ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Νέα δεδομένα, νέα καθήκοντα

Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ότι η σταδιακή μετάλλαξη του κόμματος προχωρά τώρα σε ένα είδος άνευρου κεντρώου κόμματος. Με απροσδιόριστο ιδεολογικό πρόσημο αλλά με ισχυρή Αυριανιστική συνιστώσα. Υπάρχουν βασικά πρόσωπα στην νέα κατάσταση που σηματοδοτούν αυτή την εικόνα. Ας μην μπλέξουμε με ονόματα. Για αυτή την διαδρομή σοβαρές ευθύνες έχει ο Αλέξης Τσίπρας. Ακόμα και με την σιωπή του. Η νέα ηγεσία εκπροσωπεί την περίφημη νεοελληνική φράση της εποχής «Πάμε και όπου βγει». Σχεδόν μοναδικό κίνητρο έγινε στην εκλογή αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ μία αόριστη αγωνία της κυβερνητικής εξουσίας. Χωρίς ιδεολογικές και ταξικές συντεταγμένες. Η εξουσία βέβαια δεν είναι υπόθεση ατομικής διάθεσης. Και αυτό αφορά όλα τα προοδευτικά κόμματα. Προϋποθέτει πάνω από όλα κοινωνικά κινήματα, παρέμβαση του μαζικού παράγοντα. Δεν είναι εξαγγελία πρόθεσης για υπουργικούς ρόλους. Δεν αφορούν την κοινωνία οι ρόλοι υπουργών. Χρειάζεται μια μεγάλη αναδιάταξη συσχετισμών και αντιλήψεων.

Κατά συνέπεια το κενό μιας προοδευτικής αριστερής αντιπολίτευσης είναι υπαρκτό. Οφείλει να το καλύψει το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με ανοίγματα σε όλο τον χώρο της Κεντροαριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας, του Ριζοσπαστικού Κέντρου και της Ανανεωτικής Αριστεράς. Με πλατιά σχήματα και ανοιχτές διαδικασίες. Η εκλογή του Σ.Κασσελάκη πρέπει επίσης να ερμηνευτεί στο κάδρο της υπέρβασης του παρελθόντος. Των ιστορικών δεσμεύσεων του παρελθόντος.

Αρκεί να γίνει κατανοητό ότι το αίτημα της ανανέωσης δεν αφορά μόνο τα ηλικιακά κριτήρια αλλά το περιεχόμενο της πολιτικής, το ίδιο το ιδεολογικό οπλοστάσιο. Κατά κάποιο τρόπο και ο Κ. Μητσοτάκης επιδίωξε με την εκλογή του μια ρήξη με το παρελθόν της ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ οφείλει λοιπόν να απεμπλακεί από το σύνδρομο της δικαίωσης του παρελθόντος, από τον περίκλειστο όριο του τραγουδιού για τον πράσινο ήλιο. Όχι σαν άρνηση αλλά σαν έναν επαναπροσδιορισμό μέσα στον κόσμο της νεωτερικότητας. Σαν δημιουργική υπέρβαση για ένα ευρύτερο σχήμα της Κεντροαριστεράς. Με κύρια προσήλωση στις σύγχρονες προγραμματικές θέσεις και την Κινηματική πρακτική.

Μερικές ιδέες; Συνέδριο και ίδρυση μιας πλατιάς νεολαίας που υπερβαίνει τα κομματικά σύνορα. Σοβαρό Ινστιτούτο ιδεολογικών προβληματισμών και ισχυρές διασυνδέσεις με το πεδίο των διανοουμένων. Παρουσία στους δρόμους, στα σκιρτήματα κοινωνικής κριτικής. Απαλλαγή από την συνδικαλιστική γραφειοκρατία και νέα συνδικαλιστική παράταξη. Δημιουργία επιτροπής διαλόγου για την διεύρυνση του κόμματος. Υπάρχουν πολλά σενάρια που μπορεί να ενισχύσουν την κοινωνική κινητικότητα προς την πλευρά της Σοσιαλδημοκρατίας.

Μία τέτοια κατεύθυνση δεν πρέπει ωστόσο να σημαίνει μία ατέλειωτη αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ σε ένα είδος «μπουγαδοκαυγά» για το ποιος εκπροσωπεί την Δημοκρατική παράταξη. Κάτι τέτοιο θα ευνοούσε την ΝΔ. Η ανάγκη συντονισμού στην

Αντιπολίτευση είναι απαραίτητη.

Τώρα μένει να δείξει τις πολιτικές προθέσεις και τις προτεραιότητες η νέα ηγεσία της Κουμουνδούρου. Όταν επανέλθει από τις επικοινωνιακές εικόνες στο πεδίο της πολιτικής.

Ο Θανάσης Μαργαρίτης είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, γραμματέας της πολιτικής κίνησης Ανανεωτική Αριστερά- Το άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Τα Νέα»

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Ο ΣΎΡΙΖΑ με την έλευση Κασελάκη μετατρέπεται σε ένα κόμμα με γκέι προσανατολισμό. Οι μειονότητες είναι αυτές που θα ευνοηθούν από τον νέο αρχηγό του ΣΎΡΙΖΑ. Δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ θα δεχτεί την μεγαλύτερη πίεση από τον νέο και κουνιστό αρχηγό του ΣΎΡΙΖΑ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης απέδειξε ότι όχι μόνο δεν κάνει για αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε για απλός Βουλευτής του.

 2. Ο εκλεκτός αρθρογράφος μας και πολιτικός με την περίσσια αίσθηση του ήθους και ύφους που χρειάζεται στην παρούσα πολιτική περίσταση
  ( τώρα με τον εκθρονισμό του Τσίπρα και τον ενθρονισμό ενός αλλου «τίποτα », του κ. Κασσελάκη στην θέση του ),
  Αναφέρεται σωστά στο τι μέλλει γενέσθαι, για να πάει μπροστα η κοινωνία μας !
  Εγώ από την μεριά της βάσης του κόμματος που υποστηρίζω,
  θα πρόσθετα και την ΑΛΛΑΓΗ αρχηγού στο δικό μας το κόμμα.
  Ο σύντροφος Νίκος Ανδρουλάκης χρειάζεται να αντικατασταθεί στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής,
  με έναν πιο ενεργό αλλά και παράλληλα πιο ιδεολόγο και Δημοκράτη προοδευτικό άνδρα ή γυναίκα !
  Έχουμε πολλούς κατάλληλους ν ´αλλάξουν τον τρόπο ώστε να γίνεται πιο αποτελεσματική αντιπολιτεύσης .
  Στα ενίοτε λάθη που κάνει η κυβέρνησης της ΝΔ υπό τον επίσης σαν τον πατέρα του στο παρελθόν γκαντεμη ,
  Κυριάκο Μητσοτάκη !

 3. Θ.Τ. 20:01 27/09/2023

  ΝΑΙ σχεδον ΣΕ ΟΛΑ . . . » . . . Και αυτο αφορα σε ολα τα κομματα . . .» με ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ. Αλλα απο ΔΕΞΙΕΣ – ΤΙΠΟΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ – ΗΓΕΣΙΕΣ, πασχουμε ολοι ( στο ΣΡΖ τωρα ακομα περισσοτερο, με αυτο το ΠΑΣΟΚ/ΚινΑλ λιγοτερο, μεν ΑΛΛΑ . . . ). Και ετσι η χωρα συνεχιζει να στραβοπαταει υπο τον Μητσ . . .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.