ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο ΣΤΕΚΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Η ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ ΚΑΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΠΙΣΤΑΣ…

Το πιθανότερο είναι ο Στέφανος Κασσελάκης να μην γνωρίζει τον Αντόνιο Ταμπούκι. Ο ΣτέΚας, όπως τον αποκαλούν για άγνωστους λόγους, ενδεχομένως για συντομία, υψηλόβαθμα στελέχη της Κουμουνδούρου, είναι, κατά δήλωσίν του, εφοπλιστής, ενώ ο Αντόνιο ένας σπουδαίος συγγραφέας. Δεν θα είχε κανείς αξίωση να έχει διαβάσει ο ΣτέΚας «Τη χαμένη κεφαλή του Νταμασένου Μοντέϊρου» όμως το «Έτσι ισχυρίζεται ο Περέϊρα» (ευρωπαϊκό βραβείο λογοτεχνίας το 1997) θα μπορούσε να το έχει διαβάσει ή έστω να το έχει δει σε ταινία με πρωταγωνιστή τον Μαρτσέλο Μαστρογιάννι. Αν διάβαζε το βιβλίο ή έβλεπε την ταινία θα μάθαινε για τη «θεωρία της συνομοσπονδίας των ψυχών. Σύμφωνα με αυτή «η ανθρώπινη προσωπικότητα είναι μία συνομοσπονδία διαφόρων ψυχών κάτω από ένα κυρίαρχο εγώ. Αν εμφανιστεί κάποιο ισχυρότερο εγώ, αντικαθιστά το αδύναμο κι έτσι επέρχεται η πραγματική εξέλιξη». Μετά το «μπορώ να κερδίσω τον Μητσοτάκη επειδή ξέρω καλύτερα αγγλικά» θα μπορούσε λοιπόν να ισχυριστεί ότι …είμαι ο πλέον κατάλληλος να διαδεχθώ τον Τσίπρα επειδή το δικό μου εγώ είναι ισχυρότερο από της Έφης, του Ευκλείδη, του Νίκου και του άλλου Στέφανου, του Τζουμάκα».

Βέβαια, σ’ ένα αριστερό κόμμα (και μάλιστα ιδιαίτερο, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ) το «εγώ» πρέπει, να υποτάσσεται στο «εμείς». Ακόμη και ο Τσίπρας, παρότι μετέτρεψε τον ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα, συχνά πυκνά προσπαθούσε να ισορροπήσει ανάμεσα στο «εγώ» και το «εμείς». Ο ΣτεΚας δεν είναι όμως Τσίπρας όσο κι αν διατείνεται πως στον ΣΥΡΙΖΑ τον «φύτεψε» ο Αλέξης. Συνομοσπονδία ψυχών ή έστω τάσεων δεν πρόκειται να ανεχθεί. Αυτό τουλάχιστον λένε υποστηρικτές του. Εφόσον εκλεγεί θέλει να είναι ο ένας και μοναδικός άρχων της Κουμουνδούρου. Ενδεχομένως, σε πρώτη φάση -και μέχρι να μάθει τι ακριβώς είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και πως έχουν τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα- να έχει βοηθούς τον Πολλάκη και την Τζάκρη. Μέχρι εκεί. Και καλά κάνει αφού αυτό πιστεύει.

Το πρόβλημα είναι η Κουμουνδούρου. Μπορεί να αλωθεί από τον εκείθεν του Ατλαντικού ερχόμενο; Δύσκολο έως ακατόρθωτο. Ακόμη και στην υποθετική περίπτωση που ο ΣτέΚας κέρδιζε την εκλογή ο ΣΥΡΙΖΑ θα έσπαγε σε τουλάχιστον τρία κομμάτια, λένε οι γνωρίζοντες καλά τις διεργασίες και το παρασκήνιο στην αξιωματική αντιπολίτευση. Η πλειονότητα των μελών της «Ομπρέλας», της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα μπορούσε να μείνει σε ένα κόμμα με επικεφαλής έναν «νεοφιλελεύθερο, που δεν γνωρίζει καν την αριστερά, ήταν οπαδός του Μητσοτάκη και παριστάνει τον Μεσσία». Άρνηση συμπόρευσης με τον ΣτέΚα θα έχουμε και από πασοκογενή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Σπίρτζης και αρκετοί άλλοι, οι οποίοι προετοιμάζονται για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς σε κοινή πορεία με το ΠΑΣΟΚ είτε πριν τις ευρωεκλογές είτε μετά. Και βέβαια, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να σκεφτούν με ποιό τρόπο θα συνυπάρξουν η Αχτσιόγλου, ο Ηλιόπουλος, ο Τζανακόπουλος ή ο Δραγασάκης και ο Σταθάκης με τον ΣτέΚα και τους ακολούθους του.

