ΕΛΛΑΔΑ

Η εικόνα στο εξωτερικό

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άλμα 5% τον Ιούλιο

Η στασιμότητα της Δευτέρας δεν απέτρεψε τον 4ο συνεχόμενο θετικό μήνα - Νέο ρεκόρ η Mytilineos, επέστρεψε στα 13 ευρώ η Aegean - Μίνι ράλι στα ΕΛΠΕ, διόρθωσε η Jumbo - Ξεκίνησε η δημόσια πρόταση στην Attica - Άλμα για Δομική Κρήτης και ΕΚΤΕΡ.

Με άνοδο της τάξης του 5% αποχαιρέτησε τον Ιούλιο το Χρηματιστήριο Αθηνών, συμπληρώνοντας τον 4ο διαδοχικό θετικό μήνα και διευρύνοντας στο +44% τη συνολική μεταβολή του 2023.

Οι άκρως ικανοποιητικές επιδόσεις του Γενικού Δείκτη αντανακλούν το θετικό momentum που περιβάλλει τα ελληνικά assets, με αποτέλεσμα η ελληνική αγορά να βρίσκεται σταθερά στο υψηλότερο σημείο από το 2014.

Την ίδια στιγμή, δεκάδες εισηγμένες διαπραγματεύονται σε πολυετή υψηλά ή επίπεδα ρεκόρ, γεγονός το οποίο έχει «φουσκώσει» την κεφαλαιοποίηση στο ψυχολογικό όριο των 90 δισ. ευρώ (+4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο).

Επιλεκτικές τοποθετήσεις τη Δευτέρα

Όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση -τελευταία του Ιουλίου- οι επιλεκτικές τοποθετήσεις ήταν το βασικό χαρακτηριστικό, με την προσοχή να είναι στραμμένη αφενός στα εταιρικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου (Πειραιώς, Eurobank, ΕΧΑΕ), αφετέρου στα stress tests των ελληνικών τραπεζών και στην αναβάθμιση του ιαπωνικού οίκου R&I.

Στο ταμπλό, η Mytilineos αναρριχήθηκε στα 37,8 ευρώ, χάρη στη νέα τιμή – στόχο της Optima Bank (45,9 ευρώ), ενώ άλμα κατά σχεδόν 4% πραγματοποίησαν τα ΕΛΠΕ, μετά το «πράσινο» deal στη Ρουμανία. Η Aegean, από την πλευρά της, υπερέβη νέου τα 13 ευρώ. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει, επίσης, στις ΕΚΤΕΡ – Δομική Κρήτης, οι οποίες πραγματοποίησαν διψήφιο ράλι.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή άνοδο κατά 0,12% και διαμορφώθηκε στις 1.335,48 μονάδες, κερδίζοντας μόλις 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.333,86 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε εννέα μονάδες (από 1.335,48 έως 1.344,55 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 104 εκατ. ευρώ.

Στο +5% ο Ιούλιος

Η Λεωφόρος Αθηνών αποχαιρέτησε την τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου, με τον Γενικό Δείκτη να μετρά σωρευτική άνοδο της τάξης του 5% μέσα στον μήνα, ο οποίος μάλιστα ήταν και ο 4ος συνεχόμενος θετικός.

Από τις αρχές του έτους, δε, η συνολική μεταβολή ξεπερνά πλέον το 44%, ενώ ο Γενικός Δείκτης παραμένει σταθερά κοντά στις πρόσφατες «κορυφές» των 1.345 μονάδων, οι οποίες συνιστούν το υψηλότερο επίπεδο από το 2014.

Η αυλαία του Ιουλίου «έπεσε», ενόσω η προσοχή των επενδυτών ήταν στραμμένη κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, καθώς το απόγευμα Πειραιώς και Eurobank θα δημοσιεύσουν τα οικονομικά μεγέθη του β’ τριμήνου και του α’ εξαμήνου, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν οι Εθνική και Alpha Bank.

Κι όλα αυτά, στον απόηχο των πρόσφατων αποτελεσμάτων των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τα οποία κατέδειξαν την ανθεκτικότητα και την σταθερότητα των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Μην ξεχνάμε, δε, ότι από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει και η εφαρμογή του σχεδίου αποεπένδυσης του ελληνικού δημοσίου, με την Eurobank να κάνει την αρχή, διαθέτοντας σε ιδιώτες επενδυτές του 1,4% του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Την Παρασκευή, στο μεταξύ, ο γερμανικός οίκος Scope πρόκειται να δημοσιεύσει το επικαιροποιημένο report για την Ελλάδα και μια ενδεχόμενη αναβάθμιση θα επαναφέρει την ελληνική αξιολόγηση στα επίπεδα της επενδυτικής βαθμίδας -παρότι ο Scope δεν αναγνωρίζεται επισήμως από την ΕΚΤ.

Σήμερα, δε, ο ιαπωνικός οίκος Rating and Investment Information (R&I) αναβάθμισε το αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου στο investment grade, δηλαδή σε BBB- με σταθερές προοπτικές, ανοίγοντας το κύκλο των θετικών εξελίξεων και αποτελώντας προπομπό νέων αναβαθμίσεων.

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, οι αναλυτές θεωρούν ότι η πλαγιο-ανοδική κίνηση του Γ.Δ. θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες, με τις πρώτες αντιστάσεις να συναντώνται στις 1.380 μονάδες. Προϋπόθεση, βέβαια, είναι να αποφευχθεί μια γενικευμένη διόρθωση στις διεθνείς αγορές ή μια δυσάρεστη έκπληξη στο μέτωπο των επιτοκίων/πληθωρισμού.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται οριακά στο +0,19% και τις 471 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,17%, o βρετανικός FTSE 100 κατά 0,24%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,43% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,60%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones κερδίζει 50 μονάδες, αποχαιρετώντας τον Ιούλιο με συνολική άνοδο +3%.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινείται σε θετικά επίπεδα, οδεύοντας προς τον καλύτερο μήνα από τις αρχές του 2022. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +1,17% και τα 81,5 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,65% και τα 85,5 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο +0,34% και τα 2.006 δολάρια ανά ουγγιά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.