ΕΛΛΑΔΑ

Οι επιδιώξεις για το 2023

ΑΑΔΕ: Και η τεχνητή νοημοσύνη στη «μάχη» ενάντια στη φοροδιαφυγή

Μέσα από έξι «στρατηγεία ελέγχου» ξεδιπλώνεται η πολιτική φορολογικών ελέγχων.

Πολυδιάστατη, περισσότερο στοχευμένη και διευρυμένη θα είναι πλέον η πολιτική φορολογικών ελέγχων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ενώ θα γίνεται χρήση ακόμη και νέων τεχνολογιών, όπως της τεχνητής νοημοσύνης, στην προσπάθεια αποκάλυψης φορολογητέας ύλης.

Μεγάλο μέρος της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής καθώς και της κάθε μορφής απάτης εις βάρος των φορολογικών αρχών και του δημοσίου συμφέροντος, θα παίξουν τα έξι «στρατηγεία ελέγχου» (τέσσερα στην Αττική και δύο στη Θεσσαλονίκη) που έχει δημιουργήσει η ΑΑΔΕ.

Βασική επιδίωξη της φορολογικής αρχής είναι να έρχονται στην επιφάνεια υποθέσεις φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής -και να κλείνουν σύντομα- έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον φοροελεγκτικό μηχανισμό να ασχολείται με όσες περισσότερες υποθέσεις είναι εφικτό, αυξάνοντας τα δημόσια έσοδα και παράλληλα μεγιστοποιώντας τη φορολογητέα ύλη.

Παράλληλα ένας δεύτερος, αλλά όχι λιγότερο ουσιώδης στόχος, είναι η ολοκλήρωση των ελέγχων σε μεγάλες υποθέσεις παραβατικότητας που χρονίζουν στα συρτάρια της Εφορίας και στερούν από το δημόσιο μεγάλα ποσά φόρου.

Στην «μάχη» αυτή θα πέσει, λίγο αργότερα και το έργο συνολικού ύψους 5,6 εκατ. ευρώ το οποίο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάπτυξης. Το σύστημα θα διαθέτει τεχνικές και εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης όπως μοντέλα πρόγνωσης, εξόρυξης δεδομένων, στατιστικής και ποσοτικής ανάλυσης, προσημειώσεις κλπ., που θα οδηγήσει στην καλύτερη εκμετάλλευση των δεδομένων της ΑΑΔΕ.

Οι επιδιώξεις για το 2023 by

Η ΑΑΔΕ έχει προγραμματίσει για το 2023 περισσότερους από 25.500 πλήρεις και μερικούς ελέγχους, 15.500 στοχευμένους επιτόπιους ελέγχους, 2.500 ελέγχους για την εκπλήρωση μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου, καθώς επίσης και 900 έρευνες φοροδιαφυγής.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.