Επειδή ενωμένος ΣΥΡΙΖΑ υπό τον ΣτέΚα δεν πρόκειται, όπως εκτιμούν οι καπεταναίοι της Κουμουνδούρου, να υπάρξει δεν θα πρέπει, μάς λένε, να αποκλείσουμε την πιθανότητα η εκλογή να κριθεί από τον πρώτο γύρο με νικήτρια της Έφη Αχτσιόγλου. Η απειλή Κασσελάκη, λένε, οδηγεί εκλέκτορες του Τσακαλώτου να ψηφίσουν από την πρώτη Κυριακή την Έφη ώστε «να μην υπάρξει δεύτερος γύρος που δεν ξέρει κανείς τι πρόκειται να βγάλει». Άλλοι υποστηρίζουν πως χαμένος από την υπερπροβολή της υποψηφιότητας Κασσελάκη είναι ο Νίκος Παππάς αφού όλα τα στελέχη που πλαισιώνουν τον ΣτέΚα (Παύλος Πολλάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιώργος Τσίπρας, Δώρα Αυγέρη, Θανάσης Οικονόμου και λοιποί) προέρχονται από το μπλοκ των παλαιών «προεδρικών». Σημειώνουμε ότι Παππάς και Τσακαλώτος ισχυρίζονται πως η μάχη θα κριθεί στο δεύτερο γύρο και ο καθένας τους θεωρεί βέβαιο πως θα είναι αυτός ο αντίπαλος της Έφης στον δεύτερο γύρο και όχι ο ΣτέΚας.

Πάντως και παρά τα λεγόμενά τους η υποψηφιότητα Κασσελάκη φαίνεται πως κερδίζει πόντους. Δεν είναι τυχαίο ότι οι στοιχηματικές εταιρείες τον δίνουν δεύτερο φαβορί, ενώ η εικόνα από τις περιοδείες και τις συγκεντρώσεις του προσομοιάζει σε ροκ σταρ και οπωσδήποτε δεν αποπνέει την μιζέρια των κομματικών συγκεντρώσεων των άλλων, που παραπέμπουν σε παραδοσιακές και εν πολλοίς βαρετές οικογενειακές συναθροίσεις, όπου κλαίνε τον μακαρίτη. Πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν και φωνές που υποστηρίζουν ότι το καλύτερο σενάριο για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι να έλθει πρώτη (και να εκλεγεί) η Αχτσιόγλου και δεύτερος να είναι ο ΣτέΚας. Η μία κλείνει το μάτι στην αριστερά και ο άλλος στον φιλελευθερισμό άρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε νε μετεξελιχθεί από κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς σε κόμμα της φιλελεύθερης αριστεράς με σοσιαλδημοκρατικό άρωμα αν στους δύο (Αχτσιόγλου και Κασσελάκη) προστεθεί, ίσως από το πόστο του γραμματέα, και ο Διονύσης Τεμπονέρας. Ένα τέτοιο «τριπολικό» κόμμα, λένε, θα έχει αυξημένες πιθανότητες να αντιμετωπίσει (και στις εκλογές ενδεχομένως να κερδίσει) τον Μητσοτάκη, εφόσον η νέα κυβερνητική τετραετία της ΝΔ αποδειχθεί ότι δεν θα είναι ο υγιεινός περίπατος που ορισμένοι, φανατικοί kyriakistas, προφήτευσαν.

Αντίθετα, σε περίπτωση που στο δεύτερο γύρο αναμετρηθούν η Αχτσιόγλου με τον Τσακαλώτο ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς καθώς η Έφη για να αντιμετωπίσει την εξ αριστερών κριτική του Ευκλείδη θα είναι αναγκασμένη να μετακινείται και αυτή προς τα αριστερά. Με τον «δεξιό» Κασσελάκη η Έφη θα είναι αυτή η αριστερή της παρέας οπότε θα είναι πιο απελευθερωμένη και χωρίς τις αριστερές ενοχές που έχει από τότε που εγκατέλειψε τους «53». Με δεύτερο τον Παππά, που εμφανίζεται να έχει αποκρυσταλλωμένη στρατηγική για τις πολιτικές προτεραιότητες και τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, η συμβίωση της Έφης θα έχει, λένε, πολλά προβλήματα καθώς υπάρχει εκατέρωθεν καχυποψία, ενώ θεωρείται ει βέβαιον πως οι ομαδοποιήσεις θα συνεχιστούν και ενδεχομένως θα οξυνθεί η εσωκομματική πάλη για το ποιός θα ελέγξει το «μαγαζί» στο συνέδριο, το οποίο πιθανότατα θα διεξαχθεί το νέον έτος ώστε η/ο νέα/ος αρχηγός αφενός να έχει ικανό χρόνο για να εμπεδώσει την ηγεμονία του στο κόμμα και αφετέρου για να αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα για την αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των ευρωεκλογών.

