ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο «ΣΚΟΡΠΙΟΣ» ΠΟΛΛΑΚΗΣ Ο «ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ» ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΙ Η «ΔΙΑΙΤΑ» ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ…

Η επιστροφή του Παύλου Πολλάκη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν και ότι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί στον Τσίπρα. Το πιθανότερο είναι πως η Κουμουνδούρου στην πορεία προς τις εκλογές θα το πληρώσει αφού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσαν να βρουν καλύτερο γεγονός για να κατηγορήσουν την αξιωματική αντιπολίτευση αφενός ότι το μετριοπαθές προφίλ που φιλοτεχνούσε το τελευταίο διάστημα δεν ήταν πραγματικό και αφετέρου πως το διαζύγιο με τον «πολλακισμό» ήταν μουσαντένιο. Το λάθος της ηγεσίας της Κουμουνδούρου είναι ότι πίστεψε όσους υποστήριζαν πως η απουσία του Πολλάκη από τα ψηφοδέλτια θα στερήσει ψήφους από αριστερά στον ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι λάθος επειδή ο «πολλακισμός» αποτελεί άρνηση της αριστεράς. Η στοχοποίηση ανθρώπων, ο ρατσιστικός λόγος, οι προγραφές των αντιπάλων και ο κουτσαβακισμός δεν συνιστούν προοδευτική πολιτική, είναι βαθιά αντιδραστική. Και σίγουρα είναι απωθητική στο μετριοπαθές κομμάτι της κοινωνίας, ακόμη και στη νεολαία που επιθυμεί γνήσιες ριζοσπαστικές ιδέες και όχι κορδακισμούς και κούφιες απειλές για να αυξάνονται τα «λάϊκ» στο τουίτερ και στο φεϊσμπουκ. Μάλιστα, κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι αποτελεί και θρασυδειλία να στοχοποιείς ονομαστικά δημοσιογράφους -από τους οποίους ορισμένοι μπορεί όντως να είναι «αλήτες» και «ρουφιάνοι»- και να μην τολμάς να τα βάλεις ή έστω να αναφέρεις τους ιδιοκτήτες των Μέσων στα οποία εργάζονται. Είναι εύκολο να τα βάζεις με υπαλλήλους, αλλά όχι και με τα αφεντικά τους.

Η επιστροφή Πολλάκη ζημιώνει τους πάντες στον ΣΥΡΙΖΑ. Όχι μόνον τον Τσίπρα, αλλά και όλες τις εσωκομματικές τάσεις αφού όλοι τους, χωρίς καμμία εξαίρεση, συμφώνησαν να επιστρέψει τροπαιοφόρος ο Πολλάκης. Δίνει επιχειρήματα στους αντιπάλους και εισάγει την εσωστρέφεια από το παράθυρο στην Κουμουνδούρου. Και το χειρότερο όλων είναι πως την υπόσχεση που έδωσε ο Πολλάκης στον αρχηγό του και στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας δεν πρόκειται να την τηρήσει. Ο Πολλάκης είναι ο σκορπιός στον μύθο με τον βάτραχο που τον πήρε στην πλάτη για να τον περάσει στην άλλη όχθη και στη μέση του ποταμού τον δάγκωσε. Στην απορία του βατράχου γιατί το έκανε αυτό αφού τώρα θα πεθάνουν και οι δύο η απάντηση του σκορπιού ήταν πως φταίει η φύση του. Έτσι και ο Πολλάκης. Είναι …σκορπιός και θα συνεχίσει να δαγκώνει. Αυτή είναι η φύση του. Και όσο θα συνεχίσει να δαγκώνει τόσο θα ελαττώνονται οι ελπίδες του ΣΥΡΙΖΑ να διεισδύσει στους «μεσοχωρίτες» ψηφοφόρους, σ’ αυτούς που δίνουν τη νίκη στις εκλογές. Όσο για τις μετρήσεις που δήθεν σε ποσοστά 60-70% ήθελαν να επιστρέψει στα ψηφοδέλτια ο Πολλάκης η αξιοπιστία τους θα κριθεί στις επόμενες μετρήσεις, αν η δημοφιλία του ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκε ή μειώθηκε στους ψηφοφόρους.

Θα ήταν καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ η επιστροφή Πολλάκη να ξεχαστεί γρήγορα και να υπερισχύσει η εντολή του Τσίπρα στους βουλευτές και τα στελέχη του: Αναδεικνύουμε με στοιχεία και νηφάλιο τρόπο τις ευθύνες της κυβέρνησης για τα Τέμπη, αλλά στο στόχαστρο της κριτικής μας πρέπει να είναι ο ίδιος ο Μητσοτάκης. Οι χαρακτηρισμοί που πρέπει να του αποδίδονται είναι «ανήξερος και ανεύθυνος» πρωθυπουργός. Και η αιτιολογία είναι η εξής: Αυτός έδωσε τις αρμοδιότητες -όχι μόνον στον υπουργό αλλά και στους υφυπουργούς για τον ΟΣΕ και τις υποδομές- και το Μέγαρο Μαξίμου (δηλαδή και πάλι αυτός) διόρισε τις διοικήσεις σε όλες τις εταιρείες και τους φορείς των σιδηροδρόμων. «Δεν μπορεί λοιπόν τώρα να λέει ότι δεν ήξερε τίποτε».

