ΕΛΛΑΔΑ
Τι ανέφερε η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας
Λ. Β. Βιλδιρίδη: Να δοθούν κίνητρα για κλινικές δοκιμές καινοτόμων φαρμάκων
H γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη ανέφερε ότι θα συνεχιστεί η λειτουργία της επιτροπής για τις κλινικές μελέτες. Τόνισε ότι τα νέα φάρμακα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, ταχείες θεραπείες για τους ασθενείς και βοηθούν, στρατηγικά, να αναδειχθεί η χώρα σε κέντρο διεθνών μελετών με αντίκτυπο στην υγεία και στην οικονομία.
Η βιοϊατρική έχει εξελιχθεί, σημείωσε η ίδια, και έχει βοηθήσει πολύ για να προσεγγίσει η Ελλάδα μεγαλύτερο αριθμό κλινικών φαρμάκων, όμως για να προσέλθουν και νέοι επενδυτές χρειάζεται αναμόρφωση νομοθεσίας σχετικά με τα πρότυπα.
Η γενική γραμματέας ανέφερε ότι ένα πρόγραμμα μέσω του ΕΣΠΑ «Ερευνώ- Καινοτομώ» που να αφορά μόνο την φαρμακοβιομηχανία θα βοηθούσε περαιτέρω την πορεία της χώρας προς την ψηφιακή υγεία και θα έφερνε περισσότερα νέα φάρμακα. Υπογράμμισε τη σημασία να δοθούν κίνητρα για κλινικές δοκιμές καινοτόμων φαρμάκων και προσέθεσε ότι η ψηφιοποίηση θα βοηθήσει στην εξαγωγή συμπερασμάτων μέσω της παρακολούθησης δεικτών και χρονοδιαγραμμάτων κι αυτό θα διασυνδεθεί και με την αξιολόγηση των νοσοκομείων.
Αθ. Κυριαζής: Έτοιμο το Εθνικό Σχέδιο Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας
Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Αθανάσιος Κυριαζής, γνωστοποίησε ότι είναι έτοιμο το Εθνικό Σχέδιο Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας και σύντομα θα τεθεί σε διαβούλευση. Αναφέρθηκε στην υψηλής στάθμης έρευνα η οποία διεξάγεται στα Πανεπιστήμια και στα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, και αυτό είναι το υψηλών προδιαγραφών ανθρώπινο ερευνητικό δυναμικό της.
Ειδικότερα, ανέφερε ότι, όπως αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα της συμμετοχής της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας σε μεγάλα ανταγωνιστικά έργα, η χώρα μας βρίσκεται στην πρωτοπορία της έρευνας, με υψηλά ποσοστά επιτυχίας σε σχέση με τον πληθυσμό της. Τέλος, επισήμανε ότι είναι απαραίτητη η περαιτέρω ενίσχυση της καινοτομίας, στόχος και όραμα της ΓΓΕΚ, κάτι που προϋποθέτει την ενίσχυση και την υποστήριξη μαθητών, φοιτητών και ερευνητών, ώστε να κάνουν πράξη τις καινοτόμες ιδέες τους. Ανέφερε ότι στο Elevate Greece, πλέον, μεταξύ των 780 εταιρειών του μητρώου, πρώτες σε κατάταξη είναι startups με αντικείμενο τη Βιοϊατρική και την Υγεία, ενώ λίγο καιρό πριν πρώτη σε κατάταξη ήταν η Αγροδιατροφή.