ΕΛΛΑΔΑ

Δείτε τη δήλωσή του

Πρέσβης Βουλγαρίας: Σημαντικό διεθνές φόρουμ η ΔΕΘ

Τη σημασία του έργου Sea2Sea, «στόχος του οποίου είναι να συνδέσει τα βουλγαρικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα με τα ελληνικά στο βόρειο Αιγαίο μέσω μιας σύγχρονης υποδομής μεταφορών, ενέργειας και επικοινωνιών», αναδεικνύει ο πρεσβευτής της Βουλγαρίας στην Ελλάδα, Βαλεντίν Ποριάζοφ, σε συνέντευξή του στο Voria.gr με αφορμή το γεγονός ότι η χώρα του είναι τιμώμενη στη φετινή ΔΕΘ.

Υπογραμμίζοντας έτι περαιτέρω τη σπουδαιότητα του έργου, ο Βούλγαρος πρέσβης είπε ότι πρακτικά, θα ήταν μια εναλλακτική διαδρομή προς τον Βόσπορο και τα Δαρδανέλια και επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας καλύτερων υποδομών μεταξύ των δύο χωρών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο έργο του αγωγού IGB για τη διασύνδεση φυσικού αερίου μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, που είναι σε λειτουργία από τον Οκτώβριο του 2022, αλλά και στον πλωτό τερματικό σταθμό LNG κοντά στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, υπογραμμίζοντας ότι είναι ένα σαφές παράδειγμα στρατηγικής μακροπρόθεσμης επένδυσης με ευρύ περιφερειακό εύρος, που έχει χρησιμεύσει ως θετικό παράδειγμα και έμπνευση για νέες βιώσιμες επενδύσεις.

Εξαίροντας τη σημασία της ΔΕΘ, ο Βούλγαρος πρέσβης υπογράμμισε πως η παρουσία σε ένα τόσο σημαντικό διεθνές φόρουμ παρέχει ένα ευρύ φάσμα ευκαιριών και προοπτικών για περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς, με δυνατότητα βελτίωσης του συνολικού επιχειρηματικού κλίματος και προσέλκυσης νέων επενδυτών.

Αναφερθείς στη συμμετοχή της Βουλγαρίας στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είπε: «Είναι πράγματι τιμή για εμάς και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να παρουσιάσουμε τις δυνατότητες της βουλγαρικής οικονομίας. Η Βουλγαρία θα εκπροσωπηθεί σε τομείς όπως η πληροφορική, η υψηλή τεχνολογία, η ενέργεια, οι υποδομές, οι κατασκευές, η εκπαίδευση, ο τουρισμός και η βιομηχανία τροφίμων. Θα συμμετάσχουν βουλγαρικές εταιρείες με ισχυρή διεθνή παρουσία, όπως η EnduroSat, σημαντικός παίκτης στη βιομηχανία δορυφόρων και στη διαστημική τεχνολογία, και η Telerik Academy που παρέχει προσβάσιμη και καινοτόμο εκπαίδευση ψηφιακής τεχνολογίας».

Σημειώνεται πως το «παρών» στην Έκθεση θα δώσει και η Βουλγαρική Υπηρεσία Επενδύσεων και η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών. Επίσης, επισημαίνεται πως στο πλαίσιο της Έκθεσης, στις 11 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί διμερές Επιχειρηματικό Φόρουμ με τη συμμετοχή τόσο υπουργών από τις δύο κυβερνήσεις όσο και από επιχειρηματίες, που θα ενεργοποιήσει περαιτέρω τη δημιουργία νέων συνεργασιών μεταξύ βουλγαρικών και ελληνικών εταιρειών.

Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον των Βούλγαρων επιχειρηματιών, ο Βαλεντίν Ποριάζοφ αφού επισήμανε πως η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός προορισμός για διεθνείς επενδύσεις, είπε πως επικεντρώνεται στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και του τουρισμού.

Συνάμα, εξέφρασε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Βουλγαρίας στα σχέδια για τη μελλοντική ανάπτυξη και διαχείριση των ελληνικών λιμανιών Καβάλας και Αλεξανδρούπολης. «Οι βουλγαρικές επιχειρήσεις δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για τη χρήση αυτών των δύο εμπορικών λιμανιών, ειδικά στο πλαίσιο που έχει διαμορφώσει ο αποκλεισμός των εμπορικών οδών στη Μαύρη Θάλασσα λόγω της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας» σημείωσε.

Παράλληλα, ειδική μνεία έκανε στην ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη Βουλγαρία, αναφέροντας ότι έχει αυξηθεί σημαντικά, με περισσότερες από 18.000 ελληνικές εταιρείες να δραστηριοποιούνται στη χώρα του. Οι συνολικές ελληνικές επενδύσεις στη Βουλγαρία έφτασαν το ρεκόρ των 3 δισ. ευρώ το 2022. Για το 2023, υπογράμμισε χαρακτηριστικά, η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων στη Βουλγαρία με περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.