Όμως η εκλογή της νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ αποκτά και νέα χαρακτηριστικά. Οι απίστευτες πυρκαγιές σε Έβρο και Ρόδο και οι πρωτοφανείς πλημμύρες που βούλιαξαν, κυριολεκτικά, τη Θεσσαλία προσθέτει αυξημένες ευθύνες και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Η χώρα θα χρειαστεί ένα γιγαντιαίο σχέδιο ανασυγκρότησης πολλών δις ευρώ. Δεν είναι μόνον η αποκατάσταση των ζημιών και οι αποζημιώσεις στους κατοίκους είναι και οι μεσομακρόθεσμες επιπτώσεις στην παραγωγή, τις τιμές των προϊόντων, τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων, τους εργαζομένους. Η ηγεσία της αντιπολιτεύσεως θα πρέπει λοιπόν να έχει και οικονομικές γνώσεις και πολιτική ικανότητα και τεχνοκρατική επάρκεια για να ανταπεξέλθει στον εθνικό της ρόλο σε περίπτωση που τα προβλήματα καταβάλουν την παρούσα κυβέρνηση. Η νέα ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα πρέπει να ιδεοληπτική, αρτηριοσκληρωτική ή …χαρωπά τα δυό μου χέρια τα χτυπώ. Δεν θα εκλεγεί για να διοικήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, θα εκλεγεί για να κυβερνήσει, στο (κοντινό ή απώτερο) μέλλον τη χώρα. Η Κουμουνδούρου στις 17 ή στις 24 Σεπτεμβρίου δεν καλείται να εκλέξει τον καταλληλότερο διάδοχο του Τσίπρα, αλλά τον ικανότερο διάδοχο του Μητσοτάκη.

Και επειδή αναφερθήκαμε σε ημερομηνίες να πούμε πως η μετάθεση της ημερομηνίας εκλογής κατά μία εβδομάδα κατέστη αναγκαία λόγω της καταστροφής στη Θεσσαλία. Θα ήταν για γέλια μέχρι θανάτου αν στην Κουμουνδούρου επέμειναν να γίνουν εκλογές αυτή την Κυριακή (10/9), όπως ήταν προγραμματισμένο. Ευτυχώς, ο Παππάς και σε δεύτερο χρόνο ο Τζουμάκας είχαν την οξυδέρκεια και τα πολιτικά αντανακλαστικά να προτείνουν την αναβολή της ημερομηνίας, κάτι που στη συνέχεια αποδέχθηκαν Αχτσιόγλου και Τσακαλώτος. Τώρα η πρώτη Κυριακή συμπίπτει με τη γιορτή της αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων της, της Πίστης, της Ελπίδας και της Αγάπης, που μαρτύρησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Ανδριανού. Το ενδιαφέρον με αυτή τη γιορτή είναι ότι η σοφία, η πίστη, η ελπίδα και η αγάπη εκτός από ονόματα είναι και ανθρώπινες ιδιότητες. Δεν ξέρω αν στο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν με κριτήριο την αγάπη για κάποιον/α υποψήφιο ή με την ελπίδα για ανάκαμψη πάντως τόσο η σοφία (οι γνώσεις δηλαδή) όσο και η πίστη στο κόμμα και την αριστερά είναι σίγουρο ότι θα κατευθύνουν το χέρι αρκετών εκλεκτόρων του ΣΥΡΙΖΑ πίσω από το παραβάν. Α, να σημειώσουμε πως η 17η Σεπτεμβρίου είναι η μέρα που στο Κερατσίνι δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας από το μέλος της Χρυσής Αυγής Γιώργο Ρουπακιά. Ενδεχομένως, δεν θα επηρεάσει την εκλογή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ όμως οι μνήμες και η συγκινησιακή φόρτιση σίγουρα θα ευνοήσει κάποιους και πάντως όχι τον Κασσελάκη. Όχι επειδή δεν είναι αντιφασίστας, αλλά επειδή στα βίντεο που ανεβάζει δείχνει ότι το ενδιαφέρον και οι προτεραιότητες του είναι σε πιο light θέματα και προτιμά τα σόσιαλ μήντια από τους δρόμους των λαϊκών αγώνων και τις κινηματικές διαδικασίες.

Για ορισμένους πάντως αυτό είναι και το πλεονέκτημα του Κασσελάκη έναντι των άλλων υποψηφίων. Η Ελλάδα έχει αλλάξει πίστα. Βρίσκεται σε άλλη εποχή. Στις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80 κυριαρχούσαν οι ιδεολογίες και η πολιτική. Μετά το ‘90 και μέχρι τα μνημόνια προτεραιότητα είχε η Ευρώπη, ο θεσμικός εκσυγχρονισμός του κράτους και η ιδιωτική οικονομία. Τώρα αυτό που κυριαρχεί είναι το χρήμα, ο ατομικισμός και η αυτοτοποθέτηση στο ίνσταγκραμ, το τικ τοκ, το τουίτερ και το φέϊσμπουκ. Η κοινωνία μετά τον αντιαμερικανισμό πέρασε στη φάση του εξαμερικανισμού, όπου εκτός από το χρήμα και τον ατομικισμό έχουμε και μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών που τα όνειρα των πολιτών της, ιδίως των νέων, τυλίγονται στο πλαστικό σώμα, τις ψηφιακές ονειρώξεις και τη ζωή μέσω των selfies. Αυτόν τον κόσμο εκπροσωπεί ο Κασσελάκης και γι’ αυτό η υποψηφιότητά του προκάλεσε αμέσως μεγάλο ενδιαφέρον. Δεν τον «φύτεψαν» κάποια σκοτεινά συμφέροντα, απλώς οι «αμερικανιές» του συμβαδίζουν με την κυριαρχία των προαναφερόμενων προτύπων στην καθημερινότητα και κατά συνέπεια είναι λογικό να είναι ελκυστικές και στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως σε αυτούς που βρίσκονται έξω από τον ιστορικό πυρήνα του 3% της ευρωκομμουνιστικής αριστεράς ή του παλαιού και κατά βάσιν αντιβενιζελικού ΠΑΣΟΚ που πίστεψε στον Τσίπρα.