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Τσίπρα σε συνομιλητές του: «Δεν ήξερε την έκθεση Λύτρα - Τσιόδρα ότι πεθαίνουν έξω από τη ΜΕΘ. Δεν ήξερε ότι η Μενδώνη καλύπτει τον Λιγνάδη. Δεν ήξερε για τον Πάτση. Δεν ήξερε ότι ο ανιψιός του παρακολουθεί τη μισή Ελλάδα. Δεν ήξερε ότι ο ΟΣΕ έχει διαλυθεί και δεν έχει σταθμάρχες. Τι ήξερε;». Μάλιστα, η ηγεσία της Κουμουνδούρου υποστηρίζει πως «πραγματικός υπουργός ήταν ο Γιώργος Καραγιάννης», ο υφυπουργός υποδομών δηλαδή, που σε όλες τις βασικές περιοδείες του Πρωθυπουργού ανά την Ελλάδα βρίσκεται δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και ενόψει των εκλογών ανέλαβε το συντονισμό των οργανώσεων της Κρήτης. Επιπροσθέτως, υποστηρίζεται πως ο άλλος υφυπουργός, ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, ήταν αυτός που επί κυβερνήσεως Σαμαρά εισηγήθηκε τη σύμβαση 717, το περιεχόμενο και η εκτέλεση της οποίας βρίσκεται στο κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Χρήστος Βίνης ήταν ο πρώτος που υπέγραφε την υποψηφιότητα Μητσοτάκη για την αρχηγία της ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως λέει στους συνομιλητές του ο τέως πρωθυπουργός, «μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ο Μητσοτάκης ανακάλυψε ότι το κράτος είναι αναχρονιστικό, ενώ μέχρι τώρα εκθείαζε τις αρετές του επιτελικού κράτους που είχε φτιάξει». Και προσθέτει: «Όπου τον συμφέρει είναι επιτελικό και όπου δεν τον συμφέρει είναι αναχρονιστικό. Ας διαλέξει, επιτέλους, ποιό κράτος διοικεί». Η γνώμη πάντως του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως ο Κυριάκος ενώ μέχρι τα Τέμπη πολιτεύονταν με βάση την πασίγνωστη ρήση του Λουδοβίκου, L’ etat c’est moi (το κράτος είμαι εγώ) τώρα, μετά το δυστύχημα και την οργή του κόσμου, το κράτος είναι των άλλων, του ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Σημειώνουμε πως στη συνέντευξη στο MEGA ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αρνήθηκε τη διαχρονικότητα των ευθυνών, αλλά όπως είπε αυτές θα πρέπει να επιμεριστούν αναλογικά, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ από τα 49 χρόνια της μεταπολίτευσης κυβέρνησε μόνον τέσσερα και μάλιστα σε καθεστώς μνημονιακής επιτήρησης.

Τα έξι σημεία της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευθύνες της κυβέρνησης στο δυστύχημα των Τεμπών περιληπτικά, όπως περιγράφονται σε εσωτερικό ενημερωτικό σημείωμα, είναι: α) κάηκε ο σταθμός τηλεδιοίκησης στη Λάρισα και δεν αποκαταστάθηκε ποτέ, β) απαξιώθηκε το δευτεροβάθμιο κέντρο ελέγχου στην Καρόλου, γ) δεν εγκαταστάθηκε ποτέ το GSMR που ο ΣΥΡΙΖΑ το άφησε έτοιμο, δ) από 1200 μόνιμοι υπάλληλοι στον ΟΣΕ σήμερα είναι 700 και από 25 σταθμάρχες στη Λάρισα είναι μόνον 10, ε) μέχρι το 2019 είχε εκτελεστεί το 72% του έργου, ενώ στα τέσσερα χρόνια Μητσοτάκη εκτελέστηκε ένα επιπλέον 5%, φθάνοντας στο 77% του έργου και στ) σύμβαση με ΤΡΑΙΝΟΣΕ που ακυρώνει αρχική υποχρέωση Ιταλών στο μνημόνιο συνεργασίας για επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ και υποχρέωση δημοσίου για τα έργα ασφάλειας.

Επειδή προηγουμένως αναφερθήκαμε στη συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο MEGA να σημειώσουμε πως στην Κουμουνδούρου επικρατεί ικανοποίηση, όχι μόνον για τις απαντήσεις του Αλέξη στην Ράνια Τζίμα και τον Γιάννη Πρετεντέρη, αλλά και για την υποδοχή που της επεφύλαξαν οι τηλεθεατές. Τα νούμερα τηλεθέασης κάθε άλλο παρά θύμιζαν συνέντευξη πολιτικού αρχηγού, καθώς ο μέσος όρος στα 48 λεπτά της συνέντευξης ξεπέρασε το 15%, ενώ σε κάποια τέταρτα έφτασε και το 17%. Σημειωτέον ότι σε απόλυτους αριθμούς, 637.000 τηλεθεατές παρακολούθησαν την συνέντευξη του τέως πρωθυπουργού, ενώ το δελτίο ειδήσεων ήταν πρώτο και στο δυναμικό κοινό –δηλαδή στις νεότερες ηλικίες- παρότι απέναντί του ήταν το «Ράδιο Αρβύλα». Αν προσθέσουμε και τις 213.000 που παρακολούθησαν τη συνέντευξη από το κανάλι του Τσίπρα στονYouTube και τη σελίδα του στο Facebook τότε αυτοί που παρακολούθησαν τη συνέντευξη φτάνουν τις 800.000, αριθμός που αντιστοιχεί στο 14% των 5.769.644 που ψήφισαν στις εκλογές του 2019.

