ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν είχα πρόθεση να προχωρήσω σε συνταγματικές αλλαγές μόνος μου

Μητσοτάκης: Ζητώ μια ισχυρή εντολή για σταθερή κυβέρνηση

«Εμείς στη ΝΔ δεν έχουμε αγαπημένους και κομμένους από τα κανάλια. Εμπιστευόμαστε όλα τα στελέχη μας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή "Κοινωνία ώρα Mega" στους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη. Αναφερόμενος στο πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα είπε ότι τον γεμίζει με ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη την επόμενη ημέρα.

«Προφανώς σε μία τετραετία όταν εκατοντάδες στελέχη σε κυβερνητικές θέσεις ασκούν εξουσία θα υπάρχουν και φαινόμενα αλαζονείας και λάθη, αλλά διορθώνονται. Επιμείναμε σε διαφορετικό υπόδειγμα πολιτικής. Πιστεύω και το επιτελικό κράτος λειτούργησε σε αυτή την κατεύθυνση, γιατί έθετε στόχους και απαιτούσε λογοδοσία», συνέχισε.

Οι πολίτες έδωσαν στη ΝΔ ισχυρή εντολή διακυβέρνησης και τους ζητά να επιβραβεύσουν αυτό που έκαναν. «Η ισχυρή κυβέρνηση της επόμενης ημέρας είναι προϋπόθεση για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Ενδεχομένως ο πήχης της αυτοδυναμίας στην ενισχυμένη αναλογική να ανέβει. Ζητώ μια ισχυρή εντολή για σταθερή κυβέρνηση», σημείωσε για να προσθέσει πως «κανείς δεν θα ήθελε μια οριακή κυβέρνηση.

«Η κάλπη είναι και πάλι άδεια. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος να μεταβάλει την επιλογή του μέσα σε τέσσερις εβδομάδες. Μία σταθερή κυβέρνηση είναι προϋπόθεση για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές» και υπογράμμισε πως δεν ήταν ποτέ πρόθεσή του να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές μόνος του: «Υπάρχει ένα συνταγματικά καθορισμένο όριο, των 180 βουλευτών, για τη συνταγματική αναθεώρηση. Θεωρώ ότι πρακτικά είναι ανέφικτος στόχος και δεν θα ήταν ποτέ πρόθεσή μου να προχωρήσω σε συνταγματικές αλλαγές μόνος μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το πρόγραμμα της ΝΔ τόνισε πως εστιάζει στην αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων και στα θέματα που απασχολούν τους νέους. Είπε ότι η ΝΔ ήταν μπροστά και στη νεολαία στις εκλογές. «Οι νέοι δεν είναι καύσιμη ύλη στη μυλόπετρα του λαϊκισμού. Κάποιοι τους έβλεπαν έτσι», επισήμανε.

 «Ο λόγος του ΠΑΣΟΚ μοιάζει με αυτόν του ΣΥΡΙΖΑ»

«Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι δεν κατάλαβαν τίποτα από αυτό που έγινε. Εξακολουθούν να παρουσιάζουν μια εικόνα που δεν υπάρχει. Ακούω σαχλαμάρες ότι θα ιδιωτικοποιήσουμε το νερό, την ενέργεια. Fake news», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega» και στους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη.

«Αυτό που βλέπω από το ΠΑΣΟΚ είναι ένας λόγος που μοιάζει πολύ με αυτόν του ΣΥΡΙΖΑ. Αν κάτι ηττήθηκε στην κάλπη ήταν η τοξικότητα και η κενότητα, αλλά και η ρηχότητα», εκτίμησε, ενώ για την συνταγματική αναθεώρηση η οποία θα ξεκινήσει το 2025 είπε ότι θα αναζητήσει συνεννόηση.

