ΕΛΛΑΔΑ

Ποιες οι προοπτικές για την Ελλάδα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τηλεδιάσκεψη με τον Έλληνα «μάγο» της τεχνητής νοημοσύνης

Πρόκειται για τον ελληνικής καταγωγής Demis Hassabis μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες διεθνώς στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον ιδρυτή και CEO της εταιρείας DeepMind, Demis Hassabis, μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες διεθνώς στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι εξελίξεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, η ανάγκη δημιουργίας ενός πλαισίου δεοντολογίας και ασφάλειας ως προς τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, που θα προστατεύει τους χρήστες, θα μειώνει τον αντίκτυπο των πιθανών κινδύνων και δεν θα περιορίζει την ανάπτυξη της καινοτομίας και της τεχνολογίας.

Η Ελλάδα σύμφωνα με τον κ. Hassabis μπορεί να επωφεληθεί σε πολλούς τομείς από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και να αναδείξει τα πλεονεκτήματα της στην Οικονομία, την Παιδεία, τον Τουρισμό, τον Πολιτισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας. Η συζήτηση εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει ο Πρωθυπουργός σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη εντός και εκτός Ελλάδος.

Ποιος είναι ο Demis Hassabis, ο ελληνικής καταγωγής «μάγος» της ΑΙ

Η DeepMind είναι ένα project του Demis Hassabis, ενός 46χρονου πρώην παιδιού-θαύματος που γεννήθηκε στο Λονδίνο από πατέρα με ελληνοκυπριακές ρίζες και μητέρα από τη Σιγκαπούρη. Είναι αναγνωρισμένος ως ένας από τους πιο σημαντικούς ειδικούς στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, με την εφημερίδα Guardian να τον χαρακτηρίζει ως «τον σούπερ-ήρωα της AI».

Αν και δεν μιλάει την ελληνική γλώσσα -«κατανοώ λίγα ελληνικά, επειδή ο παππούς μου ζούσε με την οικογένειά μας για αρκετό καιρό και επικοινωνούσε στα ελληνικά με τον πατέρα μου», έχει πει σε παλαιότερες συνεντεύξεις του σε κυπριακά μέσα ενημέρωσης, εκφράζει την περηφάνια του για τις ελληνικές του ρίζες.

Όπως έχει αναφέρει, «Φέρω μέσα μου τον ελληνικό τρόπο σκέψης και θεωρώ τη συνεισφορά της Ελλάδας στον δυτικό πολιτισμό, από τους αρχαίους χρόνους, ως ένα βαθύτατο κομμάτι της προσωπικότητάς μου».

Παρότι και οι δύο γονείς του ήταν αφοσιωμένοι στην εκπαίδευση και δεν είχαν κλίση προς τους υπολογιστές ή την τεχνολογία, και με τα αδέρφια του να ακολουθούν δημιουργικές καριέρες, ο ίδιος ανακάλυψε μια κλίση προς τα μαθηματικά και την επιστήμη.

Εντούτοις, μία από τις πρώτες του αναμνήσεις είναι από την ηλικία των τεσσάρων, όταν παρακολούθησε τον πατέρα του να παίζει με τον θείο του σκάκι. Σύντομα, ήδη μετά από μόλις δύο εβδομάδες, ξεκίνησε να παίζει με ενήλικες, κερδίζοντας πολλούς από αυτούς, και πριν καν γίνει 13, είχε φτάσει να είναι ο δεύτερος κορυφαίος παίκτης στην ηλικιακή του κατηγορία παγκοσμίως.

Με 200 στερλίνες που είχε κερδίσει στο σκάκι αγόρασε τον πρώτο του υπολογιστή, έναν ΖΧ Spectrum και στα 8 του χρόνια άρχισε να γράφει τα δικά του computer games. Τελείωσε το σχολείο δύο χρόνια νωρίτερα από το κανονικό και ενώ έγινε δεκτός στο Κέιμπριτζ στα 16 του, έπρεπε να περιμένει μέχρι να πιάσει το όριο ηλικίας για να εγγραφεί. Στο μεταξύ, και παρότι ήταν ακόμα ανήλικος, έπιασε δουλειά στην εταιρεία Bullfrog, όπου υπήρξε ένας από τους δημιουργούς του παιχνιδιού «Theme Park», το οποίο τη δεκαετία του 1990 πούλησε 15 εκατομμύρια αντίτυπα.

Ολοκλήρωσε το πρόγραμμα Computer Science Tripos του Κέιμπριτζ και έκανε PhD στη νευροεπιστήμη στο University College London (UCL). «Βαριέμαι εύκολα και ο κόσμος είναι τόσο ενδιαφέρων, επομένως υπάρχουν πολλά cool πράγματα να κάνω», παραδέχτηκε κάποτε μιλώντας στον βρετανικό Observer.

Λίγο μετά τις σπουδές του, δημιούργησε την Deepmind, η οποία αρχικά ασχολήθηκε με τη δημιουργία προγραμμάτων λογισμικού που παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια και παιχνίδια υπολογιστών. Η εταιρεία του εξαγοράστηκε το 2014 από την Google και έχοντας πλέον απεριόριστο μπάτζετ, ανέπτυξε προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης ικανά να κερδίσουν τον άνθρωπο στο σκάκι και το Go.

Όμως, από την πρώτη στιγμή, ο Hassabis είχε στο μυαλό του κάτι μεγαλύτερο. Έβλεπε την τεχνητή νοημοσύνη σαν τη σωτηρία της ανθρωπότητας. Σήμερα που η συζήτηση για τους κινδύνους της τεχνολογίας αυτής φουντώνει, ο ίδιος πιστεύει στην προσεκτική ανάπτυξή της.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.