ΚΟΣΜΟΣ

Με 178 ψήφους

Ισπανία: Πρώτη νίκη για τον Σάντσεθ η εκλογή της Φρανθίνα Αρμεγκόλ στην προεδρία της Βουλής

Η υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανθίνα Αρμεγκόλ εξελέγη πρόεδρος της ισπανικής βουλής που προέκυψε από τις ατελέσφορες εκλογές της 23ης Ιουλίου.

Η Φρανθίνα Αρμεγκόλ, 52 ετών, εξασφάλισε 178 ψήφους, δηλαδή δύο περισσότερες ψήφους από την απόλυτη πλειοψηφία στην 350μελή βουλή. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται όπως φαίνεται και οι 7 ψήφοι του κόμματος Junts per Catalunya (JxCat, Μαζί για την Καταλωνία) που εκπροσωπεί το σκληρότερο ρεύμα του καταλανικού εθνικισμού.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας εξασφάλισε την επί της αρχής υποστήριξη του καταλανικού αυτονομιστικού κόμματος JxCat προς την σοσιαλίστρια υποψήφια πρόεδρο της ισπανικής βουλής.

Η νέα βουλή, στην οποία κανένα κόμμα δεν εξασφαλίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης ξεκίνησε τις εργασίες της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου με την εκλογή προέδρου, σε μία υψηλής σημασίας ψηφοφορία το αποτέλεσμα της οποίας αποτελεί σαφή δείκτη για τις πιθανότητες που έχει ο απερχόμενος πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος να σχηματίσει κυβέρνηση εξασφαλίζοντας την κοινοβουλευτική υποστήριξη μικρότερων κομμάτων.

Mια πρώτη νίκη για τον Πέδρο Σάντσεθ

Η εκλογή της υποψήφιας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανθίνα Αρμεγκόλ στην προεδρία της ισπανικής Βουλής αποτελεί νίκη για τον απερχόμενο πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, που αυξάνει τις πιθανότητες να ηγηθεί της νέας ισπανικής κυβέρνησης εξασφαλίζοντας την απαιτούμενη κοινοβουλευτική υποστήριξη.

Η Φρανθίνα Αρμεγκόλ, 52 ετών, εξασφάλισε 178 ψήφους, δηλαδή δύο περισσότερες ψήφους από την απόλυτη πλειοψηφία στην 350μελή βουλή. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται όπως φαίνεται και οι 7 ψήφοι του κόμματος Junts per Catalunya (JxCat, Μαζί για την Καταλωνία) που εκπροσωπεί το σκληρότερο ρεύμα του καταλανικού εθνικισμού.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που δημοσίευσαν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης πριν από την ψηφοφορία για την επίτευξη την τελευταία στιγμή επί της αρχής συμφωνίας ανάμεσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Junts per Catalunya, το κόμμα του αυτονομιστή ηγέτη Κάρλες Πουτσντεμόν, εξόριστου στο Βέλγιο και καταζητούμενου από την ισπανική δικαιοσύνη από το 2017 και την αποτυχημένη απόπειρα απόσχισης της Καταλωνίας από την Ισπανία.

Χωρίς τις 7 ψήφους του JxCat, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι σύμμαχοί του δεν διέθεταν παρά 171 ψήφους, δηλαδή μία λιγότερη από ό,τι θα μπορούσε να εξασφαλίσει το μπλοκ που εν δυνάμει υποστηρίζει το Λαϊκό Κόμμα και νικητή των εκλογών της 23ης Ιουλίου.

Στην πράξη όμως, η υποψήφια του Λαϊκού Κόμματος Κούκα Γκαμάρα δεν συγκέντρωσε παρά 139 ψήφους - τις ψήφους των 137 βουλευτών του Λαϊκού Κόμματος συν τις ψήφους δύο μικρών τοπικών κομμάτων. Οι 33 βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος Vox αποφάσισαν να ψηφίσουν τον δικό τους υποψήφιο.

Η σημερινή ψηφοφορία για την προεδρία της ισπανικής βουλής θεωρείται κρίσιμης σημασίας, όχι διότι ο πρόεδρος της Βουλής είναι το τρίτο πρόσωπο της πολιτειακής ιεραρχίας, αλλά διότι το αποτέλεσμά της αποτελεί δείκτη για την πιθανότητα του Πέδρο Σάντσεθ να ηγηθεί της νέας ισπανικής κυβέρνησης.

Η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του Αυγούστου ή στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Η έκβασή της θα εξαρτηθεί από την απόφαση που θα λάβει το JxCat και συγκεκριμένα ο Κάρλες Πουτσντεμόν.

Οι εκλογές της 23ης Ιουλίου έδωσαν την νίκη στο Λαϊκό Κόμμα, αλλά με μικρότερο ποσοστό από το αναμενόμενο, φέροντας ισόπαλα τα δύο πολιτικά μπλοκ, το μπλοκ του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού της αριστεράς και το μπλοκ της δεξιάς και της ακροδεξιάς.

Η απροσδόκητη έκβαση των ισπανικών εκλογών καθιστά το JxCat τον πανίσχυρο ρυθμιστικό παράγοντα που θα κρίνει αν η Ισπανία θα κυβερνηθεί από τον υπό τον Σάντσεθ συνασπισμό ή θα αναγκασθεί να επιστρέψει στις κάλπες τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις για να πεισθούν οι επτά καταλανοί αυτονομιστές βουλευτές να ψηφίσουν την Φρανθίνα Αρμεγκόλ έγιναν με άκρα μυστικότητα και διήρκεσαν μέχρι το πρωί.

ΦΩΤΟ EPA/JUAN CARLOS HIDALGO

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.