«Δεν έκοψα εγώ τις γέφυρες με τον κ. Ανδρουλάκη. Είχε μια σαφή στρατηγική. Είπε ότι δεν με θέλει με τίποτα για πρωθυπουργό. Και τώρα λέει ότι, και 149 βουλευτές να έχει η ΝΔ, δεν θα συνδράμει. Αν δεν θέλουμε να μπλέξουμε σε περιπέτειες μία πρόταση υπάρχει. Αυτοδύναμη ΝΔ. Αυτό λέει και ο κ. Ανδρουλάκης και αναζητεί τα πρωτεία στην αντιπολίτευση», συνέχισε, ενώ επισήμανε πως δεν τον αφορά τι γίνεται στον χώρο της αντιπολίτευσης.

Όπως πρόσθεσε, αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να απευθυνθεί σε όλους τους πολίτες, να εξηγήσει το πρόγραμμα της ΝΔ και πως μπορεί να είναι μια κυβέρνηση της ΝΔ. Σημείωσε δε, πως έχει αποδείξει ότι αξιοποιεί και πρόσωπα από άλλους χώρους.

«Σίγουρα μια ώριμη δημοκρατία χρειάζεται και μία αξιόπιστη αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση. Δικό μου μέλημα είναι να ξαναγυρίσω όλη την Ελλάδα. Θα μιλήσω το απόγευμα στο Περιστέρι. Τι έγινε στις λαϊκές συνοικίες; Στήριξαν με πρωτόγνωρα ποσοστά τη ΝΔ. Γιατί το Πέραμα στήριξε τη ΝΔ; Γιατί βάλαμε σε τάξη τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι «υπήρξαν τομείς στους οποίους δεν τα πήγαμε καλά και θα αποτελέσουν τον στόχο μας για την επόμενη 4ετια» και εξήγησε «πως οραματιζόμαστε ένα καινούριο ΕΣΥ».

Σχετικά με την ακρίβεια και τα funds ανέφερε: «Η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Είναι εισαγόμενη, είμαστε αισιόδοξοι. Δεν είναι λύση τα επιδόματα, αλλά είναι προσωρινή ανακούφιση. Καλύτερος έλεγχος στην αγορά και περισσότερος ανταγωνισμός. Ο καλύτερος τρόπος είναι οι υψηλότεροι μισθοί. Με αυτόν τον τρόπο στηρίζουμε μόνιμα το εισόδημα. Δεν κόψαμε οριζόντια φόρους όπως μας ενθάρρυνε η αντιπολίτευση και σήμερα μπορώ να πω με σχετική βεβαιότητα ότι η ακρίβεια είναι εδώ, αλλά τα δύσκολα είναι πίσω μας. Έχουμε μπει σε καθοδική πορεία στον πληθωρισμό. Η επενδυτική βαθμίδα θα μας δώσει και άλλες ανάσες και θα μειώσει τα επιτόκια δανεισμού. Πρέπει να ανταποκριθούν και οι τράπεζες. Όλοι κρίνονται και όλοι ελέγχονται. Να ζητήσω από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να μπουν στο site της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Για τα funds, έχουν γίνει πάνω από 50 δισ. διμερείς ρυθμίσεις. Έχουμε τον εξωδικαστικό μηχανισμό, έχουμε πιέσει τις τράπεζες να κάνουν δεκτές τις προτάσεις. Μπορούμε να κάνουμε και άλλα βήματα προς όφελος όλων. Κανείς δεν έχει κίνητρο να βγάλει ένα σπίτι σε πλειστηριασμό. Πιστεύω ότι ο ανταγωνισμός στο τραπεζικό σύστημα και η μεγαλύτερη διαφάνεια στις προμήθειες μπορεί να μειώσει κι άλλο το κόστος των συναλλαγών με τις τράπεζες».

