ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Νέα νομικά ζητήματα από την τεχνητή νοημοσύνη

Τεχνητή Νοημοσύνη: Η πνευματική ιδιοκτησία δεν προστατεύει έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά με AI

Σημαντική απόφαση από δικαστήριο της Ουάσινγκτον – Η τεχνητή νοημοσύνη εγείρει νέα ζητήματα για θέματα πνευματικής ιδιοκτησία.

Ένα έργο τέχνης που δημιουργήθηκε αποκλειστικά με τη χρήση τεχνολογίας ΑΙ (Τεχνητή Νοημοσύνη) - χωρίς καμία ανθρώπινη συμμετοχή - δεν μπορεί να προστατεύεται από τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας, έκρινε δικαστήριο στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ.

Μόνο έργα δημιουργών μπορούν να προστατεύονται από τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας, δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός δικαστής Μπέριλ Χάουελ, επιβεβαιώνοντας την απόρριψη από το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ σε αίτημα που υπέβαλε ο επιστήμονας πληροφορικής Στίβεν Θέιλερ, ο οποίος έχει αναπτύξει το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης DABUS.

Η απόφαση είναι ακόμη μία ήττα του Θέιλερ στα αιτήματά του να λάβει αμερικανικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας που αφορούν επινοήματα που είπε ότι δημιουργήθηκαν από την DABUS.

Ο Θέιλερ έχει επίσης υποβάλει αιτήματα ευρεσιτεχνίας που δημιουργήθηκαν από το DABUS σε άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική, την Αυστραλία και τη Σαουδική Αραβία, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Ο δικηγόρος του Θέιλερ, Ράιαν Άμποτ δήλωσε ότι ο ίδιος και ο πελάτης του διαφωνούν έντονα με την απόφαση και θα ασκήσουν έφεση.

Νέα νομικά ζητήματα από την τεχνητή νοημοσύνη

Ο ταχέως αναπτυσσόμενος κλάδος της γενικής τεχνητής νοημοσύνης έχει εγείρει νέα ζητήματα περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ απέρριψε επίσης αίτημα ενός καλλιτέχνη για πνευματικά δικαιώματα σε εικόνες που δημιουργούνται μέσω του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης Midjourney, παρά το επιχείρημα του καλλιτέχνη ότι το σύστημα ήταν μέρος της δημιουργικής διαδικασίας.

Πολλές εκκρεμείς αγωγές έχουν επίσης κατατεθεί σχετικά με τη χρήση έργων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα για την εκπαίδευση εργαλείων γενετικής τεχνητής νοημοσύνης χωρίς να έχει ληφθεί άδεια.

«Πλησιάζουμε σε νέα όρια στα πνευματικά δικαιώματα καθώς οι καλλιτέχνες προσθέτουν την τεχνητή νοημοσύνη στην εργαλειοθήκη τους», κάτι που θα εγείρει «δύσκολα ερωτήματα» για τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων, τόνισε ο δικαστής Χάουελ.

«Αυτή η υπόθεση, ωστόσο, δεν είναι τόσο περίπλοκη», είπε ο Χάουελ.

Το «όχι» του Γραφείου Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ

Ο Θέιλερ υπέβαλε αίτημα το 2018 για πνευματικά δικαιώματα που καλύπτει ένα έργο εικαστικής τέχνης με τίτλο "Μια πρόσφατη είσοδος στον παράδεισο" που, όπως είπε, δημιουργήθηκε από το DABUS χωρίς την εμπλοκή ανθρώπινου παράγοντα. Το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ απέρριψε πέρυσι το αίτημά του.

Ο Θέιλερ προσέφυγε κατά της απόφασης στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι η ύπαρξη καλλιτέχνη-δημιουργού δεν αποτελεί νομική προϋπόθεση και ότι η χορήγηση πνευματικών δικαιωμάτων σε έργα τεχνητής νοημοσύνης θα ήταν σύμφωνη με τον σκοπό των πνευματικών δικαιωμάτων όπως περιγράφεται στο αμερικανικό Σύνταγμα για την «προώθηση της προόδου της επιστήμης και των χρήσιμων τεχνών».

Ο Χάουελ συμφώνησε με το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων κρίνοντας ότι η ύπαρξη καλλιτέχνη-δημιουργού αποτελεί «θεμελιώδη προϋπόθεση για χορήγηση πνευματικών δικαιωμάτων» που βασίζεται σε «αιώνες κατασταλαγμένης κατανόησης».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.