτη πολίτη να πιστέψει στις δυνάμεις του, να πιστέψει ότι μπορούμε να χτίσουμε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, που εγγυάται για όλους ανεξαιρέτως αξιοπρέπεια και ασφάλεια, όχι μέσω της αστυνομοκρατίας, αλλά μέσω της κοινωνικής συνοχής, με σιγουριά για την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, την κατοικία, τις μεταφορές, το περιβάλλον.

 

Μια κοινωνία με τον πολίτη ενημερωμένο, συμμέτοχο και συνδημιουργό στη μετάβαση σε ένα εντελώς διαφορετικό κοινωνικό μοντέλο ανάπτυξης.

 

Με ανάπτυξη πράσινη, συμμετοχική και δίκαιη.

 

Αυτή είναι η πρόκληση της εποχής, που αποτελεί και πρόσκληση ενεργοποίησης και συμμετοχής για κάθε προοδευτικό άνθρωπο.

 

Για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας.

 

Για ένα μέλλον αξιοπρέπειας, ελπίδας και προοπτικής.

 

Για όλους και πρωτίστως, για τη νέα γενιά. 

 

Σας ευχαριστώ.

 

 

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Ο γελοίος Δημοσθένης Μπόγδης στην γνωστή διατεταγμένη του υπηρεσία να ξεπλύνει τον Τζέφρι Παπανδρέου για τα πολιτικά και Εθνικά του εγκλήματα. Τζάμπα κόπος γριά Μπόγδη. Στην συνείδηση του Ελληνικού λαού, ο Τζέφρι είναι ένας πολιτικός αποτυχημένος, με μια βρόμικη και εγκληματική πολιτική στην πλάτη του.

  2. Είμαι υπόχρεος και ελπίζω με πίστη
    για όλα τα παραπάνω στα οποία αναφέρεται ο πρώην πρωθυπουργός μας του 44% της δύναμης του λαού μας .
    Εκτιμώ τις θυσίες του Γιώργου Ανδρ. Παπανδρέου με τον πατριωτικό του τρόπο και το πολιτικό του ήθος,
    όταν παραιτήθηκε για να βρεθεί λύσης στην Παροχή μας των πόρων που είχαμε απόλυτη ανάγκη .
    Μέσω του δανεισμού τον οποίο μας στερούσαν τα οικονομικά κέντρα εξουσίας.
    Εξουσίας από τα Ακροδεξιά κόμματα και τακτικής τραπεζών της Ευρώπης με ηγέτες τον Σαρκοζί , τον Μπαρόσο και τον Σεϊμπλε , οι οποίοι εκάλυπταν τις πομπές αι τα σκανδαλα του Ομοϊδεάτη τους Κώστα Καραμανλή , επί μια κοντά επταετία !
    Έτσι κατορθώθηκε και η μη επίσημη πτώχευση μας , που ήταν στην πρώτη Γραμμή και ώρες μονάχα μακρυά,από το να συμβεί . Ναι ! Να συμβεί η ολική καταστροφή μας !
    Θα την νιώθαμε με τη αποβολή μας από την ΟΝΕ και πολύ Πιθανά την ΕΕ σαν αντίδραση των άκρων , που αποφάσιζε τότε για το τι μέλει γενέσθαι ….
    Ή τις αηδιαστικές θεωρείες ότι η Ρωσία θα μας έσωνε από την οικονομική μας κατάρρευση !
    Είμαστε αποφασισμένοι λοιπόν , εμείς της βάσης του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής να μη ενδώσουμε σε συνεργασίες με τα άκρα της σημερινής διακυβέρνησης του Κυριάκου ή , της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.