ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ
Παλαμίδα με νούμπουλο, κουκουνάρι και πράσινες ντομάτες πλακί

Αυτό το ψάρι η σεφ Σταυριανή Ζερβακάκου το ψήνει σε βούτυρο και το σερβίρει πάνω σε πράσινες ντομάτες πλακί με κορινθιακή σταφίδα, νούμπουλο και κουκουνάρι.
Υλικά
Μερίδες: 4-6
200 ml ε.π. ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον
7-8 μεγάλα λευκά κρεμμύδια, σε λωρίδες
2 κουτ. σούπας κουκουνάρι ή καρύδι (καβουρδισμένο στο τηγάνι με λίγο αλάτι σε χαμηλή φωτιά ή φουρνιστά)
1 ματσάκι βασιλικό ή μαϊντανό, τα φύλλα
1 βιολογικό λεμόνι, χυμό και ξύσμα
1 γεμάτη κουτ. σούπας μαύρη κορινθιακή σταφίδα
7-8 μεγάλες πράσινες ντομάτες, ισομεγέθεις
4 φιλέτα παλαμίδα ή σκουμπρί ή κολιό
1 κουτ. σούπας βούτυρο καλό
12 φέτες νούμπουλο λεπτοκομμένες
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
αφρίνα, χοντροαλεσμένο μαυροπίπερο
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε σκεύος με βαρύ πάτο ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο ρίχνουμε το κρεμμύδι ελαφρώς αλατισμένο και το κουκουνάρι και τσιγαρίζουμε μέχρι να μελώσει το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα μισά μυρωδικά με το ξύσμα και τον χυμό, τη σταφίδα, δοκιμάζουμε τη γεύση και αν χρειαστεί αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα ταψί στρώνουμε το μελωμένο κρεμμύδι και από πάνω ισόπαχες ροδέλες πράσινης ντομάτας. Αλατοπιπερώνουμε, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 180°C σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50΄. Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, γιατί είναι νοστιμότερο και γίνονται πιο αντιληπτές οι μυρωδιές και η γεύση της πράσινης ντομάτας.
Βήμα 2
Παλαμίδα: Σε ένα τηγάνι αντικολλητικό ζεσταίνουμε 1 κουτ. σούπας βούτυρο και μόλις τσιτσιρίσει ψήνουμε το ψάρι από την πλευρά του δέρματος μέχρι να καραμελώσει το δέρμα. Προσθέτουμε λίγο βουτυράκι, αν χρειαστεί, αλάτι και πιπέρι. Με μια σπάτουλα αναποδογυρίζουμε τα φιλέτα και στο σημείο αυτό προσθέτουμε όμορφα και σε διάφορα σημεία του τηγανιού το νούμπουλο. Όταν γκρατιναριστεί και η σάρκα του ψαριού, τοποθετούμε κατευθείαν από το τηγάνι πάνω σε κάθε σερβιρισμένο με το πλακί πιάτο, το ψάρι με 3 φέτες νούμπουλο και λίγο από το καμμένο βουτυράκι. Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα μυρωδικά, λίγο μοσχοκάρυδο και σερβίρουμε.
Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Γιάννης Μπουροδήμος - Φωτογραφία: Studio M
Πηγή: olivemagazine.gr

e-πιλογές

Υποδεχόμαστε τη νέα σχολική χρονιά με το πρόγραμμα go4more της Εθνικής Τράπεζας!
Σεπτέμβριος. Nέο ξεκίνημα στο σχολείο, στη δουλειά, στη φοιτητική ζωή. Μετά την ...
Νέα επεισόδια για τις σειρές «Creepshow», «Chucky» και «SurrealEstate»
Οκτώβριος στην COSMOTE TV με την επιστροφή του «Frasier» και πρεμιέρα για τις σειρές «Fellow Travellers» και «The Long Shadow»
Ο Οκτώβριος έρχεται δυναμικά στην COSMOTE TV και μαζί του φέρνει 16 συναρπαστικές ...
Δεν ισχύουν οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών και αποδήμων
Σε λειτουργία η πλατφόρμα «Μάθε πού ψηφίζεις» για τις αυτοδιοικητικές εκλογές
Σε λειτουργία τέθηκε από σήμερα η ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε ...
Women Founders and Makers
Νέος Κύκλος του προγράμματος EQUALL της Τράπεζας Πειραιώς
Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει την έναρξη των νέων κύκλων για τις δράσεις Women ...