Το δυστύχημα για τον λαμπερό, μορφωμένο, αυτοδημιούργητο και πλούσιο γκέϊ είναι ότι δεν έχει δίπλα του μια αριστερο-φιλελεύθερη σοβαρή πολιτική ομάδα, αλλά τον καθοδηγεί ο Πολλάκης, που μισεί τους πάντες και θέλει, μέσω του ΣτέΚα να πάρει τη ρεβάνς από τους συντρόφους του επειδή τον θεωρούσαν «μίασμα» και δεν τον άφησαν να είναι υποψήφιος. Τέλος και σε ότι αφορά τον Τσίπρα είναι σίγουρο ότι τα «αμερικανικά κόλπα» του Κασσελάκη του είναι ξένα. Ο Αλέξης είναι παιδί των καταλήψεων, της Γένοβας και της αντιπαγκοσμιοποίησης. Παραμένει αυστηρά ουδέτερος και για ορισμένους αν δεν είχε υπάρξει η καταδίκη του Νίκου Παππά η ψυχή του θα ήταν με τον …σταυραδελφό του. Τώρα ετοιμάζει το προσωπικό του γραφείο και μάλλον συνερίζεται το παράπονο της Έφης -αφού αυτή θεωρείται η επικρατέστερη διάδοχός του- που δεν θα μιλήσει στη ΔΕΘ. Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία «έπνιξαν» και την εμφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ, σε αρχηγικό επίπεδο, στη Θεσσαλονίκη. Στις 24 Σεπτεμβρίου θα μάθουμε ποιά ή ποιός θα είναι αρχηγός στο ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός κι αν υπάρξει κάποιο άλλο απρόοπτο γεγονός. Κάτι που τη σήμερον ημέρα ουδείς μπορεί να αποκλείσει…

17 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Γίνεται τεράστια προσπάθεια να αναδειχθούν από τον τύπο σαν θετικά πράγματα οι αποτυχίες , ενός κόμματος με τα αναρίθμητα Λάθη του όταν ήταν στα πράγματα .
  Με τις αποδεδειγμένες πράξεις που έβλαψαν την κοινωνία και το κράτος μας καθώς και την φοροδιαφυγή ,τα ρουσφέτια και την υποστήριξη του
  ΣΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ !
  Τώρα, για το γεγονός ότι αφήνει για πρώτη φορά , επιτέλους, το ΣΥΡΙΖΑ στα μέλη και τους φίλους του να διαλέξουν τον επόμενο αρχηγό τους ,
  μας το σερβίρουν σαν μεγάλη Επιτυχία .
  Ναι μεν χαιρόμαστε και Γιαυτό
  ( πράγμα που θέσπισε στην πολιτική ηθική της πατρίδας μας πριν μια εικοσαετία ο Γιώργος Ανδρέα Παπανδρέου ) Κα αξκολουθησε η ΝΔ καταργώντας τους ΒΑΡΟΝΟΥΣ ….
  Εν τάξη Βγάλτε τον αρχηγό σας αλλά τουλάχιστον φροντίστε να μην ομοιάζει με τον προηγούμενο σας ….
  Διαφορετικά θα διαλυθείτε !

 2. Εμείς εδώ τρώμε ο ένας τις σάρκες του άλλου και ο Μπόγδης αρμέγει τον Αχμέτ στην υγεία των κορόιδων.

 3. ΝΟ ΝΑΜΕ 14:39 17/09/2023

  Είναι 02:30 και η συμμετοχή ξεπερνάει τις 70.000, άρα επικράτηση Κασσελάκη! Φαίνεται ότι ο λαϊκισμός είναι ανυπόστατο κομμάτι στο DNA του Έλληνα.

