ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα εποχή στην Κουμουνδούρου, ξεκίνησε η «μετά Τσίπρα» εποχή

Οι αστάθμητες μεταβλητές πριν τη «νέα σελίδα» του ΣΥΡΙΖΑ

Η επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη και το σαφές προβάδισμά του δεν ήταν έκπληξη για όσους στην Κουμουνδούρου έβλεπαν τις τελευταίες 10 ημέρες τί ακριβώς συνέβαινε σε τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις, αλλά και πώς εκδηλώνοταν ακόμη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το ρεύμα υπέρ του εξ Αμερικής ορμώμενου υποψηφίου. Ωστόσο, παρά το καθαρό προβάδισμά του από την Έφη Αχτσιόγλου με 9 μονάδες, τίποτα δεν έχει ακόμη κριθεί.

Η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα είναι κρίσιμη και καθοριστική, καθώς ένα μεγάλο λάθος θα μπορούσε να οδηγήσει την υποψηφιότητα Κασσελάκη στο να «ξεφουσκώσει», ενώ μπορεί να γίνει και το ακριβώς αντίθετο: το σαφές προβάδισμα να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά και να δημιουργήσει μία δυναμική τέτοια, που να ενισχύσει την νίκη του κ. Κασσελάκη στον δεύτερο γύρο της προσεχούς Κυριακής.

Οι συμμαχίες

Πάντως, ενόψει του δεύτερου γύρου, αυτό που έχει πάντα σημασία είναι οι συμμαχίες και προς πού θα κατευθύνουν τους ψηφοφόρους τους όσοι έμειναν εκτός της δεύτερης Κυριακής. Ο Νίκος Παππάς απέφυγε να πει ποιον θα στηρίξει, ωστόσο όλα δείχνουν ότι θα αποτελούσε εξαιρετικά μεγάλη έκπληξη αν στήριζε την Έφη Αχτσιόγλου –μένει, πάντως, να φανεί αν θα δώσει «γραμμή» ή αν θα αφήσει ελεύθερους τους ψηφοφόρους του. Αν, πάντως, το στρατόπεδο Παππά κατευθυνθεί με όρους «μπλοκ» στον Στέφανο Κασσελάκη, τότε το άθροισμα του 45 και του 8 δίνει άνετα στον κ. Κασσελάκη το πολυπόθητο «50 συν», ώστε να επικρατήσει στην αναμέτρηση.

Ταυτοχρόνως, ακόμη και ολόκληρο το 8% του Ευκλείδη Τσακαλώτου αν κατευθυνθεί στην Έφη Αχτσιόγλου, το άθροισμα  ίσα που αγγίζει το 45% -με άλλα λόγια, η ίδια βρίσκεται πολύ μακριά από τη νίκη. Μόνο που η πολιτική δεν παίγνιο αθροίσματος, αλλά... πολλαπλασιασμού.

Η αστάθμητη μεταβλητή

Με  άλλα λόγια, η ανάλυση ενόψει του δεύτερου γύρου δεν είναι αν το 45 συν 8 μας κάνει περισσότερα από το 36 συν 8. Αυτό είναι το εύκολο. Μένει να φανεί πώς θα κινηθεί η δυναμική κάθε υποψηφίου: για παράδειγμα, ένα μεγάλο λάθος από στον Στέφανο Κασσελάκη είναι αρκετό για να τα καταστρέψει όλα. Αντιστοίχως, το ευρύ προβάδισμα του απόδημου υποψήφιου μπορεί να δημιουργήσει ηττοπάθεια στο στρατόπεδο της Έφης Αχτσιόγλου και να μην προσέλθουν στην κάλπη της ερχόμενης Κυριακής όσοι την ψήφισαν χθες.

Συν τοις άλλοις, υπάρχει άλλη μία αστάθμητη μεταβλητή, που κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσει: παρά την μεγαλειώδη –με δεδομένη την διπλή εκλογική συντριβή- συμμετοχή των πολιτών στην διαδικασία εκλογής αρχηγού, τα «κιτάπια» των επιτελικών του οργανωτικού δείχνουν ότι περίπου 40.000 παλαιά μέλη του «Συνασπισμού», που είτε γράφτηκαν το 2022 είτε ακόμη πιο πίσω, δεν προσήλθαν στις κάλπες. Αν, λοιπόν, οι «παλιοί» κινητοποιηθούν στην λογική «να μην πάρει το κόμμα ένας άγνωστος Χ», τότε ο αριθμός τους –δηλαδή οι 40.000- είναι ικανός όχι απλώς να αποτελέσει μία αστάθμητη μεταβλητή, αλλά να... φέρει τα πάνω-κάτω.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.