ΚΟΣΜΟΣ

To «τερματίζει» ο επικεφαλής της Wagner

Πριγκόζιν: Τι συμβαίνει με τον επικεφαλής της Wagner;

Οι φιλοδοξίες να μετατρέψει τη Wagner σε «στρατό με ιδεολογία» που θα πολεμά για δικαιοσύνη στη Ρωσία.

Παγκόσμιο ενδιαφέρον έχουν πυροδοτήσει οι δηλώσεις του Γιεβγκένι Πριγκόζιν για το μέλλον της Wagner. Οι φιλοδοξίες για επέκταση του στρατού και η εμπρηστική ρητορική για de facto κατάληψη της ανατολικής Ουκρανίας δεν μπορούν να μην ηχήσουν απειλητικά για τη διεθνή κοινότητα.

Ο Πριγκόζιν έχει, μάλιστα, εκφράσει την επιθυμία να... θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Ουκρανίας.

Ο ιδρυτής και επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner δήλωσε, τώρα, σε συνέντευξή του ότι έχει φιλοδοξίες να μετατρέψει την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία του σε έναν «στρατό με ιδεολογία» που θα πολεμά για δικαιοσύνη στη Ρωσία.

«Μετά την κατάληψη της Αρτεμόβσκ (Μπαχμούτ), θα ξεκινήσει μια επανεκκίνηση», δήλωσε ο Πριγκόζιν σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Telegram. «Συγκεκριμένα, θα αρχίσουμε να στρατολογούμε νέα άτομα από τις περιφέρειες».

«Η ιδιωτική στρατιωτική οργάνωση Wagner πρέπει να μετατραπεί από έναν ιδιωτικό, τον καλύτερο, στρατό στον κόσμο που είναι ικανός να υπερασπιστεί το κράτος, σε έναν στρατό με ιδεολογία. Και αυτή η ιδεολογία είναι ο αγώνας για δικαιοσύνη».

To «τερματίζει» ο επικεφαλής της Wagner

Ο επικεφαλής της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner ανακοίνωσε το Σάββατο ότι οι μαχητές του έχουν κερδίσει σημαντικό έδαφος στην πόλη των θηριωδιών, αναρτώντας στον λογαριασμό του στο Telegram ένα βίντεο στο οποίο δηλώνει ότι βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1,2 χιλιομέτρων μακριά από το διοικητικό κέντρο της περιοχής.

«Πρόκειται για ένα πενταόροφο κτίριο από όπου προέρχεται ο καπνός - το κτίριο της διοίκησης της πόλης, το διοικητικό κέντρο της πόλης. Είναι ένα χιλιόμετρο και 200 μέτρα μακριά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πριγκόζιν στο βίντεο δείχνοντας προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Κλιμακώνοντας την εμπρηστική ρητορική και σε ειρωνική διάθεση δήλωσε δε: «Πήρα την απόφαση το 2024 να κατέβω για πρόεδρος - πρόεδρος της Ουκρανίας. Θα ανταγωνιστώ για αυτή τη θέση με τον Ποροσένκο και τον Ζελένσκι. Αν κερδίσω, τότε όλα θα πάνε καλά. Δεν θα χρειαστούν οβίδες».

Οι μάχες στο Μπαχμούτ

Στη μαρτυρική πόλη Μπαχμούτ είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας, εκεί όπου διεξάγονται οι σφοδρότερες εχθροπραξίες. Στην πόλη των θηριωδιών, που έχει αναδειχθεί σε «μητέρα των μαχών», οι Ρώσοι επιχερούν να προχωρήσουν σε διευρυμένης κλίμακας χτύπημα ώστε να αποκτήσουν τον έλεγχο της ανατολικής Ουκρανίας.

Η Μόσχα δηλώνει ότι η κατάληψη του Μπαχμούτ θα επιφέρει πλήγμα στην άμυνα της Ουκρανίας και θα είναι ένα βήμα για την ολική κατάληψη της βιομηχανικής περιοχής του Ντονμπάς, που αποτελεί σημαντικό στόχο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων του πολέμου στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του εξακολουθούν να πραγματοποιούν στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας ότι οι Ρώσοι στρατιώτες σκότωσαν περισσότερους από 220 Ουκρανούς στρατιώτες κατά το τελευταίο 24ωρο.

«Προς το Ντονέτσκ…, περισσότεροι από 220 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν. Ένα όχημα μάχης πεζικού, 3 οπλισμένα οχήματα μάχης, 7 άλλα οχήματα, όπως και ένα οβιδοβόλο D-30 καταστράφηκαν στη διάρκεια της ημέρας», σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το Reuters δεν στάθηκε δυνατό να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τον ισχυρισμό του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Οι δύο πλευρές ισχυρίζονται ότι έχουν προκαλέσει σημαντικές απώλειες εκατέρωθεν και είναι δύσκολη η επιβεβαίωση των αριθμών που ανακοινώνουν.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε χθες ότι περισσότεροι από 500 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά το 24ωρο που προηγήθηκε, καθώς μάχονταν για τον έλεγχο της πόλης Μπαχμούτ.

Ρωσικές δυνάμεις, αλλά και ομάδες της μισθοφόρων της εταιρίας Wagner κατέλαβαν περιοχές στο ανατολικό τμήμα της πόλης, αλλά και προάστια στη βόρεια και στη νότια πλευρά της, αλλά δεν έχουν κατορθώσει μέχρι στιγμής να την περικυκλώσουν πλήρως.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.