ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ

Στην εταιρεία το κόστος απορρύπανσης από τον εκτροχιασμό τρένου με τοξικά χημικά στις ΗΠΑ

Η αμερικανική κυβέρνηση διέταξε χθες Τρίτη σιδηροδρομική εταιρεία, τρένο της οποίας που μετέφερε τοξικά χημικά προϊόντα εκτροχιάστηκε πρόσφατα, να προχωρήσει στην απορρύπανση που απαιτείται και να επωμιστεί όλο το κόστος του εγχειρήματος, απειλώντας πως θα πληρώσει «τα τριπλάσια» κόστη εάν δεν συμμορφωθεί.

Την 3η Φεβρουαρίου, ο εκτροχιασμός του τρένου στην κοινότητα Ιστ Παλεστάιν, στην πολιτεία Οχάιο, προκάλεσε γιγαντιαία πυρκαγιά και την εσπευσμένη απομάκρυνση εκατοντάδων κατοίκων. Το τρένο μετέφερε μεταξύ άλλων χλωριούχο βινύλιο, καρκινογόνο, εξαιρετικά εύφλεκτο χημικό προϊόν που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλαστικών.

Οι σιδηροδρομικές αρχές προχώρησαν σε «ελεγχόμενες» εκλύσεις χλωριούχου βινυλίου για να αποφευχθεί ο κίνδυνος έκρηξης, απελευθερώνοντας στην ατμόσφαιρα τοξικά νέφη.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος (EPA) τόνισε σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα χθες πως έδωσε διαταγή στην εταιρεία Norfolk Southern να «καθαρίσει το έδαφος και τους υδάτινους πόρους που μολύνθηκαν» και να «αποζημιώσει την EPA για τις υπηρεσίες απορρύπανσης που θα προσφερθούν στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις για να έχουν περαιτέρω εγγύηση».

Πρόκειται για διαταγή η συμμόρφωση προς την οποία είναι υποχρεωτική, τόνισε η EPA.

Η υπηρεσία διευκρίνισε πως θα καταρτίσει σχέδιο που θα περιγράφει λεπτομερώς «όλα τα απαραίτητα μέτρα καθαρισμού της περιβαλλοντικής ζημιάς που προκάλεσε ο εκτροχιασμός».

«Αν η εταιρεία δεν ολοκληρώσει τις ενέργειες που θα διαταχθούν από την EPA, η υπηρεσία θα επέμβει αμέσως, θα φέρει εκείνη σε πέρας το έργο και θα υποχρεώσει τη Norfolk Southern να πληρώσει τριπλάσιο κόστος», υπογραμμίζεται στο δελτίο Τύπου.

«Επιτρέψτε μου να γίνω σαφής: Η Norfolk Southern θα πληρώσει για να καθαριστούν οι ζημιές που προκάλεσε και το τραύμα που κατάφερε στον πληθυσμό», τόνισε ο επικεφαλής της EPA, ο Μάικλ Ρίγκαν, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας.

Ερωτηθείσα σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, η σιδηροδρομική εταιρεία αναγνώρισε πως φέρει «ευθύνη».

«Πληρώσαμε για τις δραστηριότητες απορρύπανσης ως τώρα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Δεσμευτήκαμε να καθαρίσουμε την τοποθεσία διεξοδικά και με ασφαλή τρόπο, και βρισκόμαστε στη διαδικασία να αποζημιώσουμε τους κατοίκους για την αναστάτωση που προκλήθηκε στην καθημερινή τους ζωή», ανέφερε η Norfolk Southern.

«Θα μάθουμε από αυτό το φρικτό ατύχημα και θα συνεργαστούμε με τους εποπτικούς φορείς και αιρετούς για να βελτιωθεί η σιδηροδρομική ασφάλεια», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έσπευσε να καθησυχάσει τους πολίτες μετά τον εκτροχιασμό, ωστόσο κάτοικοι δεν έκρυβαν την αγανάκτηση και την ανησυχία τους για τη μόλυνση και για τις δυνητικές συνέπειες στην υγεία τους.

Ορισμένοι ανέφεραν σε αμερικανικά ΜΜΕ πως βιώνουν διάφορα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων πονοκεφάλων, προσθέτοντας πως φοβούνται ότι θα εμφανίσουν καρκίνους σε μερικά χρόνια.

Περίπου 3.500 ψάρια βρέθηκαν νεκρά σε ποτάμια της περιοχής, σύμφωνα με την τοπική υπηρεσία φυσικών πόρων.

Οι αρχές διαβεβαίωσαν πως ο αέρας είναι «ασφαλής» και ότι οι αναλύσεις του νερού στο δημοτικό σύστημα ύδρευσης δεν αποκάλυψαν την παρουσία κάποιου ρυπαντικού παράγοντα, όμως οι κάτοικοι έχουν πολλές αμφιβολίες και κάποιοι ήδη προσέφυγαν στη δικαιοσύνη εναντίον της σιδηροδρομικής εταιρείας.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρενέβη στο ζήτημα κρίνοντας πως η διαταγή που εξέδωσε η EPA δεν είναι παρά «κοινή λογική». Η εταιρεία «προκάλεσε αυτόν τον χαμό. Αυτή πρέπει να τον καθαρίσει», σχολίασε μέσω Twitter.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.