ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο κόσμος της τεχνητής νοημοσύνης…

Η τεχνολογία αλλάζει την ανθρώπινη σκέψη, αντίληψη και πραγματικότητα, δηλαδή αλλάζει την πορεία της ανθρώπινης ιστορίας…

Ο J. McCarthy το 1956 όρισε την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) ως «μηχανές που μπορούν να επιτελέσουν εργασίες αντιπροσωπευτικές της ανθρώπινης ευφυίας». Οι TNs «μαθαίνουν» καταναλώνοντας δεδομένα και στη συνέχεια κάνοντας παρατηρήσεις και βγάζοντας συμπεράσματα βασισμένες στα δεδομένα.

Στον αναδυόμενο κόσμο θα κυριαρχεί η ΤΝ…

Η  (ΤΝ) θα συνεχίσει να εντοπίζει όψεις της πραγματικότητας που οι άνθρωποι δεν είχαν εντοπίσει ή δεν μπορούσαν να εντοπίσουν. Θα δίνει απαντήσεις σε οποιοδήποτε θέμα στο οποίο υπάρχει πληροφορία στο διαδίκτυο (τα θεμέλια της ΤΝ τέθηκαν από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το διαδίκτυο).

Η εξέλιξη της ΤΝ θα έχει ως συνέπεια έναν νέο κόσμο, όπου, σε πολλές περιπτώσεις, θα προτείνει νέες λύσεις ή κατευθύνσεις που θα φέρουν τη σφραγίδα μιας άλλης, μη-ανθρώπινης μορφής μάθησης και λογικής αξιολόγησης. Βέβαια, η ΤΝ δεν κατέχει, ούτε πρόκειται, την ικανότητα να στοχάζεται σχετικά με τον ρόλο της στον κόσμο, γιατί δεν έχει:  πρόθεση, κίνητρο, ηθική, συναίσθημα.

Στον κόσμο που διαμορφώνεται, ο ανθρώπινος νους αποκτά νέα οράματα, καθιστώντας εφικτούς προηγούμενους ανέφικτους στόχους. Αυτό συνιστά μια επανάσταση για την οποία οι υπάρχουσες φιλοσοφικές αντιλήψεις και κοινωνικοί θεσμοί μάς αφήνουν σε μεγάλο βαθμό απροετοίμαστους.

Η ΤΝ μπορεί να βελτιώσει ή, αν χρησιμοποιηθεί εσφαλμένα, να επιδεινώσει την κατάσταση της ανθρωπότητας. Σε πολλούς τομείς (ιατρική, οικονομία, γλωσσική μετάφραση,…) οι επιτυχίες της υπερβαίνουν αυτές που οι ανθρώπινες δεξιότητες καθιστούν δυνατές. Ο ψηφιακός κόσμος έχει μεταμορφώσει την εμπειρία της καθημερινότητάς μας. Οι ψηφιακές πλατφόρμες[1] που λειτουργούν βάσει ΤΝ έχουν εκβαθύνει τις συνδέσεις μεταξύ ατόμων και της ψηφιακής τεχνολογίας. Μια ψηφιακή πλατφόρμα μπορεί να γίνει οδηγός, ερμηνευτής και καταγραφέας επιλογών που ο ανθρώπινος νους κάποτε διαχειριζόταν μόνος του, αφού μπορεί να σχεδιαστεί και να εκπαιδευτεί ώστε να διαισθάνεται και να απαντά σε ανθρώπινες ερωτήσεις... Βέβαια, η ΤΝ δεν μπορεί να στοχαστεί σχετικά με αυτό που ανακαλύπτει, αλλά μάς οδηγεί σε μια νέα εποχή. Στην εποχή που η τεχνολογία θα μεταμορφώσει τη γνώση, την ανακάλυψη, την επικοινωνία και την ατομική σκέψη. Η ΤΝ δεν είναι άνθρωπος και γι’ αυτό δεν ελπίζει, δεν προσεύχεται, δεν αισθάνεται, δεν έχει συνείδηση ούτε δυνατότητες στοχασμού. Είναι μια ανθρώπινη δημιουργία, που αντανακλά διαδικασίες σχεδιασμένες από ανθρώπους σε μηχανές κατασκευασμένες από ανθρώπους. Ορισμένες φορές τα αποτελέσματά της καταπλήσσουν. Έτσι, μπορεί να αποκαλύψει όψεις της πραγματικότητας πιο δραματικές από οποιεσδήποτε άλλες έχουμε σκεφτεί. Ίσως είναι μια λύση το να εμπιστευτούμε στην ΤΝ την περιπέτεια…να γνωρίσουμε τον κόσμο…

Το ερώτημα που αναδύεται είναι:

Με την πρόοδο της ΤΝ, οι πολιτισμοί και τα άτομα θα συγκλίνουν (όπως πιστευόταν αρχικά με την τεχνολογία) ή θα αποκλίνουν μεταξύ τους σε διαφορετικές και αμοιβαία ακατανόητες πραγματικότητες;

Η ΤΝ είναι ένα μεγάλο εγχείρημα με σημαντικά υποσχόμενα οφέλη. Οι άνθρωποι θα τη χρησιμοποιούν για να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη ή και χειρότερη. Οι υποσχέσεις της πολλές και σημαντικές: δραστικότερα φάρμακα, αποτελεσματική φροντίδα υγείας, αειφόρες περιβαλλοντικές πρακτικές,…Η ΤΝ μπορεί να αναδυθεί ως ένας αποτελεσματικός συνεργάτης του ανθρώπου σε πολλά πεδία. Αλλά, αυτή η συνεργασία θα απαιτήσει από τους ανθρώπους να προσαρμοστούν σ’ έναν κόσμο, όπου η έλλογη σκέψη τους δεν είναι ο μόνος τρόπος να γνωρίζουν την πραγματικότητα ή να πλοηγούνται σ’ αυτήν. Αυτό συνεπάγεται μια αλλαγή στην ανθρώπινη εμπειρία…

Για τις κοινωνίες τα διλλήματα που η ΤΝ εγείρει είναι σημαντικά.

Η διακυβέρνηση των ανθρώπων καθοδηγείται από μια ηθική. Η ΤΝ έχει ανάγκη από μια δική της ηθική, μια ηθική που θα αντανακλά όχι μόνο τη φύση της τεχνολογίας, αλλά και τις προκλήσεις που τίθενται απ’ αυτήν.

Μια ηθική ΤΗ είναι ουσιώδης…

 

 

 

 

 

 

[1] H. Kissinger, E. Schmidt, D. Huttenlocher: Η εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Liberal Books, 2022

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.