ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παφίλης:ο κ. Γεωργιάδης είναι πανικόβλητος-Ηλιόπουλος: Αν ακούγατε τους συνδικαλιστές δεν θα είχαμε Τέμπη - Πλεύρης: θέλετε τους εργαζόμενους στην μιζέρια

Άδ. Γεωργιάδης: Η απεργία απέτυχε - Το ν/σ ωφελεί τον κόσμο της εργασίας

«Σε διάλογο ουσίας και όχι με τσιτάτα» κάλεσε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου «για την ενίσχυση της εργασίας - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 - Απλοποίηση ψηφιακών διαδικασιών και ενίσχυση της Κάρτας Εργασίας - Αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας» στην Ολομέλεια.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως το άρθρο που επιτρέπει στους εργαζόμενους να συνάπτουν παράλληλη σύμβαση μερικής απασχόλησης με έτερο εργοδότη αποτελεί πιστή μετάφραση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, η οποία όπως είπε «θεσπίζει το άρθρο ως προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων». Ο ίδιος απαντώντας στην κριτική του ΠΑΣΟΚ εξήγησε πως η Ευρωπαϊκή Οδηγία είναι υποχρεωτική και αναρωτήθηκε «τι θα κάνατε αν κυβερνούσατε κύριοι του ΠΑΣΟΚ; Θα κάνατε επανάσταση στην ΕΕ; Ούτε το 8ωρο καταργείται ούτε το πενθήμερο και το αποδεικνύει η αντίδραση του κόσμου».

Ο Υπουργός κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έσπευσαν να υιοθετήσουν τις θέσεις του συνδικαλιστή Νίκου Φωτόπουλου λέγοντας μεταξύ άλλων «ο κ. Φωτόπουλος κάνει απεργία για ένα άρθρο που δεν γνωρίζει. Αυτοί είστε. Λέει ότι οι οδηγοί των λεωφορείων θα εργάζονται για 13 ώρες και δεν γνωρίζει ότι ο χρόνος οδήγησης καθορίζεται από ειδικό νόμο με συγκεκριμένες ώρες ξεκούρασης».

«Η ΓΣΕΕ δεν απεργεί σήμερα. Ποιος απεργεί; Η ΑΔΕΔΥ των δημοσίων υπαλλήλων που δεν τους αφορά το νομοσχέδιο. Ουδείς γνωρίζει γιατί απεργούν. Απεργούν επίσης οι της ΟΛΜΕ. Γιατί; Έτσι, γιατί ακούσανε ότι κάπου έγινε απεργία και είδαν φως και μπήκαν. Και αποτέλεσμα ήταν η αξιοθρήνητη εικόνα της συγκέντρωσης χωρίς κόσμο» είπε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης αντικρούοντας τις αναφορές του υπουργού Εργασίας σχετικά με την συμμετοχή των εργαζομένων στην σημερινή απεργία είπε πως «ο κ. Γεωργιάδης είναι πανικόβλητος και προσπαθεί να καλύψει τη γενική λαϊκή κατακραυγή με κραυγές και ψέματα που δεν δικαιολογούνται» Ζήτησε από τον υπουργό να «πάει μια βόλτα στον Πειραιά» για να δει πως οι ναυτεργάτες και οι εργαζόμενοι της COSCO απήργησαν στο 100% και το λιμάνι «νέκρωσε» και τον επέκρινε πως «ως εκπρόσωπος της τάξης που υπηρετείτε δεν πηγαίνετε εκεί».

Επισήμανε στον υπουργό ότι κανένα σωματείο δεν βγήκε να υποστηρίξει το νομοσχέδιο, όπως υποστηρίζει, εκτός από την «πουλημένη ΓΣΕΕ», όπου χάρη στην ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ αποφασίστηκε να μη γίνει απεργία». Χαρακτήρισε λαθροχειρία ότι η ΑΔΕΔΥ δεν είχε λόγο να απεργήσουν καθώς οι διατάξεις του δεν αφορά τους δημόσιους υπαλλήλους λέγοντας ότι «για τους χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα που δεν έχουν μόνιμη σχέση εργασίας ισχύει το εργατικό δίκαιο, άρα είναι στη δικαιοδοσία του υπουργείου Εργασίας». Καταλόγισε στον κ. Γεωργιάδη ότι με την ομιλία του έδειξε «την εμπάθεια και το μίσος που έχει για το συνδικαλιστικό κίνημα και ό,τι πέτυχαν με αιματηρούς αγώνες», αλλά «εσείς που ζείτε στα σαλόνια δεν ξέρετε τι ζει ο εργαζόμενος», όπως είπε.

Ο κ. Πλεύρης, υπογράμμισε πως «εμείς δεν εκπροσωπούμε τους επαγγελματίες συνδικαλιστές. Δεν εκπροσωπούμε αυτούς που δεν έχουν δουλέψει ποτέ και το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να κλείνουν τους δρόμους. Αυτούς δεν τους εκπροσωπούμε, αυτούς τους εκπροσωπείτε εσείς». Παρατήρησε πως «για πρώτη φορά στα χρονικά απεργούν τα άλλα σωματεία σε ένδειξη αλληλεγγύης ενώ δεν απεργεί το βασικό σωματείο».

Αναφερόμενος στην κριτική που ασκεί το ΚΚΕ στη διάταξη για τις απεργίες, ο κ. Πλεύρης είπε πως «αυτό που ενοχλεί το ΠΑΜΕ είναι ότι το άρθρο 22 του Συντάγματος ορίζει ότι η εργασία είναι δικαίωμα και το άρθρο 31 του συγκεκριμένου νομοσχεδίου διασφαλίζει αυτό το δικαίωμα γιατί, όπως η απεργία είναι δικαίωμα, είναι και η εργασία δικαίωμα. Επιτέλους θεσμοθετείται ότι πρακτικές στις οποίες συνηθίζετε -να απεργείτε λίγοι και να κλείνετε εισόδους σε εταιρείες και σε εργοστάσια για να μην μπούνε αυτοί που θέλουν να δουλέψουν και παραβιάζεται το δικαίωμα εργασίας τους- δεν θα τις έχετε πια. Αυτά που είχε μάθει το ΠΑΜΕ, με τσαμπουκά να κλείνει τα εργοστάσια, τελείωσαν. Ο εργάτης που θέλει να δουλέψει δεν θα δώσει λογαριασμό στο ΚΚΕ. Αυτό το νομοσχέδιο τον προστατεύει» είπε ο κ. Πλεύρης.

«Αν ακούγατε τους συνδικαλιστές δεν θα είχαμε Τέμπη»

Η ομιλία του υπουργού πυροδότησε νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Νάσος Ηλιόπουλος κατηγόρησε τον κ. Γεωργιάδη για επίθεση στο συνδικαλιστικό κίνημα για να προσθέσει πως «θα έπρεπε να είστε πιο προσεκτικός. Υπήρχε ένα συνδικαλιστικό σωματείο που σας προειδοποιούσε επί μήνες. Σας έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου και αν το ακούγατε δεν θα είχαν πεθάνει 58 άνθρωποι στα Τέμπη» παράλληλα υποστήριξε πως είναι θετική η παρουσία της ΟΛΜΕ στην απεργία, παρά το γεγονός ότι δεν αφορά τους δημόσιους υπαλλήλους το νομοσχέδιο καθώς με τον τρόπο αυτό καλλιεργεί την αλληλεγγύη.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάτζιος είπε πως είναι «προβληματικό να λοιδορεί ο υπουργός εργασίας το συνδικαλιστικό κίνημα».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.