Η αναλογικότητα στον επιμερισμό των ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών και όχι η γενική άρνηση («φταίει μόνο ΝΔ και σε τίποτε ο ΣΥΡΙΖΑ») ήταν πάντως κάτι που ήχησε μάλλον ευχάριστα στα αυτιά των πολιτών, ενώ θετική ήταν και η εντύπωση από τη μετριοπάθεια και τη συστημικότητα που εξέπεμπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης. Μάλιστα, κάποιους που γνωρίζουν καλά τον Τσίπρα, τους ξάφνιασε. «Για πρώτη φορά», λένε, «ο Αλέξης στον διάχυτο αντισυστημισμό της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νεολαίας, απαντά με θεσμικό/συστημικό τρόπο. Παλαιότερα, σε ανάλογες καταστάσεις, θα επεδίωκε παντί τρόπω να ηγηθεί του αντισυστημικού ρεύματος. Θα έβαζε μπουρλότο και δεν θα προσπαθούσε, κόντρα στις διδαχές του Προέδρου Μάο, να μην επεκταθεί η φωτιά στον κάμπο». Προφανώς, ο τέως πρωθυπουργός έχει κατανοήσει πως η διαιρετική τομή στην κοινωνία σήμερα είναι η διαχειριστική ικανότητα στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων των πολιτών και όχι οι διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις. Το ζητούμενο είναι να φτιαχτεί κράτος που να είναι αποτελεσματικό και να εγγυάται τα δικαιώματα και την ασφάλεια των πολιτών και όχι να είναι «επιτελικό», «μικρό», «προοδευτικό», «συντηρητικό» και πάντως όχι «λάφυρο» του κάθε κόμματος που κερδίζει τις εκλογές.

