ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την καινοτομία στο Δημόσιο

Παρέμβαση Γ. Παπανδρέου στη Βουλή για την καινοτομία στο Δημόσιο

Την αξιοποίηση των διαδικασιών της διαβούλευσης ως βασικού στοιχείου της δημοκρατίας και των σωστών αποφάσεων, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε παρέμβασή του στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την καινοτομία στο Δημόσιο.

Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι «εμείς το 2009 υιοθετήσαμε και εφαρμόσαμε τη συστηματική διαβούλευση των νομοσχεδίων με περιθώριο τουλάχιστον δύο εβδομάδων, με δύο αναγνώσεις στη Βουλή» αλλά «φαίνεται ότι η παράταξη της ΝΔ και η κυβέρνησή σας δεν έχει ιδιαίτερη αγάπη στις διαδικασίες διαβούλευσης με την κοινωνία, όπως παραδείγματος χάριν, έγινε και με το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου θα έπρεπε να υπάρχει συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών φορέων, της κοινωνίας των πολιτών». Επισήμανε πως η μεγάλη ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης αφορά ουσιαστικά τη δυνατότητα μιας νέας παραγωγικής πορείας, ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα μας» και θα ήταν χρήσιμη η διαβούλευση.

Ο πρώην πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στο μεγάλο θέμα της διαχείρισης των υδάτων, λέγοντας πως «υπάρχουν περιβαλλοντικές οργανώσεις που ασχολούνται με το θέμα αυτό και έχουν - είμαι σίγουρος - πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις, θετικές, εποικοδομητικές για το θέμα αυτό» προσθέτοντας πως εάν υπήρχε πραγματική και όχι μια τυπική διαβούλευση, θα βοηθούσε «ουσιαστικά στο να παίρνονται σωστές αποφάσεις, πόσο μάλλον όταν αυτές οι αποφάσεις πρέπει να γίνουν κτήμα της ίδιας της κοινωνίας».

Σχετικά με την «πράσινη μετάβαση» και την «δίκαιη μετάβαση», ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «είναι ζήτημα που εμείς είχαμε αναδείξει ακόμα και τα χρόνια της κρίσης, ότι δηλαδή εκεί θα έπρεπε να υπάρξει μεγάλη επένδυση». Ευτυχώς, σήμερα, «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αλλάξει ρότα και θέλει να συμβάλει σ' αυτή τη μετάβαση με ουσιαστικές επενδύσεις. Αυτή όμως η μετάβαση, η «πράσινη μετάβαση», απαιτεί μεγάλες αλλαγές στην κοινωνία, όπως στον τρόπο που καταναλώνουμε, στον τρόπο που παράγουμε, στις συγκοινωνίες, στο πώς χτίζουμε τις πόλεις μας, στο πώς βεβαίως αναπτύσσουμε την ενέργεια, στο πώς αξιοποιούμε ή πώς προστατεύουμε το φυσικό μας περιβάλλον και βεβαίως και τους υδάτινους πόρους. Αυτό σημαίνει όμως, συμμετοχή. Δεν μπορεί να γίνει ούτε τεχνοκρατικά από κάποιους επαΐοντες ή από μια κυβέρνηση, αλλά θέλει τη συμμετοχή της κοινωνίας, των πολιτών, συμμετοχή στις αποφάσεις, κάτι το οποίο βεβαίως χωρίς διαβούλευση δεν μπορεί να γίνει».

Ειδικά για το θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, είπε ότι αυτό «είναι πάρα πολύ κρίσιμο ζήτημα. Δεν μπορεί έτσι, εν μια νυκτί, να μεταφέρουμε την αρμοδιότητα από την Αυτοδιοίκηση σε έναν φορέα, που δεν έχει αναγκαστικά και την εμπειρία. Θα έπρεπε να πάρουμε παράδειγμα και από άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία, που έχει πάρα πολλούς υδάτινους πόρους. Εκεί υπάρχει μια ανεξάρτητη Αρχή, μόνο για τους υδάτινους πόρους, η οποία ουσιαστικά έχει τις αρμοδιότητες μιας ολόκληρης κυβέρνησης» παρατήρησε και ζήτησε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δώσει .χρόνο στους φορείς να φέρουν τις προτάσεις τους και να δει τις πρακτικές που εφαρμόζονται σε διεθνές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Τολμάς και μιλάς εσύ Τζέφρι Παπανδρέου για το Ελληνικό Δημόσιο που έβαλες πλάτη για την υπερχρέωση και την διάλυση του. Καθάρματα του ΠΑΣΟΚ, αλήτες.

  2. Τι ωραία μας τα εξηγείς όλα σύντροφε .
    Γιώργο Ανδρέα Παπανδρέου ,
    καλύτερα και από τις θέσεις του παλαιού ΠΑΣΟΚ ακόμη !
    Γιατι σε εκείνο το κόμμα και εκείνη την εποχή , χρειάζονταν οι προκαταρκτικές αποφάσεις και δράσεις που εύρισκαν αντίδραση ….. αγωνιζόμαστε τότε
    Για ελευθερίες , ,για ισότητα για αξιοκρατία και δικαιοσύνη στην πρόοδο Για όλους,
    Για διαύγεια.Και ηλεκτρονική συνταγογράφηση ώστε
    ν ´αποδεθιχθεί περίτρανα ότι τα λεφτά Πάντα υπάρχουν. Στο κράτος μας …
    Δυστυχώς όμως υπάρχει ακόμη το δίπολο που ακούει
    Στ´όνομα NΔ , Συ, Ριζ, Α. Με παρατσούκλια :
    Κυριάκος Μητσοτάκης , Κώστας Καρ@μανλης ,
    Αλέξης Τσίπρας , Παύλος Πολάκης ή ,
    και Νίκος Παππάς !
    Αυτον που τον βάζετε ;
    Σε συνδιασμους για επανεκλογή στη Βουλή μας Μήπως ;

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.