ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μη νομίζουν ότι εγκατέλειψα…
Από τις απόψεις μου, προδιαγράφεται το μέλλον μου
Ως ‘πράξη απελευθέρωσης’ περιέγραψε την παραίτησή του από τα όργανα, αλλά και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ο Ανδρέας Λοβέρδος στην πρώτη δημόσια παρέμβασή του μετά από την σχετική, άκρως εμπιστευτική επιστολή του στον πρόεδρο του κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη. Μιλώντας στον Σκάι, μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι η απόφασή του ήταν ειλημμένη από καιρό και θα την έκανε πράξη ακόμα και αν είχε εκλεγεί βουλευτής, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από την Χαριλάου Τρικούπη.
«Ήταν μία πράξη απελευθέρωσης και έγινε με έναν τρόπο βελούδινο, που τον επέλεξα εγώ», είπε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί πως αν έμενε στο κόμμα στο οποίο αφιέρωσε όλη του τη ζωή, όπως χαρακτηριστικά είπε, θα αντιδικούσε με αυτό. Επανέλαβε, εξάλλου, ότι οι λόγοι της αποχώρησής του ήταν αμιγώς πολιτικοί και τους εξέθεσε στον πρόεδρο μέσω της επιστολής του προς αυτόν, ενώ δεν θέλησε να τους μοιραστεί, καθώς, όπως χαρακτηριστικά υπονόησε, θα φανούν στο εξής.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν δύο σημεία από τη συνέντευξη του πρώην υπουργού. Αφενός το ότι ξεκαθάρισε πως είναι πολιτικός και ως τέτοιος θα ολοκληρώσει τον βίο του, παραθέτοντας μάλιστα δέσμη θεμάτων στα οποία θα παρεμβαίνει, όπως τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, εκείνα της αναθεώρησης του Συντάγματος και δη εκείνα που αφορούν στο Πανεπιστήμιο, αλλά και τα ζητήματα Υγείας. «Μη νομίζουν ότι ο Λοβέρδος ελευθερώθηκε και εγκατέλειψε», είπε, γεννώντας περισσότερα ερωτήματα από εκείνα στα οποία απάντησε.
Ο ίδιος, εξάλλου, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να μετακινηθεί πολιτικά. «Εγώ θα διατυπώνω τις απόψεις μου. Με βάση αυτές τις απόψεις θα κριθούν και ορισμένα πράγματα που έχουν να κάνουν με το μέλλον μου», είπε, επιβεβαιώνοντας ότι πολιτικά ίσχυε σε μεγάλο βαθμό ότι με τον Νίκο Ανδρουλάκη ήταν «δύο ξένοι στο ίδιο κόμμα», αλλά και γεννώντας νέες υπόνοιες για το πολιτικό του μέλλον.
Στην Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, επιχειρούν να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους και να μη σχολιάσουν όσα είπε ο πρώην υπουργός. Αντίθετα, επιμένουν στην αρχική τους γραμμή ότι «ο καθένας κάνει την επιλογή του και κρίνεται», φράση πέραν της οποία δεν πηγαίνουν. Τουλάχιστον επισήμως. Γιατί ανεπισήμως, δεν είναι λίγοι όσοι καλούν τους ενδιαφερόμενους να διαβάσουν ‘ανάμεσα στις γραμμές’ και να κοιτάξουν ανάμεσα στα νοήματα των λεγομένων του πρώην υπουργού. Ειδικά δε, το σημείο όπου υποστήριξε ότι ήταν ειλημμένη η απόφασή του να φύγει από το κόμμα, μέσα από το οποίο αναδείχθηκε και υπηρέτησε πολλάκις υπουργικές θέσεις, κάτι που ‘δεν επέτρεπε’ η προεκλογική περίοδος να ανακοινωθεί και μάλιστα ότι περίπου τον διευκόλυνε να υλοποιήσει την απόφασή του το γεγονός ότι δεν εξελέγη βουλευτής, αφού διαφορετικά θα έπρεπε ίσως να ‘ακολουθήσει’ τους ανθρώπους που θα τον είχαν εκλέξει.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές πως όσο και αν παρουσιάζεται ως ένα ‘βελούδινο διαζύγιο’, στο εξής η Χαριλάου Τρικούπη θα έχει το βλέμμα της στραμμένο στον Ανδρέα Λοβέρδο. Τουλάχιστον στην αρχή…