Επίσης, έχει αντιληφθεί ότι η πολιτική και εκλογική ζημία που υφίσταται η ΝΔ είναι στους ανθρώπους της μεσαίας τάξης και στους κεντρογενείς ψηφοφόρους, που τάσσονται υπέρ των συναινετικών λύσεων ακόμη και στο θέμα της διακυβέρνησης. Οι «ασκήσεις θεσμικότητας» και «πρωθυπουργικού προφίλ», στις οποίες επιδίδεται το τελευταίο διάστημα ο Τσίπρας -και στις οποίες αναφερθήκαμε αναλυτικά σε προηγούμενα άρθρα μας-, επιδιώκουν να ικανοποιήσουν αυτό το βασικό κριτήριο των «μεσοχωριτών» ψηφοφόρων. Γνωρίζει ότι για να «πετάξει» από το 25-26%, που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις, στο 31-32%, που είναι το πρώτο σκαλί για να διεκδικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την επιστροφή του στα κυβερνητικά έδρανα, θα πρέπει να πείσει τους αριστερόστροφους ψηφοφόρους, οι οποίοι στις εκλογικές τους προτιμήσεις ασπάζονται το δόγμα ενός άλλου Κινέζου Προέδρου, του Τενγκ Χσιάο Πιγκ, ό,τι δηλαδή «δεν έχει σημασία αν η γάτα είναι μαύρη ή άσπρη, αρκεί να πιάνει ποντίκια», να επιλύει δηλαδή τα προβλήματα των ανθρώπων και της χώρας. Και όχι μόνον τους αριστερόστροφους, αλλά ενδεχομένως και κεντρώους ή και δεξιούς ψηφοφόρους οι οποίοι αρχίζουν να μην αισθάνονται τόσο άνετα με την διακυβέρνηση και το επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πάντως, το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη πτώση των δημοσκοπικών ποσοστών της ΝΔ χωρίς όμως να επωφελείται ο ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμη και το ΠΑΣΟΚ, με το οποίο ο Τσίπρας φιλοδοξεί να συγκυβερνήσει, είναι λογικό να προβληματίζει την Κουμουνδούρου. Μπορεί να υποεκτιμάται ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, μπορεί ο Τσίπρας να είναι «στέγερ άλογο» και να έχει δυνατό εκλογικό φίνις, μπορεί να μην έχουν προκηρυχθεί ακόμη οι εκλογές και τα διλήμματα να μην είναι ακόμη έντονα όμως για να ξεπεράσει σε ποσοστό τη ΝΔ θα πρέπει να ανταποκριθεί στις επιθυμίες και τις προτεραιότητες των ψηφοφόρων. Αν για παράδειγμα ο Τσίπρας υποσχεθεί δύο αντί για δέκα από αυτά που θέλουν οι ψηφοφόροι θα του γυρίσουν την πλάτη επειδή έγινε …τσιγκούνης και τους δίνει λιγότερα από αυτά που τους τάζει ο Μητσοτάκης. Αν αντίθετα υποσχεθεί και τα δέκα θα θεωρήσουν ότι τους κοροϊδεύει και πάει να τους αρπάξει την ψήφο, «ξανάγινε ο Τσίπρας του 2015», θα λένε. Πρέπει λοιπόν η αξιωματική αντιπολίτευση να βρει τη χρυσή ισορροπία ανάμεσα σε αυτά που θα υποσχεθεί και σε αυτά με τα οποία θα είναι ικανοποιημένοι οι ψηφοφόροι. Η άσκηση είναι δύσκολη, όχι μόνον λόγω των Τεμπών και της αυξανόμενης αντισυστημικής διάθεσης των εκλογέων, αλλά και επειδή δεν έχει ακόμη κλείσει το ρήγμα της εμπιστοσύνης των πολιτών στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε σημαντικό βαθμό τον Αλέξη και τους συντρόφους του οι ψηφοφόροι τους αντιμετωπίζουν ακόμη ως την κυβέρνηση που καταψήφισαν το 2019 και όχι ως την «συστημική» αντιπολίτευση που έμαθε από τα λάθη της και μπορεί να διορθώσει τα κακώς κείμενα που επισώρευσε η δεξιά (δια)κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι το κατώτερο όριο του ποσοστού της ΝΔ. Αυτή τη στιγμή οι δημοσκόποι δίνουν και στα δύο κόμματα ποσοστά κάτω από 30%. Στην καλύτερη περίπτωση για τον ΣΥΡΙΖΑ η διαφορά είναι στις δύο με τρεις μονάδες, με τη ΝΔ να βρίσκεται στο 27-28% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 25-26. Για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να περάσει μπροστά θα πρέπει η ΝΔ να χάσει άλλες 2-3 μονάδες. Κάτι που μάλλον είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί. Αν ο Αλέξης Τσίπρας ρωτούσε για παράδειγμα τον Κώστα Πουλάκη, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που ασχολείται για περισσότερο από 40 χρόνια με τις δημοσκοπήσεις, θα τον παρέπεμπε στις μεθόδους …αδυνατίσματος. Θα του έλεγε δηλαδή πως με τις δημοσκοπήσεις ισχύει ότι και με τις δίαιτες. Μπορείς σχετικά εύκολα και γρήγορα να χάσεις 8-10 κιλά, αλλά μπορείς να παιδευθείς για εβδομάδες ή και μήνες για να διώξεις τα 2-3 κιλά που απομένουν. Αυτή τη στιγμή η ΝΔ έφτασε στον σκληρό πυρήνα της δύναμή της, στο 28-29% που είχε πάρει το 2012 και το 2015. Δύσκολα θα πέσει κάτω από αυτό. Κατά συνέπεια η προσπάθεια και το στοίχημα του Τσίπρα δεν (πρέπει να) είναι να χάσει κι άλλο η ΝΔ, αλλά να βελτιώσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις επιδόσεις του. Αν καταφέρει να φτάσει στο ποσοστό (31,5%) που έλαβε το 2019 μπορεί να ελπίζει ότι η ζωή του Μητσοτάκη θα γίνει δύσκολη, ενώ η δική του πιο εύκολη. Η αυτοδυναμία, που είναι ο διακηρυγμένος στόχος του Μητσοτάκη, θα έχει «καεί» οριστικά και τα πάντα θα κριθούν στις δεύτερες εκλογές. Ο δε Αλέξης θα έχει «καθαρίσει την μπουγάδα» αν το αποτέλεσμα εξασφαλίζει και μαθηματικά την λεγόμενη προοδευτική διακυβέρνηση.

Από την Κουμουνδούρου πάντως ιδιαίτερη σημασία δίνουν στα ευρήματα της MRB, όχι επειδή κατεβάζει τη διαφορά στο όριο του στατιστικού λάθους (2,9% στις αυθόρμητες απαντήσεις και 3,2 στην αναγωγή επί των εγκύρων), αλλά επειδή, όπως λένε, υπάρχουν ποιοτικά ευρήματα που είναι υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως τέτοια αναφέρουν:
1) Η «οργή» του κόσμου για την κατάσταση στη χώρα από το 41,7% τον Οκτώβρη τώρα βρίσκεται στο 63,4% και η «ελπίδα» έπεσε από το 27,1% στο 23,1%.
2) Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά έπεσε από το 5,9% που ήταν τον Ιανουάριο στο 2,9%.
3) Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 65,7% και της ΝΔ στο 64,2%.
4) Έχει μεγαλύτερη δεξαμενή στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους αφού το 17,3% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 δηλώνουν σήμερα αναποφάσιστοι, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη ΝΔ είναι 13,6%.
5) Στην ερώτηση ποιο κόμμα θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο την ΝΔ προτιμάει το 30,9%, ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ το 28,3%, τα αντίστοιχα ποσοστά της έρευνας του Ιανουαρίου ήταν 36,8% και 30%.
6) Το 39% των πολιτών δηλώνει ότι θα ενοχλούνταν σε ενδεχόμενο νίκης της ΝΔ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι 31,7%.
7) Για το δυστύχημα στα Τέμπη το 27,5% κρίνει θετικά την στάση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την αξιωματική αντιπολίτευση και τον κ. Τσίπρα είναι 30,1%.
8) Το 55,6% δηλώνουν ότι θα τους επηρεάσει αρκετά/πολύ το δυστύχημα των Τεμπών στον τρόπο που θα επιλέξουν το κόμμα που θα ψηφήσουν στις επόμενες εκλογές.
Και 9) Στην ερώτηση ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τα σημαντικότερα προβλήματα του τόπου, ο κ. Μητσοτάκης προηγείται οριακά με 23,9% έναντι 21,8% του κ. Τσίπρα.

