ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σηκώνει το γάντι Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας

Αποδομεί το πρόγραμμα της ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ

Ενόσω ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το γάντι του Κυριάκου Μητσοτάκη για κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει στο στόχαστρό του το πρόγραμμα της ΝΔ αποκαλύπτοντας ότι δεν είναι κοστολογημένο.

«Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις τις περιοδείες του σε λαϊκές γειτονιές της Αττικής (Άγιοι Ανάργυροι και Χαϊδάρι) κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να πάνε μαζί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή σε άλλο ανεξάρτητο φορέα για να κοστολογήσει τα προγράμματα των δύο κομμάτων που διεκδικούν τη διακυβέρνηση της χώρας, όπως είχε ζητήσει ο επικεφαλής της ΝΔ, υπό την προϋπόθεση όμως ότι την επόμενη μέρα οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα προσέλθουν σε debate, προκειμένου οι πολίτες να ακούσουν επιχειρήματα και να συγκρίνουν τα δύο αντιπαρατιθέμενα προγράμματα και τις λύσεις που προτείνουν για τα προβλήματα των πολιτών», υπενθυμίζουν παράγοντες της Κουμουνδούρου, για να προσθέσουν: «Τόσο καιρό η ΝΔ εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την κοστολόγηση του προγράμματός του (υπενθυμίζεται ότι έχει διατυπώσει δήθεν κοστολογήσεις που ξεκινούν από τα 20 δισ. και έχουν φθάσει μέχρι τα 83) -υπενθυμίζεται ότι το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει πλήρη κοστολόγηση ήδη από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ωστόσο,  κορυφαίοι υπουργοί του κ. Μητσοτάκη διαφωνούν δημοσίως για το κόστος του προγράμματος της ΝΔ. Η χθεσινή άρνηση του κ. Μητσοτάκη για από κοινού προσφυγή σε ανεξάρτητο φορέα για την κοστολόγηση των δύο αντιπαρατιθέμενων πολιτικών προγραμμάτων (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), επιβεβαίωσε πως το μόνο πρόγραμμα που δεν είναι κοστολογημένο είναι αυτό της ΝΔ».

«Δεν είδαμε κοστολόγηση»

«Αναλυτική κοστολόγηση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας δεν έχουμε δει και ουδέποτε δημοσιεύτηκε. Αποτέλεσμα αυτού οι διαφορετικές εκτιμήσεις πρώην υπουργών της κυβέρνησης.  Το επιχείρημα που χρησιμοποιούν είναι ότι εμπεριέχεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που έστειλαν στην ΕΕ, όπως είπε ψευδώς χθες ο κ. Σκέρτσος. Ωστόσο από την πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής αποδεικνύεται ότι ένα σημαντικό μέρος των προεκλογικών εξαγγελιών δεν εμπεριέχεται (ανακοινώσεις Μητσοτάκη από Ελευσίνα). Συγκεκριμένα, το μόνο προαναγγελθέν μέτρο της ΝΔ που έχει συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο είναι οι αλλαγές στο μισθολόγιο. Όλες οι υπόλοιπες εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη (αύξηση αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, αύξηση δαπανών για την Υγεία κλπ) δεν περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Τώρα επιβεβαιώνεται γιατί επί μία ολόκληρη εβδομάδα έλεγαν ψέματα πως έχουν δήθεν κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από το ΓΛΚ, γιατί ήθελαν να κρύψουν το ευχολόγιο της ΝΔ. Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ από την ΔΕΘ έχει παρουσιάσει αναλυτικά το κόστος των προτάσεων του, τόσο από την πλευρά των εσόδων (φορολογία υπερκερδών εταιριών ενέργειας/διύλισης) όσο και από εκείνη των δαπανών (φοροελαφρύνσεις, δαπάνες για κοινωνικό κράτος κλπ). Αυτό ως επιβάρυνση του εθνικού προϋπολογισμού ανέρχεται σε λιγότερα από 5,5 δισ.», λένε παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να προσθέσουν: «Σε αντίθεση με το πλήρως κοστολογημένο και συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο καταρτίστηκε από τους ανθρώπους που έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια, ρύθμισαν το χρέος και τακτοποίησαν τα δημόσια οικονομικά με χρηστή διαχείριση, δημιουργώντας το μαξιλάρι των 37 δις ευρώ, το πρόγραμμα της ΝΔ είναι ένα μη κοστολογημένο ευχολόγιο».