 4. Στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, νικητής θα είναι π Στέφανος Κασελάκης. Αυτόν θέλουν οι ΗΠΑ και για αυτό τον λόγο τον έστειλαν. Ακριβώς έτσι μας είχαν φορτώσει και τον Αλέξη Τσίπρα. Εδώ οι Αμερικάνοι έβαλαν πόδι σε άλλες χώρες, στην Ελλάδα δεν θα βάλουν;

 5. No NAME 15:16 16/09/2023

  Θεωρώ ότι το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές της Κυριακής είναι ποιο κρίσιμο από την επιλογή του επόμενου/νης προέδρου. Αν η συμμετοχή είναι μικρή, ποια η αξία της πρωτιάς

 6. No NAME 21:45 15/09/2023

  Βλεπω ο κ. Κασσελάκης για κάθε πρόβλημα, έχει και ένα Video. Πρότυπο, μόνο που τα γραπτά μένουν.

 7. No NAME 17:09 15/09/2023

  Αν τα ποσοστά της δημοσκόπησης του ΜΕΓΑ επαληθευτούν θα είναι εξευτελιστικο, αλλά και συγκλονιστικό για το Σύριζα. Ειναι αδιανόητο προβεβλημένα στελέχη του κόμματος, πρώην υπουργοί να καταγράφουν ποσοστά 9% και 7%, ενώ ο σκηνοθετημένος υποψήφιος εξ Αμερικής να καταγράφει ποσοστά άνω του 40%.
  Δυστυχως ένας ακόμη λαϊκιστής ενδέχεται να ταλαιπωρήσει τη χώρα.

 8. ΟΚ ,

  Έτσι ταμπουρωμένος και στα κρυφά ! που είσαι και φέρεσαι σαν τρόλ !
  είναι πολύ παράξενο το ότι μιλάς τις πιο πολλές φορές και για το ΠΑΣΟΚ -Κίνηα Αλλαγής .
  Εμείς ξέρεις,
  όταν μιλάμε Δεν κρυβόμαστε γι@υτο η γράψε μας ποιους είσαι
  Η παραδέξου πως είσαι τρόλκαποιων ….
  Η τάσης του κόμματος μας ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγή.ς κα ημων των ενεργών πολιτών. Είναι μάλιστα να κάνουμε αφενός κριτική στον αρχηγό μας , αλλά να είμαστε και ειλξκρινείς για να διορθωθούν τ άασχημα που κοθβαλαει η κοινωνία μας .
  Γράψε μας λοιπόν οπίσθια πραγματικά είσαι και με προϊόν ,

 9. οκ 9:22 15/09/2023

  καλύτερα τον Κασελάκη παρά την Έφη την παπαρήγα με τα πράντα…

  ο Κασελάκης έσπασε πολλά ταμπού στην εγχώρια αριστερά, όπως οι σπουδές στην Αμερική, η εργασία σε πολυεθνικές, ο πλούτος, το ευπρεπές ντύσιμο κλπ

  μπροστά του ο Ανδρουλάκης μοιάζει με βοσκό από τον Ψηλορείτη.

  Η ΝΔ δεν θα έχει πρόβλημα από την εκλογή, του, το ΠΑΣΟΚ θα έχει.

 10. No NAME 20:59 13/09/2023

  Ξεφυλλιζοντας σήμερα τις ηλεκτρονικές σελίδες του matrix24, διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε καμία αναφορά για την επίσκεψη του Κασσελακη μετά του ναυάρχου στην Μακρόνησο, η οποία μου θυμίζει την επίσκεψη του Αλέξη στη Καισαριανή μετά τις εκλογές του 2015. Υποκρισία και πολιτική χυδαιοτητα και στις δύο περιπτώσεις. Οι νεκροί που θυσιάστηκαν για τα ιδανικά που πίστευαν, ανεξάρτητα αν συμφωνούμε η όχι, απαιτούν σεβασμό και όχι εκμετάλλευση των αγώνων τους.
  Στο Σύριζα δυσφορούν με την έλευση του Goldman Sachs boy και κατηγορούν διάφορα σκοτεινά κέντρα ότι σκοπίμως τον φύτεψαν στην αυλή της Κουμουνδούρου για να διαλύσει το Σύριζα. Εγω νομίζω ότι δεν χρειάζεται να ψάχνουν πολύ, γιατί ο υπεύθυνος εχει όνομα και λέγεται Αλέξης Τσίπρας ο οποίος τον έχρισε υποψήφιο ευρωβουλευτή. Αν δε, λάβουμε υπόψη την αμέριστη υποστήριξη που του παρέχει και το αρχιπαλληκαρο του Αλέξη από τη Κρήτη, ε! δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό για τη λύση του γρίφου.

