ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκία

Η αντιπολίτευση στην Τουρκία επιχειρεί να κινητοποιήσει και πάλι τους ψηφοφόρους της πριν από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών

Η τουρκική αντιπολίτευση επανέλαβε χθες, Τρίτη, την προεκλογική εκστρατεία της μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα του υποψηφίου της για την προεδρία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος επιχειρεί να κατοχυρώσει την ψήφο των νέων εναντίον του απερχόμενου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ήρθε πρώτος στον πρώτο γύρο.

«Έχουμε δώδεκα ημέρες, οφείλουμε να βγούμε από το τούνελ και από το σκοτάδι», έγραψε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου απευθυνόμενος στους νέους αυτούς «οι οποίοι δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε έναν καφέ» σε μια Τουρκία υπονομευμένη από τον πληθωρισμό και στην οποία οι πολίτες ηλικίας 18 έως 34 ετών αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο των ψηφοφόρων.

«Μια φορά είναι τα νιάτα», πρόσθεσε ο 74χρονος σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος, επικεφαλής ενός ετερόκλιτου συνασπισμού συντηρητικών, εθνικιστών και φιλελεύθερων της κεντροδεξιάς και της αριστεράς.

Η αντιπολίτευση στοιχημάτισε στην υποτιθέμενη κόπωση των Τούρκων έπειτα από είκοσι χρόνια εξουσίας του Ερντογάν και ιδιαίτερα στην κόπωση των περισσότερων από 5 εκατομμύρια νέων που επρόκειτο να ψηφίσουν για πρώτη φορά.

Επεδίωξε επίσης να επωφεληθεί από το οικονομικό πλαίσιο και την πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας, καθώς ο πληθωρισμός έτρεχε το φθινόπωρο μέχρι και με 85%.

Όμως, διαψεύδοντας τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, ο ισλαμοσυντηρητικός αρχηγός του κράτους συγκέντρωσε την Κυριακή το 49,5% των ψήφων, έναντι 44,89% για τον Κιλιτσντάρογλου.

Πάνω από 5% των ψήφων πήγε στον τρίτο υποψήφιο, τον 55χρονο υπερεθνικιστή πρώην βουλευτή Σινάν Ογάν.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προειδοποίησε χθες, Τρίτη, πως το κόμμα του πρέπει «να πολεμήσει πολύ πιο σκληρά για να απαλλαγούμε από μια τόσο βάναυση εξουσία», για την οποία η παράταξή του καταγγέλλει πως θέλει να φιμώσει κάθε αντίθετη φωνή και πως επιβάλλει περιορισμούς στον Τύπο.

Εντούτοις, παρά την υποστήριξη που της προσέφερε η πλειονότητα των κούρδων ψηφοφόρων, η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να ανησυχήσει τον Ερντογάν.

«Ούτε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι καινούριο όνομα για τους νέους, είναι 74 ετών, είναι επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) από το 2010 και δεν κατάφερε να κινητοποιήσει αληθινά τους νεαρούς ψηφοφόρους», διαπιστώνει ο Μπερκ Εσέν, ερευνητής στις πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο Σαμπαντζί της Κωνσταντινούπολης.

«Η αντιπολίτευση έχει παραλύσει· θα τους είναι δύσκολο να ανασυνταχθούν για να κερδίσουν» στις 28 Μαΐου, εκτιμά και προβλέπει «ποσοστό συμμετοχής μικρότερο» από εκείνο της Κυριακής.

Οι Τούρκοι του εξωτερικού καλούνται να ψηφίσουν από το Σάββατο.

Η δυνατότητα να κινητοποιηθούν εκ νέου οι ψηφοφόροι της αντιπολίτευσης είναι μία από τις άγνωστες παραμέτρους του δεύτερου γύρου, κυρίως στις ζώνες της νότιας Τουρκίας που επλήγησαν από το σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την επαρχία Χατάι, που υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές και είναι η μόνη από τις περισσότερο πληγείσες περιφέρειες που δεν υπερψήφισε τον απερχόμενο πρόεδρο, ο οποίος έχει πολλαπλασιάσει τις υποσχέσεις ότι θα ανοικοδομήσει 650.000 κατεστραμμένες κατοικίες.

Μια άλλη άγνωστη παράμετρος είναι το πώς θα κατανεμηθούν οι ψήφοι που πήρε στον πρώτο γύρο ο Σινάν Ογάν.

Ο πρώην υπερεθνικιστής βουλευτής δεν έχει ακόμη ανακοινώσει αν θα υποστηρίξει τον έναν ή τον άλλον υποψήφιο, αλλά δήλωσε πως αντιτάσσεται σε οποιαδήποτε παραχώρηση στο κουρδικό ζήτημα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα έχει ωστόσο απαραίτητα ανάγκη τις ψήφους αυτές: στον πρώτο γύρο η νίκη του ξέφυγε για λιγότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα, δηλαδή για περίπου μισό εκατομμύριο ψήφους σε ένα εκλογικό σώμα 64 εκατομμυρίων ψηφοφόρων.

«Ο δεύτερος γύρος θα είναι πιο εύκολος για εμάς. Υπάρχει μια διαφορά πέντε μονάδων (σ.σ.: μεταξύ των δύο υποψηφίων), σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ψήφοι. Φαίνεται ότι δεν έχουν καμιά πιθανότητα να καλύψουν αυτή τη διαφορά», σχολίασε χθες, Τρίτη, ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος και στενός σύμβουλος του Ερντογάν.

Ο απερχόμενος πρόεδρος έχει ήδη εξασφαλίσει την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο με τους βουλευτές που εξέλεξαν το κόμμα του, το AKP, και οι εθνικιστές σύμμαχοί του του MHP.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.