Τα παραδείγματα του ΣΥΡΙΖΑ

Μάλιστα, η Κουμουνδούρου παρουσιάζει και συγκεκριμένα παραδείγματα, για να αποδομήσει το πρόγραμμα της ΝΔ, τα οποία έχουν ως εξής:

«Παραδείγματα:

- Προβλέπει αύξηση μέσου μισθού στα 1.500 € (από 1170 €) τα επόμενα 4 έτη, ενώ ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 21,8% περίπου στα 950 € από 780 € που είναι σήμερα

Ερωτήματα: Χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις, συλλογικές συμβάσεις, ενεργοποίηση των τριετιών πως άραγε θα ενισχυθεί ο μέσος μισθός; Ταυτόχρονα δεν λαμβάνονται υπόψη οι απώλειες στα πραγματικά εισοδήματα που έχει επισυμβεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο λόγω της σημαντικής αύξησης του πληθωρισμού, γεγονός που πιστοποιούν τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της ΕΕ.

- Προβλέπει επαναφορά και διατήρηση του πληθωρισμού στο 2%

Ερωτήματα: Τελικά το ύψος του πληθωρισμού μπορεί να επιτευχθεί με εγχώριες πολιτικές ή αποτελεί αποκλειστικά διεθνές φαινόμενο όπως ευαγγελίζονταν η ΝΔ μέχρι σήμερα, αρνούμενη να λάβει μέτρα που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ όπως η μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ;

- Δεν προβλέπει καμία αλλαγή στο φορολογική πολιτική, καμία διάθεση για αλλαγή του μίγματος της φορολογικής πολιτικής, μέσω της μείωσης των έμμεσων φόρων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού και τις προβλέψεις των επόμενων ετών οι έμμεσοι φόροι ξεπερνούν το 60% των συνολικών φορολογικών εσόδων. Μόνο για το 2022 το Δημόσιο εισέπραξε υπερέσοδα άνω των 4 δις ευρώ από ΦΠΑ λόγω της έκρηξης των τιμών, τα οποία εν συνεχεία έδινε εν είδει pass πίσω στις εταιρίες ενέργειας/καυσίμων μέσω των καταναλωτών. Ταυτόχρονα είναι γνωστό ότι οι έμμεσοι φόροι επηρεάζουν περισσότερο τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα λόγω της μεγάλης βαρύτητας επί του εισοδήματος της τελικής κατανάλωσης για την κάλυψη των βασικών βιοτικών αναγκών. Την ίδια ώρα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ παρατηρείται επιδείνωση των κοινωνικών ανισοτήτων και μεταστροφή της θετικής πορείας (μείωσης τους) που καταγράφηκε την περίοδο 2015-2019.

Άλλα σημεία ενδιαφέροντος από το πρόγραμμα της ΝΔ

• Καμία αναφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη σημαντικότητα τους για την ελληνική οικονομία.
• Καμία αναφορά στην απαραίτητη αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος, που αποδείχθηκε εξαιρετικά αδύναμο κατά τη διάρκεια των κρίσεων και αποτελεί τη βασική αιτία για την επιδείνωση (αύξηση ελλείμματος) του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το 2022.
• Καμία αναφορά και σαφές έλλειμμα συνεκτικής πολιτικής για τη μείωση των ανισοτήτων (που με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας της ΝΔ).

Απευθείας αναθέσεις

Την ίδια ώρα, η ΝΔ δεν έχει πει κουβέντα για την αποκάλυψη ότι οι απευθείας αναθέσεις και οι κλειστοί διαγωνισμοί έχουν ξεπεράσει τα 15 δις ευρώ σε μία τριετία! Δηλαδή πάνω από 496.000 οι συμβάσεις που υπογράφηκαν σε καθεστώς απόλυτης αδιαφάνειας. Από αυτά τα 15 δις μόλις τα 470 εκ. ευρώ αφορούσαν έργα και προμήθειες με τις έκτακτες διαδικασίες Covid-19.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Και καταδεικνύουν ότι προτεραιότητα της ΝΔ είναι να σπαταλά δημόσιους πόρους δεξιά και αριστερά σε ημέτερους, αντί να στηρίζει ουσιαστικά την κοινωνία, την Υγεία, την Παιδεία.

Τα ερωτήματα λοιπόν είναι εξίσου αμείλικτα: Σε ποιες τσέπες ποιων κολλητών κατέληξαν αυτά τα 15 δις; Οι πολίτες θα δώσουν «λευκή επιταγή» στον κ. Μητσοτάκη να διαχειριστεί τα 70 δις. του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως διαχειρίστηκαν τα 15 δις που έδωσαν στους κολλητούς τους;», καταλήγουν παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Ο Τσίπρας βρίσκεται σε διαρκή αποδρομή. Δεν αποδομεί κανένα πρόγραμμα γιατί ο ίδιος είναι πλέον προσωρινώς ακόμα και στο ίδιο του το κόμμα. Δεν τον εμπιστεύονται πια ούτε οι ίδιοι οι σύντροφοι του. Στις 25 Ιουνίου και όχι Ιούνη, θα μας κουνήσει για πάντα το μαντήλι του ο καραγκιόζης. Τάσο, FEMA, ΚΟΣ ΚΟΣ,πάρτε μπόλικη βαζελίνη. Αυτή την φορά θα πονέσει περισσότερο. Σας τα έλεγα και δεν με πιστεύατε.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.