ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία

Ο Ερντογάν μοιάζει να βρίσκεται σε θέση ισχύος ενόψει του β` γύρου των προεδρικών εκλογών

Φερόταν να έχει υποστεί ανεπανόρθωτη πολιτική φθορά, να οδεύει σε βαριά ήττα, έπειτα από είκοσι χρόνια στην εξουσία· όμως ο πρόεδρος της Τουρκίας μοιάζει να βγήκε ενισχυμένος από τις εκλογές-δοκιμασία της Κυριακής, να ξεκίνησε από θέση ισχύος την κούρσα ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, την 28η Μαΐου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έλαβε 49,5% των ψήφων, έναντι 45% του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Έτσι, η τουρκική εθνική εφορευτική επιτροπή επιβεβαίωσε χθες το απόγευμα πως η προεδρία θα κριθεί στον δεύτερο γύρο.

Ο κ. Ερντογάν, που έχει αποκτήσει το προσωνύμιο «σουλτάνος», είδε την πλειοψηφία της παράταξής του στο τουρκικό κοινοβούλιο να μένει αλώβητη.

Η έκβαση του δεύτερου γύρου αναγγέλλεται αβέβαιη για την αντιπολίτευση, που διατρανώνει την πίστη της στη νίκη.

Εν μέρει θα εξαρτηθεί από τον υποψήφιο που κατέλαβε την τρίτη θέση, τον ακροδεξιό εθνικιστή Σινάν Ογάν, που εξασφάλισε 5,2% των ψήφων στον πρώτο γύρο κι ακόμη δεν ξεκαθαρίζει ποιον θα υποστηρίξει στον δεύτερο.

Ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης που βιώνει η Τουρκία και του καταστροφικού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου, ο οποίος άφησε πίσω τουλάχιστον 50.000 νεκρούς, δεν ήταν αυτός που προεξοφλούσαν αναλυτές και ινστιτούτα δημοσκοπήσεων.

Η αντίδραση της κυβέρνησης, που χαρακτηρίστηκε αργοπορημένη και ανεπαρκής, εξόργισε πολλούς σεισμοπαθείς. Όμως αυτό δεν μεταφράστηκε στις κάλπες: οι ψηφοφόροι στις επαρχίες που υπέστησαν τα πιο σκληρά χτυπήματα έδειξαν και πάλι την εμπιστοσύνη τους στον πρόεδρο, ο οποίος υποσχέθηκε πως θα οικοδομηθούν το ταχύτερο 650.000 στις πληγείσες περιοχές.

«Το έθνος δείχνει την εμπιστοσύνη του στον Ερντογάν», ήταν το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Sabah (φιλοκυβερνητική), η οποία χαρακτήρισε «τρομερή επιτυχία» του αρχηγού του κράτους το ότι κατέλαβε την πρώτη θέση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.