 11. Aγαπητέ μου ΟK ,
  ΑΝ έβγαινες από την κρυψώνα της ανωνυμίας σου και με Δημοκρατικό θάρρος χειριζόσουν τα πιστεύω και την κριτική σου για όλα τα κόμματα και τους αρχηγούς των ανοιχτά και Επώνυμα,
  όπως πρέπει να γίνεται μια πολιτική συζήτηση και όπως έχουν υποχρέωση να κάνουν όλοι οι ελεύθεροι προοδευτικοί πολίτες στην χώρα μας και παντού για πιο ανθρώπινες κοινωνίες με περισσότερη δικαιοσύνη, ισότητα και αξιοκρατία ….,
  Τότε θα συμφωνούσα κι εγώ Ανοιχτά μαζί σου !
  Στο ότι ο Αρχηγός μας στο ΠΑΣΟΚ -Kίνημα Αλλαγής πράγματι δεν μετράει και χρειάζεται να τον αλλάξουμε !
  Τόσο καιρό κρατούσε την θέση του στην Ευρωβουλή χωρίς να κάνει ή , να φαίνεται πουθενά ,,,,
  Απο την άλλη , μας εγκατέστησε μια προδότρια της προόδου που έριξε την διακυβέρνηση του 44%των ψήφων του Δημοκρατικού λαού μας για να μας εγκαταστήσει τον εαυτόν της και τον κολλητό της Βαγγέλη Βενιζέλο , κατά Διαταγή των Σόιμπλε , Μερκελ Σαρκοζί και Μπαροσο , αν και όταν ο Γιώργος δεν εδεινε τα πάντα ώστε να μην χάσουν οι τράπεζες τους ….
  Όπερ και μας έφεραν το Δ.Ν.Τ σαν απαραίτητο λόγω πεπραγμένων τουΚωστάκη Καραμανλή που ήδη μας είχε ενκγλοβισει σε δεινή οικονομική κατάσταση και των χρεών μας « τις καμία δυνατότητα δανεισμού μας στην ελευθερη αγορά .
  Ακόμη , όταν ο σύντροφος Νίκος Ανδρουλάκης στερεί την βουλευτική έδρα από τον πατριώτη Χάρη Καστανίδη που βγήκε πρώτος μέσα στο κόμμα μας στην Θεσσαλονίκη ,
  Ο ενμπαιγμός του επιχειρεί αρχηγός μας αυτός μας δεν περιγράφεται !
  Χρειαζόμαστε όντως καινούργιο αρχηγό το συντομότερο
  ΣΗΜ. Ο /η FEMA / ΨΕΜΑ θα ξανα μας ελογεί τις εκάστοτε. « πόπες » του Τσίπρα της ;
  Έτσι φαίνεται ….

 12. FEMA 12:39 12/09/2023

  ΚΙΝΑΛΗΤΑΚΙΑ!!!

 13. Δαν / Δεν ( περνάς κυρα Μαρία ….) ,
  Mε το πληκτρολογιο
  Αποτυχημένου Ποιητή .
  αλλα χωρίς καθόλου πρόσωπο
  αφού κρύβεσαι …..
  Χωρίς να φανερώνεσαι τίμια
  για να υποστηρίξεις αυτά που πρεσβεύεις
  Σαν τάχα μου αριστερός
  ή, προοδευτικός άνθρωπος ….
  Πως θα μπορούσες αλωστε
  κύριε μου ,
  Ενώ έχεις ηροσσωποποιησει
  έναν « Θρασύτατο πολιτικά τίποτα »
  Που υπήρξε
  Ο Αλέξης Τσιπρας
  και τώρα εινσι εξαφανισμρνος
  Με τα πλούτη που απεκομισε
  Και τα πρόσθεσε
  σε αυτά που του Άφησε
  Αφορολόγητα ο πατέρας του
  με την συνεργασία του με την
  χούντα των Συνταγματταρχών ….
  Τέτοιος αριστερός είσαι και σύ ;

  Δεν , το πιάνουμε το Δίκιο σου ..
  Ξαναπερίγραψε το μας
  Λοιπόν, έτσι σαν ποίημα πάλι !
  Όπως κανείς
  Και γίνεσαι εξαιρετικά
  Αρεστός /αριστερός και με σφραγίδα του ράφτη σου !
  σε παρακαλώ .πολύ !
  Τώρα που εξαφανίστηκε ο/η FEMA .

 14. οκ 11:33 12/09/2023

  1. καλωσορίζουμε τα τρολ, μύρισαν λάσπη κι καταστροφή κι βγήκαν από την τρύπα τους. Θυμίζω ότι στη Μάνδρα μόνο είχαμε 24 νεκρούς, τώρα έγινε ο κατακλυσμός του Νώε σε μία τεράστια περιοχή με πολύ λιγότερα θύματα.

  2. κ. Φελέκη μόλις ολοκληρωθούν οι διεργασίες στον σύριζα, προτείνω να ασχοληθείτε κι με το ΠΑΣΟΚ. Γνωρίζετε τους πάντες κι τα πάντα εδώ κι πολλά χρόνια. Πείτε μας τι συμβαίνει, πού πάει το κόμμα, γιατί κάνει τόσα λάθη ο αρχηγός;

