ΚΟΣΜΟΣ

Φιλοκουρδικά κόμματα υποστηρίζουν τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Τουρκίας

Τα φιλοκουρδικά κόμματα της Τουρκίας επιβεβαίωσαν σήμερα ότι θα υποστηρίξουν τον προεδρικό υποψήφιο της αντιπολίτευσης στον δεύτερο γύρο των εκλογών της Κυριακής χωρίς να τον κατονομάζουν, μία ημέρα αφότου εξέφρασαν οργή για τη συμφωνία του με ένα ακροδεξιό κόμμα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε άνετα τον πρώτο γύρο στις 14 Μαΐου, παρά την υποστήριξη του φιλοκουρδικού HDP στον Κιλιτσντάρογλου -- αν και ο πρόεδρος δεν συγκέντρωσε για λίγες ψήφους το 50% των ψήφων που απαιτείτο προκειμένου να αποφύγει τον δεύτερο γύρο.

Αξιωματούχοι του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) και της συμμάχου του Πράσινης Αριστεράς (YSP) δήλωσαν πως επιδίωξαν την αλλαγή στον δεύτερο γύρο και πως η θέση τους παραμένει η ίδια -- όμως δεν ανέφεραν ονομαστικά τον Κιλιτσντάρογλου.

Η συμπρόεδρος του HDP Περβίν Μπουλντάν δήλωσε πως θα ψηφίσουν την Κυριακή για να τελειώσει το "ενός ανδρός αρχή» του Ερντογάν.

"Το περίεργο καθεστώς που δημιούργησαν ο Ερντογάν και οι εταίροι του είναι η αιτία των κοινωνικών προβλημάτων που βιώνονται", είπε. Αυτό που θα ψηφιστεί στις 28 Μαΐου είναι αν αυτό το περίεργο καθεστώς θα συνεχιστεί ή όχι".

Επέκρινε επίσης την προεκλογική ρητορική όπου οι μετανάστες χρησιμοποιούνται για πολιτικούς σκοπούς και την πρακτική διορισμένων από το κράτος αξιωματούχων.

"Το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί μόνο με δυνατό αγώνα για ειρήνη ενάντια στις πολιτικές του πολέμου", είπε η Μπουλντάν.

Ο Μιτχάτ Σαντζάρ, συμπρόεδρος του HDP, κάλεσε τους εκλογείς που δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρο να πάνε στις κάλπες στον δεύτερο γύρο για να διώξουν τον Ερντογάν, που επιδιώκει να παρατείνει την 20ετή παραμονή του στην εξουσία.

Χθες Τετάρτη, ο Κιλιτσντάρογλου και το αντιμεταναστευτικό κόμμα ZP (Zafer Partisi) ανακοίνωσαν συμφωνία σύμφωνα με την οποία το ZP θα υποστηρίξει τον ηγέτη τις αντιπολίτευσης στον δεύτερο γύρο. Το ZP εξασφάλισε το 2,2% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν ταυτόχρονα με τις προεδρικές.

Η συμφωνία προκάλεσε την οργή του HDP λόγω ενός σημείου της που αναφέρει ότι θα υποστηρίξει την αντικατάσταση δημάρχων από άλλους διορισμένους από το κράτος αν το δικαστήριο κρίνει ότι έχουν σχέσεις με την τρομοκρατία. Οι περισσότεροι δήμαρχοι που εξελέγησαν με το HDP το 2019 αντικαταστάθηκαν από τέτοιους αξιωματούχους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.