Σημειώνουμε πως τις προηγούμενες ημέρες η Metron Analysis έδινε διαφορά 5,8% υπέρ της ΝΔ, η Marc 4,6%, η Pulse 4% και η prorata 2,5%. Ο μέσος όρος των πέντε δημοσκοπήσεων δίνει τη διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα να έχει πέσει, έστω και οριακά κάτω από το 4%, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στις δημοσκοπήσεις από το 2019 και οπωσδήποτε διαμορφώνει διαφορετικά δεδομένα για τις εκλογές. Μάλιστα, επειδή δεν γνωρίζουμε ακόμη την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής τους και ουδείς μπορεί να προβλέψει αν θα έχουμε και άλλα γεγονότα -και ποια- το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχουμε μια καυτή πολιτική άνοιξη. Από εβδομάδος το θερμόμετρο αναμένεται να ανέβει κι άλλο αφού ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει στη Βουλή και θα καταγγείλει σε πολύ υψηλούς τόνους τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επειδή, όπως θα πει, ετοιμάζεται να «ξεπουλήσει» ένα δημόσιο αγαθό, το νερό…

18 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Γελοίε Μπόγδη. Ακόμα δεν βαρέθηκες να μας παραθέτεις εδώ τα κατεβατά από τις ονειρώξεις σου; Φασίστα του ΠΑΣΟΚ.

 2. Ακούγονται ενίοτε κάποιες φωνές με ηχηρές ιδέες περί του συστήματος μας ,
  από το κέντρο της κομματικής Δεξιάς στην ΝΔ, σαν την αυτήν την άκρως ενδιαφερουσα αποψη
  Για πολλά καίρια και εντελώς επίκαιρα για την αναβάθμιση του πολιτικού μας συστήματος θέση του κυρίου Βασίλη Κοντογιαννοπουλου.
  Τα λεει σταράτα για τον «Σταύρο προτίμησης »
  Τον αριθμό των βουλευτων μας καθώς και πως θα ήταν καλύτερα να εκλεγόντουσαν ….
  ΠΡΑΓΜΑΤΑ θέματα δηλ. Τα οποία παγίως εμείς οι προοδευτικοί Δημοκρατικοι πολίτες έχουμε για αξίες προς πραγματοποίηση .
  Ας μην σας κουράζω εγώ.
  Δείτε το άρθρο ενός πρώην υπουργού και βουλευτή που έχει κάνει δουλειά με
  Διαφορετικούς πρωθυπουργούς , ακόμη και με διαφορετικά πολιτικά κόμματα
  ( δείτε πόσο ενδιαφέρον έχει το άρθρο του και με πόσους από μας συμφωνεί όταν δεν υπάρχει κομματική προπαγάνδα στις προθέσεις του … )

  Το άρθρο του κ. Κοντογιαννόπουλου
  Τώρα είναι η ώρα
  
  Τώρα είναι η ώρα για επανίδρυση του πολιτικού συστήματος και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα σε πολιτικούς και κοινωνίας.

  Το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη έπληξε ρες τον πυρήνα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Την ηγετικότητα του Πρωθυπουργού και τη μέθοδο διακυβέρνησης, το επιτελικό κράτος. Τι σημαίνει επιτελικό κράτος; Προγραμματισμός στόχων και ενεργειών. Εφαρμογή με μεθοδικότητα και επαγγελματισμό. Επιλογή διοίκησης με αξιοκρατικά και όχι κομματικά κριτήρια.
  
  Το επιτελικό κράτος δεν έφτασε στον ΟΣΕ. Συνέχισε να λειτουργεί με τα χαρακτηριστικά του βαθέως κράτους. Χωρίς αξιολόγηση και διοικητική ιεραρχία. Συνδιοίκηση με τους κομματικούς συνδικαλιστές. Διοικητικά στελέχη με κομματικά και όχι αξιοκρατικά κριτήρια. Κι αυτή είναι η πραγματική πολιτική ευθύνη του παραιτηθέντος εποπτεύοντος Υπουργού.

  Η ακτινογραφία του ΟΣΕ αποκαλύπτει τις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού κράτους ως αποτέλεσμα της διελκυστίνδας των κομμάτων για τη νομή της εξουσίας. Στην εποπτεύουσα του ΟΣΕ «Ανεξάρτητη» Αρχή, τη ΡΑΣ, τοποθετήθηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ως πρόεδρος, υπάλληλος του ΕΦΚΑ και αντιπρόεδρος, στέλεχος των ΑΝΕΛ, σύμφωνα με την κατανομή εξουσίας ανάμεσα στα δύο κόμματα. Θυμίζω ότι επί της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, η κατανομή της εξουσίας ακολουθούσε το σύστημα 3-2-1. Και οι τρεις τραγωδίες, με δεκάδες θύματα, πυρκαγιές Ηλείας 2007, ΜΑΤΙ και Τέμπη έχουν ως κύρια αιτία τις παθογένειες του κομματικού-πελατειακού κράτους.
  