 15. Δαν 20:45 11/09/2023

  1ον. Θέλετε από φόβο,
  θέλετε από εντεινόμενη ανασφάλεια τών «καπεταναίων τής Κουμουνδούρου»,
  όπως τούς αποκαλείτε,
  αρχίζει καί μάς ζώνει
  ένα «Κασσελάκειον άγος»
  υπό τό οποίο οί γεννήτορες του,
  ήδη ασφυκτιούν καί
  εκτρέπονται είτε σέ
  αναπόδεικτες κατηγορίες
  είτε σέ άθλιες ύβρεις,
  τίς οποίες, ορθώς,
  αποκαθηλώνετε.
  Παρατηρώ όμως, πώς
  καί σείς, μέ κίνδυνο νά
  γίνετε «εναγής», μέ
  έξυπνο τρόπο βέβαια, διακατέχεσθε από άγχος γιά τήν, τά μάλλα πιθανήν, Κασσελάκειον νίκην καί
  δέν αποφεύγετε εκφράσεις όπως
  «πλούσιος γκέϊ»,
  «…ό Πολάκης πού μισεί
  τούς πάντες…», καί γιά
  αμερικανιές καί γιά
  «τρίπολα»(;).
  Ως «μέλος μιάς χρήσης»
  καί ως οπαδός τού
  Τσίπρα, δέν είχα σκοπό
  νά ψηφίσω ούτε αυτούς
  πού τόν σφιχταγκάλιαζαν
  μέχρις ασφυξίας, ούτε,
  πολύ περισσότερο, αυτούς πού τόν υπονόμευαν.
  Εκτιμώ, όπως καί πολλοί
  άλλοι, πώς βοηθώντας
  ομοθύμως τήν εκλογή τού Κασσελάκη, δίνουμε
  καί καθαρό αέρα στήν
  προοπτική τής μεγάλης
  δημοκρατικής παράταξης καί διατηρούμε τόν Τσίπρα, ως ενεργό οδηγό, στό βάθρο πού τού αξίζει.
  Δέν είναι αλάργα τό
  σκοτάδι λοιπόν, καί…
  γιά νά δούμε είμαστε
  στό 2023, ή είμαστε
  καί μείς η άλλη όψη
  τών «νέων ταυτοτήτων»
  καί τής «ηλεκτρονικής
  σκλαβιάς»;

  2ον καί μείζον.
  Καί επειδή, μάλλον επιδερμικά αναφερθήκατε ΣΤΟ ΘΕΜΑ τών πολλών, δυστυχώς, τελευταίων ήμερών, πού σκορπίζει πανελλήνια θλίψη καί πού πού μέ ευθύνη όλων μας
  διαχρονικά μάς πληγώνει,
  θά προσπαθήσω ανώδυνα νά διεξέλθω τήν
  ιλαροτραγωδία μας.
  Κάποιοι ναύαρχοι κάποτε στά ανατολικά μας, ψάχναν καί δέν βρίσκαν ένα νησί μακριά τους καί δικαίως τούς περιγελούσαμε.
  Τώρα, πόσο πρέπει
  νά ντρεπόμαστε γιά τήν
  τραγωδία μας αλλά καί
  τήν κατάντια μας, πού
  ψάχναμε καί δέν βρίσκαμε τά ίδια τά
  τζιέρια μας;
  Τή ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟ 111ΠΜ πρώτα,
  τήν ΔΑΔΙΑ μετά καί τό
  ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟ 1η ΤΑΞΑΣ(Βόλος
  Λάρισσα, Καρδίτσα)
  πρόσφατα;
  Γι’ αυτό καί πρέπει νά αφυπνιστούμε καί κάποτε
  επιτέλους νά σοβαρευτούμε,
  πρωτίστως γιά τό
  καλό ημών καί τών
  παιδιών μας καί από
  τούδε καί στό εξής άς είμαστε φειδωλοί στό «Μάλτα γιόκ», γιά νά μήν μάς αντιγυρίζουν
  κατάμουτρα τήν πικρή
  αλήθεια, απ’ τήν
  Ανατολή αλλά δυστυχώς καί απ’ τή Δύση,
  ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟΣ ΓΙΟΚ.
  ΔΑΔΙΑ ΓΙΟΚ.
  ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟ καί ή
  Θεσσαλία όλη, ΓΙΟΚ.
  Γένοιτο!

 16. Ξεχωρίζω και παίρνω αμπάριζα από τα λεγόμενα στο άρθρο περί
  «… Τώρα η πρώτη Κυριακή συμπίπτει με τη γιορτή της αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων της, της Πίστης, της Ελπίδας και της Αγάπης, που μαρτύρησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Ανδριανού. Το ενδιαφέρον με αυτή τη γιορτή είναι ότι η σοφία, η πίστη, η ελπίδα και η αγάπη εκτός από ονόματα είναι και ανθρώπινες ιδιότητες…»
  Συνεχίζοντας λέτε πολύ σωστά