Για την κοινωνική πολιτική ανέφερε ότι για πρώτη φορά έχουμε προγράμματα ειδικά για μονογονεϊκές οικογένειες που έχουν δυνατότητα δωρεάν στέγασης. «Χθες στην ορκωμοσία της νέας Βουλής ήταν ένας άστεγος, που πια δεν είναι άστεγος. Κάποιος ασχολήθηκε με αυτούς τους ανθρώπους. Τα θέματα της στήριξης της οικογένειας θα είναι κρίσιμα. Πώς θα αυξήσουμε τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και θα είμαστε σίγουροι ότι δεν θα είναι απλά πάρκινγκ παιδιών. Η επέκταση του ολοήμερου, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί σε 120 επιχειρήσεις, οι «νταντάδες» της γειτονιάς. Γνωρίζω πολύ καλά για τα ζητήματα του bullying. Παγκόσμια πρόκληση. Αποδίδω μεγάλη σημασία. Περισσότεροι ψυχολόγοι στα σχολεία. Πώς θα μάθουμε τα παιδιά από το δημοτικό να δέχονται και ανέχονται τη διαφορετικότητα», συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στους 36000 διαδραστικούς πίνακες στα σχολεία. «Μιλάμε για ένα σχολείο που δεν θα δίνει έμφαση στην αποστήθιση. Στη δημόσια εκπαίδευση γίνονται πολύ σημαντικά βήματα. Βρέθηκα προεκλογικά στην Κρύα Βρύση. Εκεί υπάρχει πρότυπο επαγγελματικό λύκειο. Τους δίνει πρόσβαση σε ένα πτυχίο λυκείου με το οποίο μπορούν να κάνουν άλλα πράγματα και τους ανοίγει έναν άλλο δρόμο. Αν έχω ένα παιδί με ένα δάσκαλο σε ένα νησί, πρέπει να το κάνουμε», τόνισε.

Για τη νίκη του Τ. Ερντογάν είπε ότι θα τον καλέσει σήμερα να τον συγχαρεί και να εκφράσει την ευχή του, η βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις να έχει συνέχεια. «Δεν έχω αυταπάτες. Σε κάθε περίπτωση εφόσον ο ελληνικός λαός με εμπιστευθεί και εκπροσωπήσω τη χώρα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ και θα επιδιώξω συνάντηση με τον κ. Ερντογάν. Είναι πραγματικά σημαντικό ότι για πολλούς μήνες είχαμε μειωμένη δραστηριότητα στο Αιγαίο. Έχουμε συναντηθεί πολλές φορές. Θα είναι και ευκαιρία να θέσω το πλαίσιο. Έχουμε μια διαφορά, της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το ΤικΤοκ απάντησε: «Εχω παιδιά που είναι 25, 24 και 19 στα 20. Καταλαβαίνω τον τρόπο που η νέα γενιά επικοινωνεί. Εγώ δεν έχω την εφαρμογή στο κινητό μου. Μπορώ να αξιοποιώ το εργαλείο αυτό για να απαντώ στους νέους και στη γλώσσα τους. Δείχνουμε ποιοι πραγματικά είμαστε. Αν κάποιος έχει την αίσθηση ότι πρέπει που και που να αυτοσαρκάζεται, είναι καλό εργαλείο. Ακόμα δεν έχετε δει τίποτα».

Ωστόσο, συμπλήρωσε πως «καλό το Τικ Τοκ αλλά υποκατάστατο για τη χειραψία δεν υπάρχει. Αύριο θα πάω στην Κρήτη. Είναι ευκαιρία να ευχαριστήσω τους συντοπίτες μου για αυτό που έγινε και να τους ζητήσω να πάμε ακόμα καλύτερα στις εκλογές», και συνέχισε: «Υπάρχουν ορισμένοι κανόνες για να αντέξεις την προεκλογική περίοδο. Δεν πίνεις και δεν τρως».

Τέλος, ανέφερε πως θα μεταβεί και στο 'Αγιο Όρος την Κυριακή και τη Δευτέρα ενώ για τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου είπε ότι ήταν αυτονόητη. «Οι πραγματικοί πατριώτες κρίνονται στην πράξη και όχι στα λόγια. Η εκκλησία έμενε, μένει και πρέπει να μένει μακριά από την όποια κομματική αντιπαράθεση», συμπλήρωσε.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.