  Ο πολιτικός σεισμός που προκλήθηκε δε μπορεί να αντιμετωπισθεί με τα συνήθη πολιτικά εργαλεία. Για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη σε Κυβέρνηση, κράτος και πολιτικό σύστημα απαιτούνται βαθιές τομές, ρίξεις και υπερβάσεις. Ο Κυρ. Μητσοτάκης δηλώνει «είμαι στην πολιτική για να αλλάξω αυτή την παλαιά Ελλάδα που μας πληγώνει». Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν αλλάξει το πολιτικό της σύστημα. Κι αν δεν κοπεί ο γόρδιος δεσμός που συνδέει κράτος και πολιτικό σύστημα.
  
  Τώρα είναι η ώρα να αποκτήσουμε Δημόσια Διοίκηση απογαλακτισμένη από κομματικές επιρροές και προσηλωμένη στην εξυπηρέτηση του δημόσιου και όχι του κομματικού συμφέροντος.
  
  Τώρα είναι η ώρα για επανίδρυση του πολιτικού συστήματος και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα σε πολιτικούς και κοινωνία. Έξι είναι οι βασικές τομές που απαιτούνται:
  
  1. Κατάργηση του σταυρού προτίμησης. Ο σταυρός είναι η μήτρα των πελατειακών σχέσεων, της συναλλαγής και της διαφθοράς. Μείωση του αριθμού βουλευτών σε 200. Καθιέρωση 150 μονοεδρικών περιφερειών και λίστας 50 εδρών, ώστε να λειτουργεί το bonus του πρώτου κόμματος.
  2. Ασυμβίβαστο Βουλευτή Υπουργού. Η χώρα την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση χρειάζεται κυβέρνηση με Πιερρακάκηδες. Παράλληλη αναβάθμιση του Κοινοβουλίου στα πρότυπα της Αμερικανικής Γερουσίας. Οι βουλευτές να αποκτήσουν ρόλο και λόγο που δεν έχουν σήμερα.
  3. Αποκρατικοποίηση των κομμάτων. Απαγόρευση απόσπασης δημοσίων υπαλλήλων και ελαχιστοποίηση των κρατικών επιχορηγήσεων για λειτουργικές δαπάνες.
  4. Αύξηση του ποσοστού για την είσοδο στη Βουλή από 3 σε 5%, όπως ισχύει στη Γερμανία και αλλού.
  5. Καθιέρωση επιστολικής ψήφου. Στην Εσθονία, στις πρόσφατες εκλογές το 30% των πολιτών ψήφισε με ηλεκτρονική ψήφο.
  6. Τέλος, καθιέρωση «δήλης ημέρας εκλογών». Οι εκλογές να διεξάγονται στο τέλος της τετραετίας.
  
  Είμαι βέβαιος ότι οι προτάσεις αυτές επιδοκιμάζονται από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Γνωρίζω όμως ότι κανένα κόμμα δεν πρόκειται να συμφωνήσει. Όπως και οι περισσότεροι εκλεγμένοι βουλευτές. Την απόφαση θα κληθεί να πάρει η ίδια η κοινωνία. Με ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. Να αποφασίσουν οι πολίτες εάν επιθυμούν τη διατήρηση του σημερινού απαξιωμένου και διάτρητου πολιτικού συστήματος ή την αναγέννησή του.
  Γνωρίζω εξίσου ότι ορισμένες από τις προτάσεις προϋποθέτουν συνταγματική αναθεώρηση. Γι’ αυτό η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές πρέπει να είναι ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ.
  
  Η αναθέσμιση της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας στο πολιτικό, διοικητικό και κοινωνικό επίπεδο, όπως σημείωσε πρόσφατα ο Αλέκος Παπαδόπουλος αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα. Θα προσθέσω και το εκπαιδευτικό επίπεδο με τροποποίηση του άρθρου 16, ώστε να επιτραπεί η ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ. Στη χώρα μας επικρατεί μια γενικευμένη καταρράκωση των θεσμών, ως αποτέλεσμα της κομματικής διάβρωσης που έχουν υποστεί.
  
  Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη στο σύνθημα του Αλ. Τσίπρα για «πολιτική αλλαγή». Αλλαγή του φθαρμένου πολιτικού συστήματος και όχι εναλλαγή απαξιωμένων κομμάτων στην εξουσία. Το αδιευκρίνιστο αίτημα για «αλλαγή» του 57% των πολιτών στη πρόσφατη δημοσκόπηση της Metron Analysis έτσι πραγματώνεται.
  Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης μπορεί να αναδειχθεί στον ηγέτη που θα οδηγήσει την Ελλάδα στον 21ο αιώνα. Είμαι βέβαιος ότι έχει επίγνωση της ιστορικότητας των στιγμών. Η τραγωδία των Τεμπών πρέπει να αποτελέσει τον καταλύτη για τη μετάβαση στη νέα εποχή.

 3. ΚΟΣ ΚΟΣ 10:42 24/03/2023

  Όλα τελικά είναι… ΤΟΠΙΚΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ!!!