  “….. Για ορισμένους πάντως αυτό είναι και το πλεονέκτημα του Κασσελάκη έναντι των άλλων υποψηφίων. Η Ελλάδα έχει αλλάξει πίστα. Βρίσκεται σε άλλη εποχή. Στις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80 κυριαρχούσαν οι ιδεολογίες και η πολιτική. Μετά το ‘90 και μέχρι τα μνημόνια προτεραιότητα είχε η Ευρώπη, ο θεσμικός εκσυγχρονισμός του κράτους και η ιδιωτική οικονομία. Τώρα αυτό που κυριαρχεί είναι το χρήμα, ο ατομικισμός και η αυτοτοποθέτηση στο ίνσταγκραμ, το τικ τοκ, το τουίτερ και το φέϊσμπουκ. …”
  Αλλά και δεν φθάσαμε ποτέ στο να γενικευθεί στον λαό μας και μάλιστα την στιγμή της Εξάσκησης του δικαιώματος του στο εκλέγειν τους πολιτικούς του άρχοντες … Καταλήγοντας στο πολύ σημαντικό. γεγονός στην σκέψη των απλών ψηφοφόρων του
  « Στέκα » Ό, τι Και να είναι αυτός…,
  «…. Το δυστύχημα για τον λαμπερό, μορφωμένο, αυτοδημιούργητο και πλούσιο γκέϊ είναι ότι δεν έχει δίπλα του μια αριστερο-φιλελεύθερη σοβαρή πολιτική ομάδα, αλλά τον καθοδηγεί ο Πολλάκης, που μισεί τους πάντες και θέλει, μέσω του ΣτέΚα να πάρει τη ρεβάνς από τους συντρόφους του επειδή τον θεωρούσαν «μίασμα» και δεν τον άφησαν να είναι υποψήφιος…»
  Με τα παρά πάνω , θέλω να συμφωνήσω στα. γενικά. με το πνεύμα του άρθρου ,
  αλλά κυρίως να πάρω θέση και για τους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ καρέκλοκινούμενους πολιτικούς που έκαναν τις διακοπές τους στον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα ,
  ότι έφθασε το Φθινόπωρο και θα πάνε στα σπίτια τους …
  αμέσως μετά τις επόμενες εκλογές.
  Γιατί τότε θα φανεί και η διάλυσης τηςΨΕΥΔΟ-ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΑΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΑΥΤΟ .
  Όμως περιμένετε και την επιστροφή των δημοκρατών/ προοδευτικών και ενεργών πολιτών / ψηφοφόρων της παράταξης μας .
  Δηλ. Αυτών που έφεραν τις αλλςγέε και την προόδου …. Του παρελθόντος μας ….
  ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ τώρα….
  Στην πηγή που δε είναι άλλη από το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής .
  Με άλλον αρχηγό όμως Στο λίαν προσεχές μέλλον μάλιστα .
  Γιατί ο Σύντροφος Ανδρουλάκης δεν μετράει για τους πιο πολλούς από εμάς πια ,αφού έδειξε τα χαρτιά του με το να πάρει την έδρα του Χάρη Καστανίδη στη Θεσσαλονίκη.Ή , να μας καταστρώσει τον ερχομό της προδότριας της παράταξης μας κ. Μιλενας Αποστολακη στο Β. Τομέα της Αθήνας .
  Πράγματα που εμείς οι προοδευτικοί δεν του τα συγχωρούμε Έχοντας το θάρρος να του το δηλώνουμε Ανοιχτά και ξάστερα !
  Γιαυτό κι ´αυτα ,,,,
  οι επάνοδος των απλών ψηφοφόρων μας θα πρέπει να συνδυαστεί με νέα εκλογή Αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής …
  Έχουμε αρκετούς πραγματικούς τίμιους και προοδευτικούς ανθρώπους δίχως
  Την μπογιά της παντρειάς με ομόφυλο …. Ή αριστερού τάχα μου ,
  που προωθεί το διεθνές κεφάλαιο κόντρα στην λαϊκή
  Πρόοδο της εργασίας !
  Όσο για τα τρεχούμενα. Από την ΝΔ του Κυρ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
  το « γκαντεμιά » του ταιριάζει τέλεια .
  Μόνο που για τα θέματα της κλιματικής αλλαγής φταίμε όλοι μας ,
  Εξού και η προσπάθεια. σωτηρίας μας πρέπει να γενικευθεί.

 17. Ο ΣΥΡΙΖΑ αν και αρέσκεται να λέει ότι είναι ένα ανοιχτό κόμμα, τελικά είναι ένα κλειστό κόμμα. Δεν είναι ανοιχτό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ σε νέους ανθρώπους όπως είναι ο Στέφανος Κασελάκης, με νέες ιδέες, νέα νοοτροπία και αέρα ανανέωσης. Είναι ένα κόμμα που διακατέχεται ακόμα και σήμερα, από την Σταλινική, Λενινιστική και Μαοϊκή ιδεολογία. Το ότι ο Στέφανος Κασελάκης μιλάει καλά Αγγλικά και ότι κουνάει την αχλαδιά δεν είναι κριτήριο για να πάρει την αρχηγεία σε ένα κόμμα της περιθωριακής αριστεράς, που είναι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αντίστροφη πορεία για την περαιτέρω συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη αρχίσει. Για αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας την έκανε, όταν είδε το τέλος να πλησιάζει.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.