ΚΟΣΜΟΣ

Μπέρμποκ: Οι ουκρανικές επιθέσεις με drones στη ρωσική επικράτεια συνάδουν με το διεθνές δίκαιο

Σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο είναι οι επιθέσεις από ουκρανικά drones σε ρωσικά εδάφη, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

«Η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία, επομένως η Ουκρανία έχει δικαίωμα κατοχυρωμένο από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών να υπερασπιστεί τη χώρα της και τον λαό της», ανέφερε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους κλιμάκωσης του πολέμου λόγω των πρόσφατων επιθέσεων από ουκρανικά drones που πολλαπλασιάζονται στην περιοχή της Μόσχας.

«Η Ρωσία βομβαρδίζει ανηλεώς μη στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία, σιλό, νοσοκομεία, εκκλησίες. Και η Ουκρανία αμύνεται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», τόνισε η Μπέρμποκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με Εσθονό ομόλογό της, Μάργκους Τσάκνα.

«Η Ουκρανία τηρεί το διεθνές δίκαιο και πρέπει να το καταστήσουμε σαφές: δεν μιλάμε μόνο για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά και για το ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου (Βολοντίμιρ ) Ζελένσκι που θα ακολουθήσει, που σημαίνει: απώθηση της Ρωσίας στη Ρωσία», δήλωσε ο Εσθονός ΥΠΕΞ.

«Η κλιμάκωση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη», συμπλήρωσε ο Τσάκνα, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην απαγωγή και εκτοπισμό χιλιάδων παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία.

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για επιθέσεις με drones στη ρωσική επικράτεια, με την Ουκρανία να μην τοποθετείται για αυτές στις περισσότερες περιπτώσεις.

Σήμερα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ουκρανικά drones για πέμπτη συνεχή ημέρα. Η επίθεση δεν προκάλεσε θύματα.

Στα τέλη Ιουλίου και αρχές Αυγούστου, drones είχαν καταρριφθεί πάνω από επιχειρηματική περιοχή της Μόσχας, προκαλώντας ελαφρές ζημιές στην πρόσοψη δύο ουρανοξυστών. Τον Μάιο, δύο drones καταρρίφθηκαν πάνω από το Κρεμλίνο και άλλα έπληξαν πολυκατοικίες στην πρωτεύουσα.

«Ο πόλεμος φτάνει στο ρωσικό έδαφος», δήλωνε ο Ζελένσκι στα τέλη Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.