 4. οκ 9:33 24/03/2023

  Εντάξει, εσύ ίσως είδες στο γιαπί τον μελλοντικό πρωθυπουργό που θα δώσει λύσεις…

  τελοσπάντων, εκεί στο ΠΑΣΟΚ θα διασπαστούν πριν τις εκλογές, ο Ανδρουλάκης κάθε μέρα καταστρέφει το κόμμα, πρέπει να φύγει όσο είναι καιρός…

 5. ΚΟΣ ΚΟΣ 21:13 23/03/2023

  Βλεπεις νομιζω νομιζω οτι θες…

 6. οκ 9:59 23/03/2023

  βλέπεις συνέντευξη Μητσοτάκη κι πλήττεις αλλά σκέφτεσαι ότι είναι ένας κανονικός πολιτικός που προσφέρει σταθερότητα σε μία χώρα-ανέκδοτο.

  βλέπεις Τσίπρα στο γιαπί κι ανατριχιάζεις με τον χοντροκομμένο λαικισμό του.

  τέλος, βλέπεις συνέντευξη Ανδρουλάκη κι προσπαθείς να καταλάβεις τι λέει αυτός ο άνθρωπος…

 7. Δαν 14:28 22/03/2023

  Αφού εκτοξεύσατε καί σείς, μίαν ακόμη «Πολακιάδα»,
  προασπιζόμενος κατ’ ουσίαν τήν, από πολλούς καί επί πολλά έτη, αμφισβητούμενη «τιμή» ένιων επιφανών αλλά καί «εγκύρων» συναδέλφων σας, τήν προσφέρατε, μέ τήν
  αφ’ υψηλού αγωνία σας, στόν
  Τσίπρα καί στό ΣΎΡΙΖΑ ΠΣ,
  ως συμβολή καί ως συμβουλή.
  Όμως ό Πολάκης, τών πολλών
  ικανοτήτων καί τών αγαθών
  προθέσεων, αλλά καί τών
  υπερβολών πολλάκις , έπαψε,
  δυστυχώς γιά τούς γνωστούς
  ντερμπεντεροειδείς, νά
  λειτουργεί καί νά πείθει, όταν σερβίρεται ως ό δράκος τού παραμυθιού πού, επί πλέον τολμά καί καπνίζει.
  Δέν βλέπατε μέχρι τώρα, τούς
  πραγματικούς δράκους, πού
  καταρρακώνουν τήν όποια
  κοινωνική καί πολιτική αξιοπρέπεια μάς απέμεινε
  καί πού έπρεπε νά ζήσουμε
  τήν τραγωδία τών αδικαίωτων νεκρών στά Τέμπη, γιά νά προβάλλουν σέ κοινή θέα, όταν υμείς, αλλά καί πολλοί εξ ημών, είχατε(με) αχρωματοψία.
  Σέ κοινή θέα λοιπόν οί δράκοι
  καί όλοι μας, «μεσοχωρίτες»
  καθώς λέτε, αλλά καί
  ανωχωρίτες καί κατωχωρίτες
  λέω εγώ, δέν συγχωρούμαστε
  νά τό ξεχάσουμε κι’ αυτό.
  Όσο γιά τόν χειμαζόμενο κλάδος σας, πού εν προλόγω
  καί συλλήβδην υπερασπίζεσθε
  κύριε Φελέκη, ή λύση είναι,
  δυστυχώς, μόνο μία,
  «ό τρώσας καί ιάσεται»!
  Αντέχετε όμως τά «αίματα»;

 8. οκ 10:37 22/03/2023

  κάποιος σχολιαστής τα είπε όλα – ο ένας στο γιαπί ο άλλος στο κογκρέσο…

  τι συζητάμε τώρα, από κοντά κι ο Ανδρουλάκης που κατάφερε να μιλάει χειρότερα αγγλικά κι από τον Τσίπρα.

  δυστυχώς, η ατολμία Μητσοτάκη στις μεταρρυθμίσεις θα του στερήσει την αυτοδυναμία κι θα βάλει τη χώρα σε περιπέτειες.

 9. Προσέξτε ,
  κυρίες και κύριοι της στήλης τα « πολιτικά επιχειρήματα » της προηγηθείσας κυρίας
  Μαργαρίτας Βερύκιου …..
  και βγάλτε συμπέρασμα περί του ατόμου της .
  Χρειάζεται να την βρίσω εγώ;
  ΓΙατί , αφού το κάνει από μόνη της!

 10. Μπόγδη είσαι ένα τομάρι, ένας ρουφιάνος του ΠΑΣΟΚ. Ότι και να κάνεις δεν πρόκειται να το αναστήσεις ξανά. Σπύρος Σημίτης πάπαλα.

 11. No Name 17:40 21/03/2023

  Δηλαδή κ. Νίκο η εικόνα του αγαπητού σου Αλέξη σε ένα γιαπι με ένα ασπρομαλλη συνταξιούχο έχοντας το τσαντάκι του σταυρωτά, μπορεί να συγκριθεί με την εικόνα του Μητσοτάκη να απευθεινεται στο κατάμεστο κονγκρεσσο των ΗΠΑ χειροκροτουμενος απο το σύνολο των γερουσιαστών? Δεν τραβάει το παιδί. Μέχρι εκεί φτάνει το μυαλό του.

