ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περί επιστημονικής βίζας

«Οι εταιρείες-μονόκεροι θα αυξηθούν στην Ελλάδα» - Παρουσίαση 20 startups

Διαρκώς βελτιούμενη βαίνει τα τελευταία χρόνια η εικόνα του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας: περισσότερες επιχειρήσεις-«γαζέλες» (ταχέως αναπτυσσόμενες) κάνουν την εμφάνισή τους, οι πρώτοι «μονόκεροι» (startup αξίας άνω του 1 δισ.) αυξάνουν την αναγνωρισιμότητα του ελληνικού καινοτόμου επιχειρείν στο εξωτερικό και αρκετοί «soonicorns» τελούν εν αναμονή της ανάπτυξής τους σε εταιρείες αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ (ως «soonicorns» χαρακτηρίζονται οι εταιρείες με προοπτική γρήγορης εξέλιξης σε μονόκερους). «Η κατάσταση στο ελληνικό οικοσύστημα βελτιώνεται συνεχώς. Κινούμαστε πιο αργά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και ακόμα βραδύτερα σε σχέση με τις ΗΠΑ, αλλά κάνουμε βήματα μπροστά και το οικοσύστημα υπάρχει πια δομημένο. Οι φορείς στην Ελλάδα εργαζόμαστε συμπληρωματικά και αυτό νομίζω πως θα δώσει ακόμα περισσότερα αποτελέσματα στο μέλλον. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα αυξηθούν οι ελληνικοί "μονόκεροι"» υπογράμμισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διευθύντρια Διεθνών Εμπορικών Σχέσεων του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Ελένη Φώτη, με αφορμή εκδήλωση στο πλαίσιο της έκθεσης τεχνολογίας και καινοτομίας BEYOND, που συνδιοργάνωσαν το ΕΒΕΑ, η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου - Enterprise Greece και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Όσον αφορά ειδικά τη Θεσσαλονίκη, επισήμανε ότι «ήταν η πρώτη στην Ελλάδα που ξεκίνησε ως κόμβος καινοτομίας και συνεχίζει δυναμικά ως ο δεύτερος κόμβος στη χώρα μετά την Αθήνα», ενώ σημαντική δυναμική υπάρχει ακόμα στην Κρήτη, την Πάτρα και τα Ιωάννινα.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, η κα Φώτη αναφέρθηκε επίσης στην ανεπάρκεια ανθρώπινου ταλέντου στην Ελλάδα, σε τομείς όπως αυτός της πληροφορικής, επισημαίνοντας ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια παράγουν πάρα πολλούς άριστους αποφοίτους στον συγκεκριμένο χώρο, για τους οποίους θα πρέπει να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε να παραμείνουν στη χώρα. «Όπως δίνουμε κίνητρα για την εγκατάσταση μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, έτσι μπορούμε να διαμορφώσουμε ευνοϊκές συνθήκες και για τους ανθρώπους αυτούς» είπε, προσθέτοντας ότι οι συνθήκες αυτές σταδιακά δημιουργούνται. Ως προς το αν η εγκατάσταση πολυεθνικών εταιριών στην Ελλάδα, οι οποίες προσφέρουν υψηλούς μισθούς και προνόμια, θα μπορούσε να απορροφήσει κάποιους από τους νέους και τις νέες, που χωρίς αυτή τη διέξοδο θα εξελίσσονταν σε καινοτόμους επιχειρηματίες, η κα Φώτη σημείωσε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς οι άνθρωποι που θέλουν να δημιουργήσουν μια startup είναι συνήθως γεννημένοι επιχειρηματίες και επιδιώκουν σταθερά τον στόχο τους να επιχειρήσουν.

Περί επιστημονικής βίζας

Aπό την πλευρά του, κληθείς να σχολιάσει προτάσεις που κατατίθενται εσχάτως, για τη θέσπιση επιστημονικής βίζας, ώστε να διευκολυνθεί η προσέλκυση στελεχών πληροφορικής από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες και να καλυφθούν τα κενά στην αγορά εργασίας, ο Γιάννης Ρέτσας, γενικός διευθυντής Στρατηγικής Ανάπτυξης Εμπορίου της Entreprise Greece, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η προσέλκυση εργαζομένων με θεσμικό τρόπο είναι κάτι που δεν αφορά μόνο τον κλάδο της πληροφορικής και της ανάπτυξης καινοτομίας. Αντίστοιχη μέριμνα θα μπορούσε να ληφθεί και για άλλους κλάδους υψηλής σημασίας που υποφέρουν τα τελευταία χρόνια από έλλειψη εργατικού δυναμικού, όπως ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός. Ο κ.Ρέτσας, όπως και η κα Φώτη, επισήμανε ακόμα την αξία και τη σημασία των συνεργειών και της συμπληρωματικότητας μεταξύ των φορέων όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στα Βαλκάνια για την οικοδόμηση ενός ισχυρού οικοσυστήματος.

Η σημερινή εκδήλωση στο πλαίσιο της Beyond περιλάμβανε «pitch sessions» (πεντάλεπτες παρουσιάσεις) περισσότερων από 20 νεοφυείς επιχειρήσεις από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, ενώπιον κοινού επενδυτών και επιχειρηματικών αγγέλων. Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκ μέρους του Enterprise Greece o Δημήτρης Καρύδης, χάρη και στην ευνοϊκή συγκυρία της πραγματοποίησης του ετήσιου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιχειρηματικών Αγγέλων (ΕΒΑΝ) στο πλαίσιο της Beyond, στο ακροατήριο εκτιμάται ότι θα συμμετείχαν περίπου 60 επιχειρηματικοί άγγελοι, για να παρακολουθήσουν τις παρουσιάσεις των 20 startups (14 ελληνικές, πέντε από τη Βόρεια Μακεδονία και από μία από την Κύπρο και τη Βουλγαρία). Συγκεκριμένα, παρουσιάσεις έκαναν οι εξής εταιρίες: οι ελληνικές CAMPSAROUND, IVOLUNTRY, VIVESTIA, QUETRI, ATHLETON, UNLIMITΕD ADRENALINE, ELECTRIBE, INTELIGG, DATAPHORIA, PROJECT PARENTING, RHOE, WELLBEE, KLEESTO και QUANTUM NEURAL TECHNOLOGIES, η κυπριακή IREROBOT, η βουλγαρική Voca Academy και οι βορειομακεδονικές Avtomotodrom, CarbCoin, Hovercraft Adria, MIR-JOS LLC Tetovo και Green Transport.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα Φώτη, οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις αξιολογήθηκαν για την επιλογή τους με βάση την επιχειρηματική ιδέα, την ομάδα, το επιχειρηματικό πλάνο και κατά πόσο μπορούν να αναπτυχθούν και διεθνώς. Στη συνέχεια, όσες συγκέντρωσαν βαθμολογία άνω του 50% σε αυτό το πρώτο στάδιο, αξιολογήθηκαν βάσει συνεντεύξεων από επιτροπή του ΕΒΕΑ με τη συμμετοχή ανθρώπων την αγοράς, επιχειρηματικών αγγέλων και ακαδημαϊκών._

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.