 12. 12:14 21/03/2023

  Για τον κ. ΠΟΛΑΚΗ να λογοδοτήσουν οι ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ στο ΛΑΟ. Όταν το 2010 οι Δημοσιογράφοι ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΝΑΝ το ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ χωρίς να ΒΓΑΖΟΥΝ έξω το ΕΠΙΜΑΧΟ video και ΟΧΙ ΜΟΝΟ, οι ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ήταν ΤΕΛΟΙΟΙ!!!!!!!!!

 13. ΤΑΣΟΣ 21:29 20/03/2023

  ΚΥΡ ΦΕΛΕΚΗ ΟΤΑΝ Η ΝΔ ΤΟ 2019 ΑΠΟ ΤΟ 28 ΠΗΓΕ ΣΤΟ 40 .
  ΕΙΧΑΤΕ ΒΓΕΙ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΛΕΓΑΤΕ ΟΤΙ ΤΗ ΨΉΦΙΣΕ ΤΟ ΚΈΝΤΡΟ -ΟΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΊΟΙ – Η ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ

  ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ 28 ΤΟ ΟΝΟΜΑΣΑΤΕ ΑΝΤΙΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΨΗΦΟ..

  ΑΦΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ Ο ΠΟΛΑΚΗΣ ΓΙΑΤΙ ΈΧΕΙ ΛΥΣΑΞΕΙ Η ΝΔ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

 14. Λίλιθ 16:21 20/03/2023

  Αν δεν ήταν ο Πολάκης τα σκάνδαλα του κρυφακούλη θα ήταν αγνώστου ιπτάμενα αντικείμενα :Μαραβέγια, Πάτση, Χειμάρα, Νικολάου …

 15. ΚΟΣ ΚΟΣ 15:02 20/03/2023

  Aν και δεν συμφωνω σε ορισμένα με τον Πολακη ,με τον τρόπο που τα εκφράζει ..μου κανει όμως μεγάλη εντύπωση που απο την ολη ΝΔ από ακρη σε ακρη και τους λοιπούς συγγενείς, που ενδιαφέρονται και αναλύουν για το μεγάλο λαθος ,το κακο που θα βρει τον ΣΥΡΙΖΑ και του προτεινουν ωστε να μην μπει ο Πολακης στα ψηφοδέλτια, γιατί λένε ακου …ειναι λάθος και θα χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι η καταστροφή του και μπλα μπλα μπλα…δηλαδη ενδιαφερονται οι ανθρωποι . Βρε πως εχει αλλάξει ο κόσμος και ενδιαφέρονται οι αντίθετοι πολιτικά για τους συνάνθρωπους τους για το καλο τους και δεν το εχω καταλαβει…ΥΠΟΜΟΝΗ εχει δουλεια ακομη ο κυρ Παύλος..

 16. Σκληρή η πραγματικότητα για τον Σύριζα η επαναφορά του κ. Πολάκη , πράγματι !
  Δεν είναι όμως καταστρεπτική και για τον κ. Μητσοτάκη η Υποστήριξης του από την κ. Μαργαρίτα Βερύκιου …..
  Μιας κυρίας με ακροδεξιοφασιστικορατσιστικοναζιστικη¨ νοοτροπίας και με Τρόπους που υποστηρίζει ακόμη την χούντα των συνταγματαρχών που,
  μας κατέστησε την εφτάχρονη δικτατορία με αποτέλεσμα, την Τουρκική σκλαβιά και την Διχοτόμηση της ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΣ ;
  Τέτοια είναι η κυρία αυτή , και πάντα χρησιμοποιει χυδαίες εκφράσεις γιαυτα που
  δηλώνει συνεχώς από μόνη της !

  ΥΓ , δείτε τώρα την απάντηση της , και βεβαιωθείτε για την δίκη μου πατατήρηση !

 17. οκ 11:24 20/03/2023

  η επιστροφή Πολάκη το καλύτερο εκλογικό δώρο σε ΝΔ.

  Δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στον κόσμο του

  ο Ανδρουλάκης θέλει ένα κόμμα-μαγαζάκι που θα το ελέγχει ο ίδιος κι η παρέα του.

 18. Κέρδος μεγάλο που ο Πολάκης παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αποκρουστικός και πολλοί ψηφοφόροι δεν θα προτιμήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας του. Όλοι μας θυμόμαστε τον τραμπούκιο τρόπο που προπηλάκισε μια άτυχη καρκινοπαθή γυναίκα έξω από το Νοσοκομείο της Σύρου. Στο νοσοκομείο της Σαντορίνης ο φασίστας Πολάκης τοποθέτησε με αναξιοκρατία διοικητή τον φίλο του και ιδιοκτήτη του Βουλκανιζατέρ του. Τους δημοσιογράφους απειλούσε να τους θάψει δύο μέτρα κάτω από το χώμα και τώρα τους στοχοποίησε, κάνοντας τους παράλληλα στόχο δολοφονικής επίθεσης από τρομοκράτες και αντιεξουσιαστές. Αυτός ο φασίστας που ακούει στο όνομα Παύλος Πολάκης, αυτός ο κουραδόμαγκας από την Κρήτη, είναι τελικά ο ΣΎΡΙΖΑ. Βλέποντας αυτούς τους γελοίους και καραγκιόζηδες της αριστεράς του ΣΎΡΙΖΑ, χίλιες φορές Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.